Μουντιάλ 2022 – Μικρός τελικός: Σαν να πήραν το τρόπαιο

Μουντιάλ 2022 – Μικρός τελικός: Σαν να πήραν το τρόπαιο

Κροατία και Μαρόκο στον μικρό τελικό ρίχνουν αυλαία μιας τεράστιας πορείας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ώρα που ενδείκνυται περισσότερο για… τσάι παρά για τις συνηθισμένες μπίρες και πίτσες θα διεξαχθεί σήμερα (17.00) ο μικρός τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ! Η επιλογή της συγκεκριμένης (και άβολης για την Ευρώπη) ώρας έγινε από την αρχή με στόχο να προκύψει μια σχετική ισορροπία με άλλα μέρη του κόσμου που περιμένουν, όχι ιδιαίτερα ανυπόμονα ομολογουμένως, να δουν ποια ομάδα θα κατακτήσει την 3η θέση της πιο δημοφιλούς ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του κόσμου. Σε σχέση με τη μαγεία του μεγάλου τελικού, ο στόχος αυτός δεν μοιάζει τόσο λαμπερός ούτε και οι δύο μονομάχοι από τα ψηλότερα ράφια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Είναι μάλλον έκπληξη που Κροατία και Μαρόκο έφτασαν έως εδώ (συμμετείχαν στον ίδιο όμιλο, είχαν αναδειχθεί ισόπαλες με 0-0 και κατέλαβαν 2η και 1η θέση αντίστοιχα) αλλά παρότι κέρδισαν αμφότερες πολλούς θαυμαστές λόγω της τιτάνιας προσπάθειας που έκαναν κόντρα σε πολύ πιο ισχυρούς αντιπάλους, απέχουν πολύ ακόμη για να αποκτήσουν το ειδικό βάρος, π.χ., της Βραζιλίας, της Αγγλίας ή της Πορτογαλίας.

Για την Κροατία, η είσοδος στην τετράδα ενός Μουντιάλ δεν είναι πρωτόγνωρη υπόθεση όπως συμβαίνει με το Μαρόκο. Παιδιά της «μεγάλης των πλάβι σχολής», οι Κροάτες είχαν φτάσει στο ίδιο σημείο το 1998 όταν κατέκτησαν την 3η θέση νικώντας 2-1 την Ολλανδία και ένα σκαλοπάτι ψηλότερα στην πιο πρόσφατη διοργάνωση, στη Ρωσία το 2018, όταν ηττήθηκαν 4-2 από τη Γαλλία στον μεγάλο τελικό στη Μόσχα και κατέλαβαν τη 2η θέση. Και μόνον η συμμετοχή μιας μικρής χώρας με πληθυσμό μόλις 4 εκατ. ανθρώπων για τρίτη φορά στην ημιτελική φάση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου στις τελευταίες 7 διοργανώσεις συνιστά μια τεράστια επιτυχία, πόσο μάλλον τώρα που έρχεται για δεύτερη διαδοχική φορά. Αντίθετα, ποτέ στο παρελθόν μια εκπρόσωπος της Αφρικής δεν έφτασε τόσο ψηλά, μέχρι την ημιτελική φάση ενός Μουντιάλ. Το Μαρόκο έκανε τεράστια υπέρβαση και ακριβώς επειδή παραμένει «διψασμένο», μοιάζει να έχει μεγαλύτερο κίνητρο από τους Κροάτες για την 3η θέση.

Για τρίτη φορά εντός τετράδας Μουντιάλ οι Κροάτες – Η μεγαλύτερη διάκριση για το Μαρόκο και την Αφρική.

Τιμής ένεκεν για τους διοργανωτές, διαιτητής του μικρού τελικού ορίστηκε ο άπειρος Αμπντουλραχμάν αλ Τζασίμ από το Κατάρ. Εκπληξη υπήρξε και στον μεγάλο τελικό με τον ορισμό του γνώριμού μας Σιμόν Μαρτσίνιακ. Ο Πολωνός ρέφερι έχει κληθεί παλαιότερα σε αγώνα της Σούπερ Λίγκας 1, ενώ έχει διευθύνει στο παρελθόν αρκετά παιχνίδια της Εθνικής μας, όπως και άλλων ελληνικών ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί αύριο την ίδια… άχαρη ώρα (17.00), με αντιπάλους τη Γαλλία και την Αργεντινή, δύο πολύ «βαριά χαρτιά» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου που μετρούν από δύο κατακτήσεις του τροπαίου. Οι «τρικολόρ», όμως, βρίσκονται αντιμέτωποι με την εξάπλωση της ίωσης στις τάξεις τους. Μετά τους Ραμπιό, Ουπαμεκανό, Κομάν, εμφάνισαν συμπτώματα και οι Βαράν και Κονατέ. Περισσότεροι από 50.000 φίλαθλοι της Αργεντινής αναμένεται να βρεθούν στις εξέδρες του σταδίου Λουσάιλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή