Ιστιοπλοΐα: Ολυμπιακή ρότα με εκκίνηση από το μηδέν

Ιστιοπλοΐα: Ολυμπιακή ρότα με εκκίνηση από το μηδέν

Ο Παύλος Καγιαλής και ο Τάκης Μάντης κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (2016), στην κατηγορία των 470

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λιγότερους από 13 μήνες θα αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού και οι Παύλος Καγιαλής – Γιάννης Ορφανός έχουν ξεκινήσει μία υπερπροσπάθεια ώστε να βρεθεί η ελληνική σημαία στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση με ένα ιδιαίτερα δύσκολο σκάφος, το 49er, στο οποίο η χώρα μας δεν έχει παράδοση. Πριν από λίγες ημέρες οι ιστιοπλόοι άρχισαν προπονήσεις με έναν νέο προπονητή, τον Ντέιβ Ίβανς, και, ήδη, βλέπουν τις διαφορές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι δύο αθλητές ξεκίνησαν σε αυτή την κατηγορία από το… μηδέν.   

«Πρόκειται για έναν έμπειρο προπονητή, ο οποίος υπήρξε και αθλητής σε αυτή την κατηγορία. Η διαφορά που είδαμε μέσα σε λίγες ημέρες είναι τεράστια. Μας έλειπε η εξειδίκευση από κάποιον που γνωρίζει το άθλημα. Ως δίδυμο έχουμε πάρα πολλές ώρες προπόνησης. Δεν είχαμε όμως τη σωστή καθοδήγηση από κάποιον εξειδικευμένο. Αμέσως φάνηκε η διαφορά. Τώρα πρέπει όλα αυτά που είδαμε να μπουν σε μία σειρά και να κάνουμε αυτά που πρέπει», δήλωσε στο www.kathimerini.gr ο «χάλκινος» Ολυμπιονίκης των 470 Παύλος Καγιαλής.  

Ο Παύλος Καγιαλής και ο Τάκης Μάντης κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (2016), στην κατηγορία των 470. Στη συνέχεια, ο Τάκης σταμάτησε την ολυμπιακή ιστιοπλοΐα και ο Παύλος έγινε «δίδυμο» με τον Γιάννη Ορφανό σε μία διαφορετική κατηγορία, τα 49er. Εκεί τα πρώτα αποτελέσματα από διεθνείς αγώνες δεν ήταν αντάξια της ιστιοπλοϊκής ικανότητας και της εμπειρίας του Παύλου Καγιαλή. Όμως, όπως μας εξηγεί, το 49er, είναι ένα εντελώς διαφορετικό σκάφος και οι ιστιοπλόοι μας ξεκίνησαν από το μηδέν «ανακαλύπτοντας τον… τροχό».  

«Πρόκειται για μία πολύ δύσκολη κατηγορία. Οι αθλητές που βρίσκονται στις πρώτες πενήντα θέσεις ασχολούνται με τα 49er τουλάχιστον 7-8 χρόνια. Είναι αδύνατον να τους «χτυπήσει» ένα νέο δίδυμο. Δύο αθλητές που κάνουν «δίδυμο» χρειάζονται χρόνο για να δεθούν και να μάθει ο ένας τον άλλον. Από την άλλη πλευρά, εγώ άλλαξα θέση και από πλήρωμα έγινα κυβερνήτης. Μέσα στους 18 μήνες που είμαστε μαζί με τον Γιάννη ήταν δύσκολο να κάνουμε κάτι παραπάνω. Μέχρι τώρα προπονούμασταν μόνοι και όλοι γνωρίζουμε ότι ο πρωταθλητισμός σε όλα τα αθλήματα εκτός από χρόνο θέλει και χρήμα. Στην Ελλάδα, σε αυτή την κατηγορία, δεν υπάρχει τεχνογνωσία ώστε να μεταλαμπαδευτεί στις νέες γενιές αθλητών. Στα 470, πριν από εμάς υπήρχαν οι Μπεκατώρου – Τσουλφά, οι Κοσματόπουλος – Τριγκώνης κ.α. Είχαμε να πάρουμε πράγματα και, μάλιστα, από αθλητές που είχαν πρωταγωνιστήσει. Στα 49er ξεκινήσαμε από το μηδέν. Σα να ψάχναμε να ανακαλύψουμε τον… τροχό», υπογράμμισε ο κ. Καγιαλής.  

Καγιαλής: Παλεύουμε με τον χρόνο 

Η Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες, έχει δημιουργήσει μία ολυμπιακή παράδοση προκρίσεων και διακρίσεων στο άθλημα της ιστιοπλοΐας. Οι δύο πρωταθλητές φιλοδοξούν να συνεχίσουν αυτή την παράδοση. Η συνεργασία με έναν έμπειρο προπονητή αποτελεί ένα από τα βασικά βήματα. «Με τον Ντέιβ Ίβανς θα δουλέψουμε ακόμα μία εβδομάδα, στη Μασσαλία, εκεί όπου του χρόνου θα διεξαχθούν οι ολυμπιακές κούρσες. Θα θέλαμε να συνεχίσουμε μαζί του. Θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με ξένους εξειδικευμένους προπονητές», υπογράμμισε ο «χάλκινος» Ολυμπιονίκης και όταν τον ρωτήσαμε εάν στην αναζήτηση των προπονητών συμμετέχει και η Ομοσπονδία του αθλήματος, μας απάντησε: «Όχι, αποτελεί προσωπική πρωτοβουλία. Μας υποστηρίζουν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και ο Όμιλος μας, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς. Σε όλο το κομμάτι της προετοιμασίας η Ομοσπονδία είναι αμέτοχη».  

Η ρότα που έχουν χαράξει οι δύο αθλητές έχει ως πρώτο προορισμό την ολυμπιακή συμμετοχή. Για να φτάσουν όμως μέχρι εκεί η διαδρομή είναι μεγάλη και δύσκολη. «Την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί στη Μασσαλία το προολυμπιακό τεστ. Εκεί όλες οι ομάδες θα «δοκιμάσουν» τα νερά που θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί. Για εμάς θα αποτελέσει μία σπουδαία ευκαιρία να προπονηθούμε με τους καλύτερους αθλητές της κατηγορίας και να αγωνιστούμε σε μία διοργάνωση υψηλού επιπέδου ώστε να δούμε τι μπορούμε να αποκομίσουμε. Οι πρώτες δέκα προκρίσεις θα δοθούν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Χάγης (8-20/8). Εμείς παλεύουμε με τον χρόνο. Ο τελευταίος αγώνας για προκρίσεις θα διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2024, στη Γαλλία. Πιστεύουμε ότι μέχρι τότε θα είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε την πρόκριση και στη, συνέχεια, κάτι παραπάνω.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή