Μπόρις Μπέκερ: Η απογείωση, η φυλακή και το τρίτο «κεφάλαιο» της ζωής του

Μπόρις Μπέκερ: Η απογείωση, η φυλακή και το τρίτο «κεφάλαιο» της ζωής του

Το διάσημο «κακό παιδί» του παγκόσμιου τένις δείχνει -και δηλώνει- έτοιμο για να γράψει το τρίτο κεφάλαιο της ζωής του. Μένει να δούμε αν σε αυτό το κεφάλαιο θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομά του έχει γραφτεί στη «χρυσή» βίβλο του παγκόσμιου τένις. Ο Μπόρις Μπέκερ κέρδισε εκατομμύρια ευρώ και αποτέλεσε είδωλο για το παγκόσμιο τένις. Μία καταδίκη του, όμως, για παραβίαση των νόμων περί αφερεγγυότητας του Ηνωμένου Βασιλείου έφερε το «κακό παιδί» του αθλήματος σε επαφή με τον κόσμο των φυλακών. Για να επιβιώσει, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, χρειαζόταν «σκληρά αγόρια» για προστασία. Από το ζενίθ βρέθηκε στο ναδίρ και, τώρα, μετά την αποφυλάκισή του, ο παλαιός τενίστας προσπαθεί να χτίσει αυτό που ονομάζει «τρίτο κεφάλαιο» της ζωής του.  

Ο Μπόρις Μπέκερ γεννήθηκε το 1967 στο Λάμεν της Γερμανίας και οι γονείς του αποφάσισαν να του δώσουν το όνομα του Ρώσου νομπελίστα συγγραφέα Μπόρις Παστερνάκ. Χάρη σε ένα γήπεδο αντισφαίρισης που είχε φτιάξει ο αρχιτέκτονας πατέρας του, η ρακέτα αποτέλεσε το βασικό παιδικό παιχνίδι του. Σε ηλικία επτά ετών οι γονείς του τον έγραψαν σε σύλλογο και στα 10 πρώτευσε στο γερμανικό τουρνουά τένις νέων. Πολύ γρήγορα το ταλέντο του έγινε γνωστό και η γερμανικό ομοσπονδία διέθεσε, εκείνη την εποχή, πάνω από 1.000.000 μάρκα για την προπόνησή του. Πολύ γρήγορα ο νεαρός Μπόρις έβγαλε… ασπροπρόσωπους όσους πίστεψαν σε αυτόν.  

Το 1985 έγραψε την πρώτη «χρυσή» σελίδα στην ιστορία του με την κατάκτηση του τίτλου στο Γουίμπλεντον και έγινε, εκείνη την εποχή, ο μικρότερος σε ηλικία αθλητής που κατάφερε να σηκώσει τα βαρύτιμο τρόπαιο. Οι τίτλοι άρχισαν σιγά σιγά να διαδέχονταν ο ένας τον άλλον. Την επόμενη χρονιά ζευγάρωσε τα κύπελλα από το Γουίμπλεντον. Νίκησε στον τελικό τον Νο 1 της εποχής, τον Ιβάν Λεντλ. Μέχρι την ηλικία των 22 ετών, το αγόρι με τα «χρυσά μαλλιά» είχε κερδίσει όλους τους τίτλους και ο πολυτελής βίος ήταν συνώνυμο με το όνομά του.  

Εκρηκτικός χαρακτήρας, εντός και εκτός των κορτ

Εκρηκτικός χαρακτήρας, εντός και εκτός των κορτ, με περιπέτειες που θα τις… ζήλευε και ο ήρωα του βιβλίου «Δόκτωρ Ζιβάγκο», το οποίο έχει γράψει ο Ρώσος νομπελίστας, συνονόματος του Μπόρις. Ο Μπέκερ θεωρούσε τον εαυτό του είδωλο και ζούσε μέσα στη χλιδή και, πολλές φορές, επιδίωκε να προκαλεί. Τη δεκαετία του ’90, αυτός και η σύζυγός του Μπαρμπάρα Φέλτους πόζαραν γυμνοί. Την εποχή που περίμενε το δεύτερο παιδί του, σε μία τουαλέτα ενός πολυτελούς εστιατορίου, άφησε έγκυο την Ανγκελα Ερμάκοβα. Το διαζύγιο του κόστισε 15.000.000 και η… κατηφόρα είχε αρχίσει. 

Σιγά σιγά οι χορηγοί έπαψαν να επενδύουν στο «κακό ξανθό παιδί». Κι ο ίδιος όμως δεν ενδιαφερόταν για το τένις. Μπορεί το 1995 να έφτασε για 7η φορά σε τελικό Γουίμπλεντον όμως δεν διέθετε τη… δίψα για να τον κερδίσει. Είναι η χρονιά που θα κατακτήσει τον τελευταίο τίτλο του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της ΑΤΡ. Το επόμενο έτος θα προσθέσει στη συλλογή του και το τελευταίο τρόπαιο από τουρνουά γκραν σλαν (αυστραλιανό όπεν). Την ίδια χρονιά θα νικήσει τον Πιτ Σάμπρας στο Μάστερ της Στουτγάρδης και ο Σάμπρας θα πει: «Ο Μπέκερ είναι ο καλύτερος τενίστας που έχω αντιμετωπίσει».

Στην καριέρα του ο, όπως τον αποκαλούσαν, «Μπουμ Μπουμ» κατέκτησε, μεταξύ άλλων, έξι τίτλους από τουρνουά γκραν σλαμ, 49, συνολικά, τίτλους στο απλό και 15 στο διπλό. Ξεχωριστή θέση στα τρόπαιά του έχει το χρυσό μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης, στο διπλό (1992). «Μέχρι τα 22 μου είχα κατακτήσει τα πάντα. Οπότε έψαχνα συνεχώς ποιο θα ήταν το επόμενο σπουδαίο πράγμα που θα έκανα, κι αυτό δεν ήταν στο τένις», έχει πει σε συνέντευξή του.

Περιπέτειες με τη δικαιοσύνη

Το 1996, κι ενώ ήταν ενεργός τενίστας, άρχισαν οι πρώτες έρευνες για τα φορολογικά του αθλητή. Το… μπαλάκι είχε περάσει απέναντι. Το 2002 οι αρχές της Γερμανίας θα τον αναγκάσουν να πληρώσει περισσότερα από 2.000.000 δολάρια διότι ενώ δήλωνε κάτοικος Μονακό ζούσε στο Μόναχο και στις 24/10/2002 γερμανικό δικαστήριο θα του επιβάλει ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή. Το 2003 θα εκδώσει την αυτοβιογραφία του ανοίγοντας το… παράθυρο σε λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής του. Αποκάλυψε ότι από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του είχε εθιστεί στα υπνωτικά χάπια και τα παυσίπονα ενώ, στη συνέχεια, κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ως αντίδοτο για τη μοναξιά. Στο βιβλίο, που έγινε μπεστ σέλερ, περιέγραψε ακόμα και λεπτομέρειες από την σεξουαλική ζωή του. Είναι η εποχή που εργάζεται ως σχολιαστής αγώνων τένις, παίζει πόκερ, παίρνει μέρος σε τηλεοπτικές σειρές. Από το 2014 έως το 2016 ήταν μέλος της προπονητικής ομάδας του Τζόκοβιτς.

Το 2017 θα κηρύξει πτώχευση. Οι περιπέτειες του με τη δικαιοσύνη θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια και θα αναγκαστεί να δημοπρατήσει μεγάλο μέρος από τα τρόπαιά του για να πληρώσει τους πιστωτές του. Τα χρέη του ξεπερνούσαν τα 50.000.000 λίρες. Στο λονδρέζικο δικαστήριο εμφανίστηκε με γραβάτα στα χρώματα του Γουϊμπλεντον αλλά οι δικαστές δεν επηρεάστηκαν. Ο δικηγόρος του Τζόναθαν Λέιντλοου είπε ότι ο Μπόρις τα χρήματα το ξόδεψε για τα παιδιά του και όχι σε πολυτέλειες όμως δεν έπεισε κανέναν. Στις 29 Απριλίου 2022 θα κριθεί ένοχος για τέσσερις κατηγορίες και θα μπει σε φυλακή της Μεγάλης Βρετανίας. Η κράτησή του ολοκληρώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2022 και αμέσως μετά έφυγε με ιδιωτικό αεροπλάνο για τη Γερμανία.  

Από τη χλιδή, στη φυλακή

Ο «Μπουμ Μπουμ» έμεινε σχεδόν οκτώ μήνες στη βρετανική φυλακή και βρέθηκε από την απόλυτη χλιδή σε έναν διαφορετικό κόσμο. «Η εμπειρία ήταν εντελώς διαφορετική από αυτό που βλέπετε στις ταινίες. Κάθε μέρα παλεύεις για την επιβίωσή σου. Επέζησα γιατί είμαι σκληρός. Το να είσαι διάσημος τενίστας δεν σημαίνει τίποτα όταν είσαι περικυκλωμένος από δολοφόνους, βιαστές, έμπορους ναρκωτικών. Χρειάστηκα «σκληρά» αγόρια για προστασία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο BBC Radio 5 Live Breakfast, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Υπάρχει ένας κώδικας τιμής που, εκτός φυλακής, δεν μιλάς για η φυλακή. Σέβομαι πολύ τους κρατούμενους». Ο Μπόρις Μπέκερ παραδέχτηκε ότι έκανε πολλά λάθη στη διαχείριση των οικονομικών του και πήρε λανθασμένες αποφάσεις.   

Τώρα, το διάσημο «κακό παιδί» του παγκόσμιου τένις δείχνει -και δηλώνει- έτοιμο για να γράψει το τρίτο κεφάλαιο της ζωής του. Μένει να δούμε εάν σε αυτό το κεφάλαιο θα επαναληφθούν τα λάθη των του παρελθόντος. «Έχω μάθει να γυρίζω το παιχνίδι στο 5ο σετ», υποστηρίζει ο ίδιος.      

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή