Ιβάν Προβεντέλ: ο πρώην επιθετικός που σκόραρε με στολή τερματοφύλακα

Ιβάν Προβεντέλ: ο πρώην επιθετικός που σκόραρε με στολή τερματοφύλακα

Ο Ιταλός κίπερ κράτησε ζωντανή τη Λάτσιο στο θρίλερ της Τρίτης για το Τσάμπιονς Λιγκ

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O θρυλικός Λεβ Γιασίν έμενε στο διπλανό σπίτι του παππού και της γιαγιάς του, σε μια γειτονιά της Μόσχας. Η μητέρα του, Ελένα, είναι Ρωσίδα και του έχει διηγηθεί πολλές ιστορίες γι’ αυτόν τον σπουδαίο τερματοφύλακα, που είχε αποκρούσει περισσότερα από 150 πέναλτι.

Ο Ιταλός τερματοφύλακας της Λάτσιο από την επαρχία Πορντενόνε, Ιβάν Προβεντέλ, τρέλανε την ποδοσφαιρική Ευρώπη τα μεσάνυχτα της Τρίτης, σκοράροντας με κεφαλιά στο 95′ στο 1-1 με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Ολύμπικο για την πρεμιέρα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. 

Είναι το πρώτο γκολ τερματοφύλακα σε κανονική ροή παιχνιδιού στη διοργάνωση, ύστερα από 14 χρόνια, από τότε που ο κίπερ της Σταντάρ Λιέγης, Σινάν Μπολάτ, είχε ισοφαρίσει την Αλκμααρ σε 1-1, επίσης στο 95′ και με κεφαλιά.

«Ερωτεύτηκα τον Φραντσέσκο Τόλντο χάρη στο Euro 2000», λέει. «Θυμάμαι τις αποκρούσεις του κόντρα στην Ολλανδία σαν να ήταν χθες και τα πέναλτι που σταμάτησε. Παρακολούθησα τόσο πολύ τη βιντεοκασέτα εκείνου του παιχνιδιού που ουσιαστικά την έλιωσα».

Ο Ιβάν γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου του 1994, ο τελευταίος από τα έξι αδέρφια της οικογένειας Προβεντέλ. Μεγάλωσε στο Πορντενόνε, επαρχία της αυτόνομης περιφέρειας του Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, από Ιταλό πατέρα, τον οποίο έχασε το 2016.

Ξεκίνησε την πορεία του στην Ουντινέζε τη σεζόν 2011-12 και μετά μεταπήδησε στην Κιέβο (2012-13). Τη σεζόν 2013–14 δόθηκε δανεικός στην Πίζα στη Lega Pro Prima Divisione και την επόμενη αγωνιστική περίοδο στην Περούτζια (Serie B). 

Το καλοκαίρι του 2017, ο Προβεντέλ έκανε το μεγάλο άλμα. Πήγε στην Εμπολι έναντι 1,2 εκατ. ευρώ και εκεί παρέμεινε ως το 2020. Τον Γενάρη του 2020, εντάχθηκε στη Γιούβε Στάμπια και σε 10 μήνες υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τη Σπέτσια.

Το καλοκαίρι του 2022, ήρθε η μεγάλη μεταγραφή, όταν μετακόμισε στη Ρώμη για τη Λάτσιο και μετά ήρθε η κλήση στην εθνική Ιταλίας, χωρίς ακόμα να έχει αγωνιστεί.

«Ημουν επιθετικός μέχρι που έγινα 15», εξηγεί ο Προβεντέλ. «Η αναλογία μου σε γκολ ανά αγώνα ήταν πραγματικά αξιοπρεπής. Είχα μία κλίση προς το σκοράρισμα και πάντα θεωρούσα τους τερματοφύλακες αδικημένους. Ποτέ δεν πήραν μια Χρυσή Μπάλα, πλην του Γιασίν».

Η… θητεία του, όμως, ως στράικερ, τον βοήθησε να αντιληφθεί καλύτερα τη σκέψη των επιθετικών, όταν κάποτε φόρεσε τα γάντια του τερματοφύλακα, καθώς το ύψος του δεν τον βοηθούσε για την κορυφή της επίθεσης. 

Ο Προβεντέλ κατάφερε να διαβάζει τις προθέσεις των αντιπάλων επιθετικών και να μειώσει τον χρόνο αντίδρασής του. Ενα κλάσμα του δευτερολέπτου ξαφνικά δεν μοιάζει πια σαν φλας και ο 29χρονος κίπερ ύψους 1,94 μ. έχει εδραιώσει τη φήμη του στην Ιταλία ως κορυφαίος στη θέση του. 

Αναδείχθηκε τερματοφύλακας της χρονιάς στη Serie A την περασμένη σεζόν και είχε το υψηλότερο ποσοστό απόκρουσης στο πρωτάθλημα, καθώς η Λάτσιο τερμάτισε δεύτερη και μπήκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ηταν ο πρώτος αγώνας της Λάτσιο στη διοργάνωση μπροστά στο κοινό της εδώ και 16 χρόνια και μια βραδιά που έμοιαζε καταστροφική, μετετράπη σε μια νύχτα που κανείς δεν θα ξεχάσει.

Ο Προβεντέλ κράτησε τη Λάτσιο ζωντανή όταν απέκρουσε σουτ του Σάμουελ Λίνο. Η Ατλέτικο, όσο περνούσε ο χρόνος, αποφάσισε να οπισθοχωρήσει και παρά την πίεση που δέχτηκε, δεν φαινόταν ότι θα δεχόταν το γκολ της ισοφάρισης. 

Οι εξτρέμ της Λάτσιο, Ματίας Τζακάνι και Φελίπε Αντερσον, δεν έχουν ακόμη σκοράρει φέτος. Επιπλέον ο Σάρι επέλεξε -προς έκπληξη όλων- να μη ρίξει στη μάχη τον νέο του επιθετικό αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ, Τάτι Καστελάνος, ο οποίος σημείωσε τέσσερα γκολ εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης για τη Χιρόνα την περασμένη σεζόν κι όλα έδειχναν… ναυάγιο, ενώ ο Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς έφυγε για την Αλ Χιλάλ.

Μέχρι που μίλησε το ένστικτο ενός πρώην επιθετικού σε… σώμα τερματοφύλακα. Του Ιβάν Προβεντέλ, που όρμησε από την πίσω ζώνη και μετέτρεψε τη σέντρα του Λουίς Αλμπέρτο σε λυτρωτικό γκολ.

«Το γκολ μπορεί να φαίνεται τυχερό γιατί το πέτυχε ο τερματοφύλακας», είπε ο Μαουρίτσιο Σάρι. Είναι όμως;

Αυτό δεν ήταν το πρώτο γκολ του Προβεντέλ ως τερματοφύλακα. Ο 29χρονος είχε σκοράρει πάλι για λογαριασμό της Γιούβε Στάμπια απέναντι στην Ασκολι πριν από λίγα χρόνια. 

Ο πρώην τερματοφύλακας της Σπέτσια αποκάλυψε ότι παρακολούθησε την τακτική και τις κινήσεις του Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς τα τελευταία δύο χρόνια για να μπορέσει να τον μιμηθεί. «Ηταν πηγή έμπνευσης για μένα», υποστήριξε. 

Και πράγματι. Το γκολ του, το βράδυ της Τρίτης ήταν ένα γκολ από αυτά που αδόκιμα χαρακτηρίζουμε «σεντερφορίσια». Εκπληκτική κίνηση και άψογο τελείωμα. Ενα γκολ που θα μείνει αξέχαστο για τους οπαδούς και τον οργανισμό της Λάτσιο, ειδικά αν αυτή τα καταφέρει και προκριθεί στους «16».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή