Γιάννης Λάιος στην «Κ»: Γιατί το ελληνικό βόλεί έχει μείνει πίσω

Γιάννης Λάιος στην «Κ»: Γιατί το ελληνικό βόλεί έχει μείνει πίσω

Ο προπονητής Γιάννης Λάιος, ο άνθρωπος που οδήγησε τον Ολυμπιακό στον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του, σε συνέντευξή του στο kathimerini.gr, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επικεντρώνει το πρόβλημα στην έλλειψη Ελλήνων παικτών και στην τεχνική κατάρτιση.

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από, περίπου, δύο εβδομάδες ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο στο Τσάλεντζ Καπ του ανδρικού βόλεϊ. Αδιαμφισβήτητα μία μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία για τον σύλλογο, ο οποίος όμως, κατά το παρελθόν, έχει πανηγυρίσει συμμετοχές και νίκες σε σπουδαιότερες διοργανώσεις.

Τα τελευταία χρόνια η «έξοδος» και η καλή «πορεία» για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη επικεντρώνεται στις λιγότερο σημαντικές διοργανώσεις ενώ, πριν από χρόνια, βλέπαμε τους «μεγάλους» να πρωταγωνιστούν σε Τσάμπιονς Λιγκ. Συρρικνώνεται το ελληνικό βόλεϊ;

Ο προπονητής Γιάννης Λάιος, ο άνθρωπος που οδήγησε τον Ολυμπιακό στον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του, σε συνέντευξή του στο kathimerini.gr, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επικεντρώνει το πρόβλημα στην έλλειψη Ελλήνων παικτών και στην τεχνική κατάρτιση των παικτών.

Το 1991, ο Ολυμπιακός, με προπονητή τον Γιάννη Λάιο, είχε φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Έπαιξε με την πανίσχυρη Μεσατζέρο Βερόνα και ηττήθη. 

Γιάννης Λάιος στην «Κ»: Γιατί το ελληνικό βόλεί έχει μείνει πίσω-1
Ο Γιάννης Λάιος Φωτ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Τη σεζόν 1995-1996, το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων διεξήχθη στο ΣΕΦ. Σε αυτό συμμετείχε και ο Ολυμπιακός. Ανήμερα των γενεθλίων της (10/3/1996), η ομάδα του Πειραιά, με τον Γιάννη Λάιο στο «τιμόνι», επικράτησε στον τελικό της Μπάγερ Βούπερταλ με 3-2 και κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία του συλλόγου. 

Τα επόμενα χρόνια οι «ερυθρόλευκοι» είχαν συμμετοχές – και διακρίσεις – σε τελικούς από Τοπ Τιμς Καπ μέχρι Τσάμπιονς Λιγκ. Πολύ κοντά στο να κατακτήσει το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ έχει φτάσει και ο Ηρακλής.

Τα τελευταία χρόνια όμως οι ελληνικές ομάδες απουσιάζουν από τελικές φάσεις του κορυφαίου ευρωπαϊκού θεσμού. «Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, τα σωματεία μας δεν δαπανούν χρήματα για καλούς ξένους παίκτες και δίνουν την ευκαιρία σε Έλληνες αθλητές μικρής ηλικίας. Επειδή όμως υπήρχε ένα κενό στον τομέα της ανάπτυξης είχαμε ως αποτέλεσμα να παίζουν στην ίδια ομάδα βολεϊμπολίστες των 40 ετών και των 20. Αυτή είναι μία από τις αιτίες για την κάμψη του ελληνικού βόλεϊ. Αντίθετα, σε Ιταλία και Πολωνία το βόλεϊ βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο», υπογράμμισε ο έμπειρος προπονητής Γιάννης Λάιος.

Μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Λάιο, υπάρχει και στον τομέα της τεχνικής κατάρτισης των παικτών. «Για να ακολουθήσεις τον ρυθμό ανάπτυξης του παγκοσμίου βόλεϊ θα πρέπει οι παίκτες μας να ξέρουν άριστο χειρισμό της μπάλας. Αυτό δεν υπάρχει. Έτσι, το παιχνίδι μας έχει μέινει πίσω, δεν μπορεί να γίνει γρήγορο και είμαστε πίσω από τους Ευρωπαίους. Ακόμα και κάποιοι από τους παίκτες που έχουμε στην εθνική είναι αναπληρωματικοί στις ομάδες τους. Αυτά δεν ισχύουν μόνο για το ανδρικό βόλεϊ αλλά και για το γυναικείο.»

Τα προηγούμενα χρόνια, τότε που ο Ολυμπιακός και ο Ηρακλής πρωταγωνιστούσαν στο Τσάμπιονς Λιγκ, στη χώρα μας αγωνίζονταν κάποιοι από τους καλύτερους, σε παγκόσμιο επίπεδο, παίκτες.

«Οι ομάδες παίρνουν ό,τι καλύτερο μπορούν αλλά τα χρήματα που έχουν στη διάθεσή τους δεν πλησιάζουν τα παλιά ποσά, τότε που ο Ηρακλής και ο Ολυμπιακός έπαιζαν σε φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ. Όταν βλέπεις μία ιταλική ομάδα εντυπωσιάζεσαι με τα ονόματα που παίζουν σε αυτήν. Το βόλεϊ που παίζουν είναι εντυπωσιακό. Αυτό το βόλεϊ δεν μπορούν να το παίξουν οι ελληνικοί σύλλογοι. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για να δώσει κίνητρα δημιουργεί διοργανώσεις 3ης ή 5ης τάξης. Οι Ιταλοί που παίζουν στην 1η κατηγορία δεν θα παίξουν στην 3η», μας λέει ο καταξιωμένος προπονητής και όταν τον ρωτάμε την άποψή του για το τι θα έπρεπε να γίνει, απαντά: «Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Οι προπονητές να μάθουν στα παιδιά το σύγχρονο βόλεϊ. Επίσης, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πασαδόροι και οι ομάδες αλλάζουν συνεχώς τους περισσότερους από τους παίκτες των ρόστερ τους και, έτσι, δεν δένουν. Από την άλλη θα πρέπει να βρεθούν παίκτες – μοντέλα – πρότυπα ώστε να έρθουν παιδιά στο άθλημα. Για να ξαναφτάσει το ελληνικό βόλεϊ ψηλά θα πρέπει οι αρμόδιοι να το δουν συνολικά και όχι μόνο από μία πλευρά.»     

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή