Ποδόσφαιρο: Η Ευρώπη θέλει υπομονή και πλάνο

Ποδόσφαιρο: Η Ευρώπη θέλει υπομονή και πλάνο

Οι νίκες της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού δείχνουν τον δρόμο, όμως τίποτα δεν έχει κριθεί

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σκόνη που σήκωσαν οι ευρωπαϊκές αναμετρήσεις αρχίζει να κατακάθεται και τα πρώτα συμπεράσματα έρχονται να αποκωδικοποιήσουν τη δουλειά που έχει γίνει στις ελληνικές ομάδες, μακριά από τις οπαδικές (και δημοσιογραφικές) υστερίες.

Το βράδυ της Πέμπτης έστειλε σημαντικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, σε μια χώρα που έχει μάθει να λειτουργεί (και στο ποδόσφαιρο) χωρίς υπομονή.

Κατ’ αρχάς, καμία ομάδα δεν αποκλείστηκε ή προκρίθηκε στην επόμενη φάση από την πρώτη αγωνιστική. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, αλλά και ο ΠΑΟΚ σε δεύτερο πλάνο, πέτυχαν πολύ σημαντικές νίκες. Νίκες από αυτές που δίνουν αυτό το μυστηριώδες -σχεδόν μεταφυσικό- βάρος στη φανέλα.

Οι «πράσινοι» έσπασαν μια βαριά παράδοση τόσο σε ευρωπαϊκά ματς όσο και απέναντι σε ισπανικές ομάδες, με πειστικό ποδόσφαιρο, στρατιωτική πειθαρχία στο πλάνο του προπονητή, υπομονή, καλό κλίμα στα αποδυτήρια και γεμάτο ρόστερ.

Αυτό δηλαδή που είχε και η ΑΕΚ στο Μπράιτον, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που θέλει τις ομάδες που λειτουργούν με πλάνο δύο ή τριών ετών και σταθερότητα, να επιβραβεύονται ακόμη κι αν τα αποτελέσματα καθυστερούν.

Οι δύο αθηναϊκές ομάδες, ομάδες των προπονητών τους, είναι πλέον σύνολα που πατάνε γερά στα πόδια τους. Εχουν αποκτήσει ρόλους, συνοχή και αναπτυγμένα… αντισώματα, ώστε να μένουν όρθιες σε κλυδωνισμούς που φέρνουν τα στραβοπατήματα και τραυματισμοί μέσα στη σεζόν. Αυτά τα χαρίσματα δεν αποκτώνται μέσα σε λίγους μήνες, αλλά μέσα από δουλειά ετών και διοικητική πίστη στο πλάνο του προπονητή, μακριά από τα δάχτυλα που κουνούν οπαδοί και ΜΜΕ.

Η έξοδος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις προσθέτει «ύψος» στις ελληνικές ομάδες, τις διαφημίζει στην Ευρώπη, τους ανοίγει «πόρτες» και τις απομακρύνει -θέλοντας και μη- από το τοξικό περιβάλλον του πρωταθλήματος. Αυτές οι επιτυχίες, ασχέτως τελικού αποτελέσματος, μόνο κέρδος μπορούν να φέρουν, τόσο στα κλαμπ όσο και στην κατάταξη της χώρας στην κατάταξη της UEFA.

Αυτό το «ύψος» φάνηκε και στο Μπράιτον, όπου παρά την περίοδο φόρμας που διανύει η αγγλική ομάδα, παρά τη σπουδαία νίκη της επί της Γιουνάιτεντ, η Ευρώπη τής επισήμανε μέσω της ΑΕΚ ότι είναι άλλο… φρούτο. Και κακά τα ψέματα, Μπράιτον δεν «υπάρχει» στον ευρωπαϊκό χάρτη, παρά τα 123 χρόνια ύπαρξής της.

Στον αντίποδα, η ήττα του Ολυμπιακού από τη Φράιμπουργκ δεν σημαίνει τον αποκλεισμό του. Χρειάζεται, όμως, χρόνο. Εχει νέο προπονητή και πολλούς νέους παίκτες, κάτι που σημαίνει ότι το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί η ομάδα του Πειραιά είναι η υπομονή κι όχι ακόμη ένα ξήλωμα. 

Ο ΠΑΟΚ έχει χαμηλής δυναμικότητας αντιπάλους, όμως η άσημη Ελσίνκι τού έδειξε, έστω και για ένα ημίχρονο, ότι ακόμη και στο Conference League της πρώτης φάσης τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Οι ελληνικές ομάδες επιβάλλεται να γίνουν ευρωπαϊκές και σε νοοτροπία. Το περιβάλλον στη Σούπερ Λιγκ δεν βοηθά. Παρόλα αυτά, θα πρέπει τα προπονητικά κέντρα να βρουν τρόπο… αποστείρωσης απέναντι σε βιαστικές κριτικές και απωθημένα και να επικεντρωθούν στο δάσος κι όχι στο δέντρο.

Μόνο έτσι θα βλέπουμε τους «τελειωμένους» Κώτσιρες ή Τσούμπερ να διαπρέπουν. Κι αν το ελληνικό πρωτάθλημα μετατραπεί κάποτε σε ποδοσφαιρικό ξανά και δεν παραμείνει πεδίο μπίζνας ή άσκησης επιρροής, τότε ίσως δούμε ξανά μια ελληνική ομάδα σε κάποιον τελικό.

Μέχρι τότε -για να επιστρέψουμε στα αγωνιστικά- ο δρόμος παραμένει ανηφορικός. Η ΑΕΚ έχει μπροστά της έναν Οκτώβριο – ναρκοπέδιο με Αγιαξ (εντός) και Μαρσέιγ, ο Παναθηναϊκός τη Μακάμπι στο Ισραήλ (ένα ματς που επιβάλλεται να νικήσει) και την επικίνδυνη Ρεν στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του έχει έναν «τελικό» στη Σερβία με τη Μπάτσκα Τόπολα και έναν δύσκολο αγώνα με την έμπειρη Γουέστ Χαμ στο Καραϊσκάκη, ενώ ο ΠΑΟΚ θα μετρήσει τις δυνάμεις του με την Αϊντραχτ στην Τούμπα και την Αμπερντίν στη Σκωτία.

Αναμετρήσεις που μπορούν να ανατρέψουν δεδομένα τόσο προς το καλύτερο όσο και προς το χειρότερο…

Η Ελλάδα την Πέμπτη συγκέντρωσε 1.200 βαθμούς και παραμένει στη 19η θέση στη βαθμολογία της UEFA, μειώνοντας όμως σημαντικά την απόσταση από τη 18η Ουκρανία. 

Παράλληλα, η διαφορά από τη 15η θέση, που αποτελεί τον μεγάλο στόχο έπεσε στους 2.550 βαθμούς, την ώρα που ήταν 3.500 όταν είχαν ολοκληρωθεί τα προκριματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή