Στο σπίτι μητέρα, στον αγωνιστικό χώρο αντίπαλος

Στο σπίτι μητέρα, στον αγωνιστικό χώρο αντίπαλος

Η Ευαγγελία Ψάρρα και η νεαρή αθλήτρια Μαρία Νασούλα μοιράζονται το σπίτι, τις προπονήσεις αλλά και ένα κοινό όνειρο: Να γίνουν οι πρώτες μητέρα και κόρη – αθλήτριες της τοξοβολίας που θα αγωνιστούν σε Ολυμπιακούς Αγώνες

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μητέρα – κόρη. Ίσως η πιο αρχέγονη και καρμική σχέση. ‘Όταν σε αυτή τη σχέση μπαίνει και ο παράγοντας αθλητισμός και η μητέρα με την κόρη γίνονται συναθλήτριες αλλά και αντίπαλοι, τότε η σχέση αποκτάει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η Ευαγγελία Ψάρρα με τις έξι συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και η νεαρή αθλήτρια Μαρία Νασούλα μοιράζονται το σπίτι, τις προπονήσεις αλλά και ένα κοινό όνειρο: Να γίνουν οι πρώτες μητέρα και κόρη – αθλήτριες της τοξοβολίας που θα αγωνιστούν σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Να κάνουμε τη συνέντευξη λίγο αργότερα γιατί τώρα διαβάζουμε για τις πανελλήνιες;». Η φράση της μαμάς Ευαγγελίας μας έδειξε ανάγλυφα από τις πρώτες λέξεις τον ιδιαίτερο δεσμό με την κόρη της, επίσης πρωταθλήτρια της τοξοβολίας, Μαρία. Η 17χρονη ονειρεύεται να γίνει οδοντίατρος αλλά και να πάει μαζί με τη μητέρα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Το μακροπρόθεσμο όνειρό της είναι να ξεπεράσει τη μητέρα της σε συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και να φέρει στο σπίτι της μία μεγάλη διάκριση από διεθνή διοργάνωση.

Με μητέρα πρωταθλήτρια και πατέρα προπονητή τοξοβολίας οι πρώτες εικόνες που είχε η Μαρία Νασούλα από το σπίτι της είναι τόξα, βέλη, στόχοι και προπονήσεις. «Ήταν δική της επιθυμία να ασχοληθεί με την τοξοβολία. Από μικρό παιδάκι βρισκόταν μαζί μας. Αρχικά έπαιζε με τα τόξα και τα βέλη, στη συνέχεια έπαιρνε μέρος στις προπονήσεις και μετά άρχισε να κατεβαίνει σε αγώνες. Τα τελευταία χρόνια έχει δει την ενασχόληση με το άθλημα πιο σοβαρά», δήλωσε στο www.kathimerini.gr η Ευαγγελία Ψάρρα.  

Οι δύο αθλήτριες φιλοδοξούν να γίνουν το πρώτο δίδυμο μητέρας -κόρης που θα αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες για το άθλημα της τοξοβολίας. Εάν η Ευαγγελία καταφέρει να πάρει το «εισιτήριο» θα γίνει η μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια με συμμετοχή σε επτά Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και η μοναδική στον κόσμο για το άθλημά της. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη. Πέρσι το «δίδυμο» κατέκτησε μία πρόκριση για τους εφετινούς Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Η ομοσπονδία θα αποφασίσει εάν κάποια από τις δύο ή μία άλλη αθλήτρια θα χρησιμοποιήσει αυτό το «εισιτήριο». Η διαδικασία της ολυμπιακής πρόκρισης θα περάσει και από άλλες διοργανώσεις και ο μοναδικός τρόπος για να είναι και δύο παρούσες στους αγωνιστικούς στίβους του Παρισιού θα πρέπει να πάρει η χώρα μας πρόκριση στο ομαδικό.

«Έχουμε καλή ομάδα στο ομαδικό αλλά το επίπεδο είναι υψηλό. Από την άλλη πλευρά στην Ελλάδα δε στηρίζεται ο αθλητής ο οποίος μπορεί να θεωρείται ερασιτέχνης αλλά δουλεύει σαν επαγγελματίας. Οι συναθλήτριές μας έχουν υποχρεώσεις τις οποίες δεν μπορούν να τις αφήσουν για να ασχοληθούν αποκλειστικά με το άθλημα καθώς γνωρίζουν ότι μέσα από την τοξοβολία είναι πολύ δύσκολο να έρθει κάποια επαγγελματική αποκατάσταση», υπογράμμισε η Ευαγγελία Ψάρρα.

Η συζήτηση έρχεται στη σχέση της μητέρας με την κόρη και πως αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του αθλητισμού. «Κάποιες φορές είναι λίγο περίεργο διότι με τη μητέρα είμαστε συνέχεια μαζί. Στην προπόνηση, στο σπίτι, στα ταξίδια. Από την άλλη πλευρά είναι ωραίο να είμαστε μαζί. Στον αγώνα δεν την βλέπω ως μαμά παρά μόνο ως αντίπαλο. Με ενδιαφέρει πως θα την κερδίσω στην «κόντρα». Την βλέπω όπως και τις άλλες αθλήτριες», μας είπε η 17χρονη Μαρία.

Οι δυο αθλήτριες έχουν βρεθεί δύο φορές αντιμέτωπες. «Την μία φορά κέρδισα εγώ, την άλλη η Μαρία. Εννοείται ότι την βλέπω ως αντίπαλο. Εάν της «χαριστώ» δεν πρόκειται να μάθει. Στο σπίτι είμαι η μητέρα της. Στον αγωνιστικό χώρο προσπαθώ να είμαι η συναθλήτριά της. Βέβαια, δεν ξεχνάω και τον ρόλο της μητέρας. Εάν συμβεί κάτι θα προσπαθήσω να την βοηθήσω», τόνισε η Ευαγγελία Ψάρρα.

Η ταυτόχρονη πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αποτελεί ένα από τα όνειρα των δύο γυναικών. «Θα ήταν μία μοναδική εμπειρία να αγωνιστούμε μαζί με τη μητέρα μου. Είχαμε πάρει μέρος και στους Μεσογειακούς Αγώνες (Αλγερία), οι οποίοι, ουσιαστικά, αποτελούν μία μικρογραφία των Ολυμπιακών. Μου άρεσαν πάρα πολύ», δήλωσε η Μαρία Νασούλα.   

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή