Κιλιάν Εμπαπέ ή Ερλινγκ Χάαλαντ;

Κιλιάν Εμπαπέ ή Ερλινγκ Χάαλαντ;

Το νέο δίλημμα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αφορά τα δύο μεγάλα «κανόνια» των ευρωπαϊκών γηπέδων

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί περίπου 15 χρόνια το δίλημμα που δίχαζε τους ποδοσφαιρόφιλους ανά τον κόσμο, ανεξαρτήτως ηλικίας, ήταν ποιος αποτελούσε τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή στον πλανήτη μεταξύ των Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο. Το νέο μέγα δίλημμα, τουλάχιστον για τη δεκαετία που «τρέχει», φαίνεται να είναι το ποιος είναι ο κορυφαίος μεταξύ των νέων μεγάλων «κανονιών» των ευρωπαϊκών γηπέδων, δηλαδή του Κιλιάν Εμπαπέ και του Ερλινγκ Χάαλαντ.

Ο Γάλλος και ο Νορβηγός είναι τα τελευταία χρόνια ό,τι πιο καυτό έχει παραγάγει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Εχουν δοκιμαστεί στο κορυφαίο επίπεδο και αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τους αμυντικούς που έχουν τον άχαρο ρόλο να τους αντιμετωπίσουν. Ποιος όμως θα μείνει στην Ιστορία ως ο κορυφαίος της δεκαετίας; Πρόκειται για μια σύγκριση που, παρά τα φαινόμενα, δεν έχει άσπρο – μαύρο.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ ανέβηκε νωρίτερα τα σκαλοπάτια της δόξας. Ο 24χρονος Παριζιάνος, γεννημένος πέντε ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 1998, άρα πέντε μήνες μετά το πρώτο Μουντιάλ που κατέκτησε η Γαλλία, έλαμψε εκτυφλωτικά από τα εφηβικά χρόνια του. Με πατέρα Καμερουνέζο και μητέρα Αλγερινή, μεγάλωσε στη γαλλική πρωτεύουσα ως φανατικός φίλος της Παρί.

Κιλιάν Εμπαπέ ή Ερλινγκ Χάαλαντ;-1

Ηγετική φυσιογνωμία

Αναδείχθηκε όμως στη Μονακό, όπου βρισκόταν πριν καν κλείσει τα 14 χρόνια του, και προωθήθηκε από τα 17 του στην πρώτη ομάδα σαρώνοντας στο πέρασμά του τους αμυντικούς που αρχικά δεν τον γνώριζαν και στη συνέχεια δεν μπορούσαν να τον αντιμετωπίσουν.

Τη σεζόν 2017-2018 ήρθε η καταξίωση με τη μεταγραφή στην Παρί, όπου έχει την ευκαιρία να συγκεντρώνει εγχώριους τίτλους –αν και του λείπει ένας ευρωπαϊκός–, και την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία.

Διαθέτει απίστευτη εκρηκτικότητα και είναι ό,τι πιο ταχυδυναμικό έχει να επιδείξει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Είναι παίκτης που μόλις βρει τον παραμικρό χώρο δεν συγχωρεί την αντίπαλη άμυνα, χάρη στο τέλειο κοντρόλ της μπάλας στο χορτάρι, στην απίστευτη ταχύτητά του με την μπάλα και στα άψογα τελειώματα των φάσεων. Επιπλέον είναι πραγματικά ηγετική φυσιογνωμία και δικαίως έχει στα 24 του το περιβραχιόνιο των «Μπλε». Μειονέκτημά του; Ο Εμπαπέ φέρεται να θέλει να κάνει και… γενικό κουμάντο στις ομάδες του. Αυτό λέγεται ότι έχει συμβεί σε ένα βαθμό στην Εθνική Γαλλίας και σαφώς περισσότερο στην Παρί Σ.Ζ., όπου φέρεται να θέτει βέτο στις μεταγραφές ποδοσφαιριστών και να έχει λόγο στην επιλογή προπονητών.

Ο Ερλινγκ Χάαλαντ (κανονικά προφέρεται Χόλαντ) είναι 19 μήνες νεότερος, έχοντας γεννηθεί στις 21 Ιουλίου 2000 στο Λιντς της Αγγλίας: Ο πατέρας του, Αλφι Χάαλαντ, έπαιζε στη Λιντς Γιουνάιτεντ, δηλαδή 65 χιλιόμετρα από το γήπεδο όπου ο 22χρονος σήμερα Ερλινγκ πυρπολεί τις εξέδρες των φίλων της Μάντσεστερ Σίτι με τα γκολ του.

Μετά τα πρώτα ποδοσφαιρικά σκιρτήματα στην πόλη όπου μεγάλωσε, στην Μπρίνε της Νορβηγίας, ο Χάαλαντ αποκτήθηκε από τη Μόλντε, όπου έκανε το ντεμπούτο του στην κορυφαία κατηγορία της χώρας το 2017. Δύο χρόνια μετά ήρθε η μετακίνηση στην αυστριακή Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ, όπου και κατέκτησε τα μόνα έως τώρα πρωταθλήματα της καριέρας του.

Εκρηκτικότητα, ταχύτητα με την μπάλα και άψογα τελειώματα των φάσεων χαρακτηρίζουν τον Γάλλο της Παρί Σ.Ζ.

Ασταμάτητος

Ακολούθησαν η καταξίωση στην Μπορούσια Ντόρτμουντ και η μεγάλη μεταγραφή στη Μάντσεστερ Σίτι, όπου πήγε επισήμως τον Ιούλιο του 2022. Ο ίδιος πάντως έχει εξομολογηθεί προ εξαετίας ότι όνειρό του είναι να κατακτήσει το πρωτάθλημα Αγγλίας με τη Λιντς.

Ο ξανθός Νορβηγός είναι ασυναγώνιστος στον αέρα. Βλέπει τον κόσμο από το… 1,95 μ., αλλά κάθε άλλο παρά δυσκίνητο κορμί έχει. Ο δυναμισμός του και η αστείρευτη ποικιλία στις εκτελέσεις φάσεων τον καθιστούν απρόβλεπτο και ασταμάτητο. Μοιάζει να σκοράρει τα χατ τρικ για… πλάκα, ακόμη και στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, στην Πρέμιερ Λιγκ.

Και το μειονέκτημα του Χάαλαντ; Οτι είναι… Νορβηγός. Είναι πολλοί οι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που δεν είχαν την τύχη να γεννηθούν σε κάποιο μεγάλο ποδοσφαιρικό έθνος. Κι αν κάποιοι κατάφεραν να φτάσουν και σε τίτλους οδηγώντας την έως τότε «άτιτλη» πατρίδα τους, όπως ο Γιόχαν Κρόιφ με την Ολλανδία ή ο Κριστιάνο Ρονάλντο με την Πορτογαλία, άλλοι σαν τον Τζορτζ Μπεστ με τη Βόρεια Ιρλανδία δεν κατάφεραν να χαρούν αυτό που χάρηκε με την ψυχή του πριν από τέσσερις μήνες ο Λιονέλ Μέσι.

Τι λένε οι αριθμοί

Σε στατιστικό επίπεδο, ο κατά ενάμιση χρόνο πρεσβύτερος Εμπαπέ έχει ένα προβάδισμα: με Μονακό και Παρί έχει ήδη σημειώσει 232 τέρματα, ενώ με την Εθνική Γαλλίας έχει 68 συμμετοχές και 38 γκολ. Ο δε Χάαλαντ έχει σκοράρει 183 γκολ με τις Μόλντε, Σάλτσμπουργκ, Ντόρτμουντ και Σίτι, συν 21 τέρματα με την Εθνική Νορβηγίας σε 23 αγώνες. Επιπλέον, ο Εμπαπέ έχει 111 τελικές πάσες έναντι 40 του Χάαλαντ, με δεδομένο και το ότι ο Γάλλος κινείται περισσότερο εκτός περιοχής από τον Νορβηγό.

Σε επίπεδο συλλογικών τίτλων, ο Χάαλαντ επίσης υστερεί προς το παρόν, αν και η μεταγραφή του στη Σίτι προ 10μήνου δείχνει ότι αυτό μπορεί να ανατραπεί σύντομα. Ο στράικερ της Μάντσεστερ Σίτι έχει μόνο δύο τίτλους πρωταθλήματος Αυστρίας, συν ένα Κύπελλο Αυστρίας και ένα Κύπελ-λο Γερμανίας.

Το παλμαρέ του Εμπαπέ, που ήταν και ο πρώτος σκόρερ του πρόσφατου Μουντιάλ, είναι πολύ πλουσιότερο, με πέντε πρωταθλήματα (και μάλλον έξι σε μερικές ημέρες) και τρία Κύπελλα Γαλλίας, καθώς και δύο Λιγκ Καπ κι ένα Σούπερ Καπ.

Η παράθεση των στατιστικών τους μάλλον… τρομάζει. Αμφότεροι έχουν τα φόντα να αφήσουν εποχή με βάση όσα έχουν πετύχει μέχρι σήμερα, πριν καν φτάσουν τα 25 χρόνια τους. Αν –όπως στην περίπτωση των Ρονάλντο και Μέσι– έχουν τουλάχιστον μία γεμάτη δεκαετία μπροστά τους στο Εβερεστ του ποδοσφαίρου, φαίνεται ότι θα αποτελέσουν τους επόμενους ποδοσφαιρικούς μύθους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή