Παγκόσμιο μπάσκετ: Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ, οι… αδιάφοροι

Παγκόσμιο μπάσκετ: Τα φαβορί, τα αουτσάιντερ, οι… αδιάφοροι

Η ακτινογραφία των 8 ομίλων της μεγάλης διοργάνωσης

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ κάνει το πρώτο τζάμπολ του την Παρασκευή 25 Αυγούστου και 32 ομάδες θα παλέψουν για τις δύο προνομιούχες θέσεις σε κάθε γκρουπ που θα οδηγήσουν στη φάση των «16», εκεί όπου θα δημιουργηθούν 4 νέοι όμιλοι των τεσσάρων (οι ομάδες θα πάρουν μαζί τους τα αποτελέσματα του α’ γύρου), για δύο ακόμη εισιτήρια από τον καθένα, τα οποία θα οδηγήσουν στην νοκ άουτ προημιτελική φάση. Οσοι δεν προκριθούν θα παίξουν για την τελική κατάταξη και τη συμμετοχή τους στα προολυμπιακά τουρνουά.

1ος όμιλος (Ιταλία, Δομινικανή Δημοκρατία, Ανγκόλα, Φιλιππίνες) – Γήπεδο: Araneta Coliseum – Φιλιππίνες

Με την πρώτη ανάγνωση, η σταθερότατη Ιταλία του Φοντέκιο (Τζαζ) αναμένεται να κάνει έναν… υγιεινό περίπατο στον όμιλο (παρότι θα στερηθεί των υπηρεσιών του Γκαλινάρι) και να κατακτήσει την 1η θέση, η οποία στην επόμενη φάση θα τη στείλει πάνω στη 2η ομάδα του 2ου ομίλου. Ποιά ομάδα θα την ακολουθήσει; Οι Φιλιππίνες έχουν την έδρα, η χώρα λατρεύει το μπάσκετ και θα έχουν καυτή κερκίδα. Θα έχουν επίσης των ΝΒΑer Κλάρκσον των Τζαζ και δείχνουν φαβορί για το 2ο εισιτήριο. Παίκτη από το ΝΒΑ έχει και η Δομινικανή Δημοκρατία (Τάουνς, Τίμπεργουλβς), με την Ανγκόλα να επιδιώκει κι αυτή την έκπληξη.

2ος όμιλος (Σερβία, Κίνα, Πουέρτο Ρίκο, Νότιο Σουδάν) – Γήπεδο: Araneta Coliseum – Φιλιππίνες

Οπως στον πρώτο, έτσι και στον δεύτερο όμιλο, υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί. Η μπασκετομάνα Σερβία του Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, όσο και να… προσπαθήσει, δεν θα συναντήσει ιδιαίτερα προβλήματα. Οι μεγάλες απώλειες των Γιόκιτς, Μίτσιτς, Ποκουσέβσκι, Νέντοβιτς, Κάλινιτς, Λούτσιτς, Μπιέλιτσα, Γιάραμαζ, θα φανούν ίσως από την προημιτελική φάση. Η Κίνα, έχει κι αυτή τον… Σέρβο της (Σάσα Τζόρτζεβιτς στον πάγκο), μπορεί να διεκδικήσει κάτι για τη 2η θέση με τον νατουραλιζέ Κάιλ Άντερσον, αλλά θα πρέπει να αποδείξει πολλά κόντρα στο πεισματάρικο Πουέρτο Ρίκο και στο ενθουσιώδες Νότιο Σουδάν το οποίο συμμετέχει πρώτη φορά σε τελική φάση.

3ος όμιλος (ΗΠΑ, Ελλάδα, Ιορδανία, Ν. Ζηλανδία) – Γήπεδο: Mall of Asia Arena – Φιλιππίνες

Εδώ είμαστε… Ξεκάθαρα η Ελλάδα στοχεύει στη 2η θέση και μάλιστα χωρίς περιπέτειες, χωρίς τραυματισμούς και λοιπά απρόοπτα. Το δυνατό χαρτί της είναι η συνοχή και ότι πάει ως αουτσάιντερ στη διοργάνωση, δηλαδή χωρίς πρόσθετη πίεση. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ του Στιβ Κερ, οι οποίες είναι ξανά το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Αν θεωρήσουμε ότι η Ιορδανία θα παίξει για την τιμή των όπλων, η ελληνική ομάδα θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τη Ν. Ζηλανδία και φυσικά μια πιθανή κακή βραδιά της.

4ος όμιλος (Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Αίγυπτος, Μεξικό) – Γήπεδο: Mall of Asia Arena – Φιλιππίνες

Ο όμιλος με τον οποίο διασταυρώνεται η Εθνική μας. Ο όμιλος όπου Λιθουανία και Μαυροβούνιο θα παλέψουν για την πρωτιά, κάτι που σημαίνει ότι θα συναντήσουν την Ελλάδα στην επόμενη φάση. Οι Λιθουανοί δεν έχουν στο ρόστερ τους σημαντικά ονόματα όπως οι Ντομάντας Σαμπόνις, Γκριγκόνις, Λεκαβίτσιους, Ουλανόβας, Γκιεντράιτις, όμως πρόκειται για μια μπασκετική σχολή με ό,τι συνεπάγεται αυτό, έχοντας μαζί τους τον Βαλαντσιούνας των Πέλικανς. Το Μαυροβούνιο μπορεί να μην έχει την αίγλη των λοιπών Γιουγκοσλάβων (Σερβία, Κροατία, Σλοβενία), όμως δείχνει ικανό για όλα με τους Νίκολα Βούτσεβιτς των Μπουλς, Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς και Κέντρικ Πέρι. Αίγυπτος και Μεξικό θα αποτελέσουν τους ρυθμιστές σχετικά με τις διαφορές πόντων.

5ος όμιλος (Γερμανία, Φινλανδία, Αυστραλία, Ιαπωνία) – Γήπεδο: Okinawa Arena – Ιαπωνία

Πολύ δύσκολος όμιλος. Ναι, φαβορί είναι οι Γερμανοί των Σρέντερ (Ράπτορς) και Βάγκνερ (Μάτζικ) για την πρώτη θέση, όμως στα φιλικά έδειξαν κάπως… μπερδεμένοι. Φινλανδία και Αυστραλία μπορούν (και θέλουν) να χτυπήσουν στα ίσια τη Γερμανία. Μην ξεχνάμε ότι οι Φινλανδοί έχουν στις τάξεις τους τον Μάρκανεν των Τζαζ και τα «καγκουρό», τους Γκίντι (Θάντερ), Μιλς (Νετς) και Εξουμ. Η Ιαπωνία είναι γηπεδούχος, αλλά μάλλον έπεσε σε… λάθος όμιλο, ενώ της λείπει και ο Χατσιμούρα.

6ος όμιλος (Σλοβενία, Πράσινο Ακρωτήρι, Γεωργία, Βενεζουέλα) – Γήπεδο: Okinawa Arena – Ιαπωνία

Εδώ, η Σλοβενία του Ντόντσιτς των Μάβερικς είναι το ξεκάθαρο φαβορί για την πρώτη θέση του ομίλου και οι απώλειες των Τσάντσαρ και Μούριτς, ίσως φανούν στην επόμενη φάση με τις ομάδες του 5ου ομίλου. Από πίσω δείχνει να ακολουθεί η Γεωργία του Ηλία Ζούρου, όμως το Πράσινο Ακρωτήρι του επιβλητικού Ταβάρες της Ρεάλ, ίσως έχει διαφορετική… γνώμη. Η Βενεζουέλα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα αποτελέσει τον ρυθμιστή.

7ος όμιλος (Ιράν, Ισπανία, Ακτή Ελεφαντοστού, Βραζιλία) – Γήπεδο: Indonesia Arena – Ινδονησία

Η Ισπανία έχει τον τρόπο. Οπως η Ρεάλ πήρε την Ευρωλίγκα, έτσι και η Εθνική, μοιάζει να κατέχει την τεχνογνωσία ώστε να βρεθεί στα μετάλλια. Παρά τις απουσίες των Ρούμπιο και του Λορέντζο Μπράουν, οι Ιβηρες του Σκαριόλο, με τους αδερφούς Ερνανγκόμεθ και τους πολύπειρους Γιουλ, Φερνάντες, θα πουλήσουν ακριβά το… τομάρι τους στη διοργάνωση. Στον όμιλο δεν δείχνει να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, κυρίως από τη Βραζιλία, η οποία πιθανότατα θα τους ακολουθήσει στην επόμενη φάση.

8ος όμιλος (Γαλλία, Καναδάς, Λετονία, Λίβανος) – Γήπεδο: Indonesia Arena – Ινδονησία

Εδώ, τα 2 εισιτήρια πρόκρισης θα πάνε σε Γαλλία και Καναδά. Δύο ομάδες που θα διεκδικήσουν μετάλλιο. Η Γαλλία των NBAερ Φουρνιέ (Νικς) και Γκομπέρ (Τίμπεγουλβς) δεν θα έχει φυσικά τον Γουεμπανιαμά, αλλά το ρόστερ της είναι πλούσιο και με παραστάσεις. Ο αμερικανοποιημένος Καναδάς των Γκίλτζιους-Αλεξάντερ (Θάντερ) και Μπάρετ (Νικς) θέλει να αποφύγει την Ισπανία στην επόμενη φάση και να πάρει καλά αποτελέσματα μαζί του. Αν η Λετονία, χωρίς τον Πορζίνγκις καταφέρει να μπει «σφήνα» σε Γαλλία και Καναδά θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη, ενώ ο Λίβανος θα αγωνιστεί για τα… αυτόγραφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή