Οταν ο θάνατος χτυπά «πισώπλατα» τους πρωταθλητές

Οταν ο θάνατος χτυπά «πισώπλατα» τους πρωταθλητές

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θανέειν πέπρωται άπασι» (σ.σ. είναι γραφτό σε όλους να πεθάνουμε) έχει πει ο Πυθαγόρας. Όταν όμως ο θάνατος αφορά έναν Ολυμπιονίκη που φεύγει από τη ζωή σε νέα ηλικία και η αιτία θανάτου δεν προσδιορίζεται, τότε το μυστήριο αφήνει ελεύθερη τη φαντασία των φίλων του αθλητισμού. Η Αμερική μέσα σε ελάχιστες ώρες θρήνησε για δύο από τους κορυφαίους αθλητές του στίβου της, για την 32χρονη Τόρι Μπόουι και τον 51χρονο Κάλβιν Ντέιβις. 

Ο θάνατός τους, συνειρμικά, έφερε στο μυαλό των φίλαθλων τον θάνατο της Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ, μίας άλλη κορυφαία Αμερικανίδας αθλήτριας που βρέθηκε νεκρή, σε ηλικία 38 ετών, ενώ κοιμόταν. Παρόλο που οι γιατροί δήλωσαν ότι έπασχε από μία σπάνια πάθηση οι, μη επαληθευμένες, φήμες για επιβάρυνση της υγείας της από χρήση απαγορευμένων ουσιών «συνοδεύουν» από το 1998 μέχρι και σήμερα το όνομά της.        

Η Τόρι Μπόουι μεγάλωσε με τη γιαγιά της σε μια αγροτική περιοχή των ΗΠΑ. Αναδείχθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ως μέλος της ομάδας 4 x 100 μ. των ΗΠΑ, ενώ στους ίδιους αγώνες κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 100 μ., πίσω από την Τζαμαϊκανή Ελάινε Τόμπσον, και το χάλκινο στα 200 μ. Το 2017 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στα 100 μ. «Είμαι η γρηγορότερη γυναίκα στον κόσμο. Περίμενα πολύ καιρό για να το πω αυτό», θα πει, τότε, σε δηλώσεις της. 

Ο τελευταίος αγώνας της Τόρι Μπόουι ήταν μία κούρσα 200 μ. στη Φλόριντα. Το κάποτε γρηγορότερο κορίτσι του κόσμου τερμάτισε 5ο. Στη συνέχεια, χάθηκε από τους στίβους αλλά και από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Κάποιοι μίλησαν για κατάθλιψη. Ζούσε στο Όραντζ της Καλιφόρνιας. Στις 3 Μαΐου, κι ενώ η αθλήτρια δεν είχε δώσει σημεία ζωής για αρκετές ημέρες, οι αρχές πραγματοποίησαν έλεγχο στο σπίτι της και την βρήκαν νεκρή.    

Η Τόρι Μπόουι και ο Κάλβιν Ντέιβις δεν είχαν συναντηθεί στους αγωνιστικούς στίβους αλλά πέρασαν στην… απέναντι όχθη με παρόμοιο τρόπο. Και για τον 51χρονο χάλκινο Ολυμπιονίκη (400 μ. εμπ.) της Ατλάντας χρειάστηκε να γίνει έρευνα από αστυνομικούς. Εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του.   

Κατά τη διάρκεια των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχουν αρκετοί θάνατοι Ολυμπιονικών που καλύπτονται από ένα… πέπλο μυστηρίου. Σε αυτούς συγκαταλέγεται ο θάνατος ενός από τους καλύτερους σκιέρ της Φινλανδίας, του Μίκα Μίλιλαϊ. 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 41 ετών και αφού είχε κατακτήσει ένα χρυσό, ένα ασημένιο και τέσσερα χάλκινα ολυμπιακά μετάλλια και οκτώ (3-3-2) παγκόσμια. Το 2001 βρέθηκε θετικός σε σκεύασμα που θεωρείται «μάσκα» για την κάλυψη της ερυθροποιητίνης. Τιμωρήθηκε με αποκλεισμό. Προσπάθησε να επανέλθει αλλά δεν τα κατάφερε. Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στις 5/11/2011, με την αστυνομία να αποκλείει την εγκληματική ενέργεια και την αυτοκτονία και να θεωρεί πιθανόν ότι ο θάνατος προήλθε από κάποιο ατύχημα.   

Ο Αλεξάντερ Ντελ Οέν έγινε ο πρώτος κολυμβητής της Νορβηγίας που κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2008, 100 μ. προσθ.) και χρυσό από παγκόσμιο (2011, 100μ. προσθ.) ενώ είχε διακρίσεις και από παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Σε ηλικία 26 ετών βρισκόταν για προπόνηση στην Αριζόνα. Είχε πάει για μπάνιο και όταν οι συναθλητές του συνειδητοποίησαν ότι άργησε να βγει έσπασαν την πόρτα και τον βρήκαν νεκρό. Η αρχική νεκροψία είχε ασάφειες και η τελική έδειξε έμφραγμα μυοκαρδίου.  

Η καρδιά όμως έχει… προδώσει πολλούς κορυφαίους αθλητές. Στις 20 Νοεμβρίου 1995, ο Ολυμπιονίκης του καλλιτεχνικού πατινάζ Σεργκέι Γκρίνκοφ έκανε προπόνηση, μαζί με τη σύζυγό του Εκατερίνα Γκορντέεβα, στη Νέα Υόρκη. Ξαφνικά, ο 28χρονος κατέρρευσε. Οι γιατροί διαπίστωσαν καρδιακή προσβολή. Ο Σεργκέι και η Γκορντέεβα, ως ζευγάρι, είχαν δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, πέντε χρυσά και ένα ασημένιο από παγκόσμια και τρία χρυσά και ένα χάλκινο από ευρωπαϊκά.      

Η Φλο Χάιμαν συγκαταλέγεται στους «θρύλους» του αμερικανικού γυναικείου βόλεϊ. Οδήγησε τις ΗΠΑ στο ασημένιο μετάλλιο του 1984 (Λος Άντζελες). Στη συνέχεια, θα αγωνιστεί στο ιαπωνικό πρωτάθλημα. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, έγινε αλλαγή και κατέρρευσε ενώ καθόταν στον πάγκο. Ήταν μόλις 31 ετών. Η αρχική αιτία θανάτου ανέφερε καρδιακή προσβολή αλλά, στη συνέχεια, θα διαπιστωθεί ότι έπασχε από το σύνδρομο Μαρφάν.   

Υπάρχουν όμως και οι αθλητές που πέθαναν ενώ αγωνίζονταν σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο πρώτος που έχει καταγραφεί είναι ο Αρριχίων ο Φιγαλεύς, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αγώνα παγκρατίου, το 564 π.Χ. 

Στους σύγχρονους Ολυμπιακούς την πρώτη θέση στην μακάβρια λίστα κατέχει ο Φραντσίσκο Λαζάρο. Ο 24χρονος μαραθωνοδρόμος ήταν ο σημαιοφόρος της Πορτογαλίας, το 1912. Κατέρρευσε στο 30ο χιλιόμετρο του μαραθωνίου. Αρχικά ως αιτία θανάτου θεωρήθηκε η αφυδάτωση. Στη συνέχεια όμως θα αποκαλυφθεί ότι είχε χρησιμοποιήσει έναν… πρωτοποριακό τρόπο για να βελτιώσει την απόδοση του. Προκειμένου να αποφύγει το ηλιακό έγκαυμα και να ενισχύσει την ταχύτητα του άλειψε μεγάλο μέρος από το σώμα του με λίπος που βρίσκεται γύρω από τα νεφρά ενός ζώου. Αυτό είχε ως συνέπεια την ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Πριν από τον αγώνα φέρεται να είχε πει «Ή θα κερδίσω ή θα πεθάνω». Λίγες ημέρες μετά πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνό του στο Ολυμπιακό Στάδιο της Στοκχόλμης.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή