Μουντιάλ: Το 2030 «καίει» τη FIFA

Μουντιάλ: Το 2030 «καίει» τη FIFA

Η αναμενόμενη ανάθεση του Μουντιάλ σε έξι χώρες ανέβασε το θερμόμετρο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαίνεται ότι η προσπάθεια της FIFA να τους έχει όλους ευχαριστημένους αναφορικά με την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 δεν άφησε τελικά κανέναν ικανοποιημένο, με τις φωνές για «σφάλμα», «τραγωδία» και «σκάνδαλο» να πολλαπλασιάζονται μερικές μέρες μετά την απόφαση του προέδρου Τζάνι Ινφαντίνο και τις εξηγήσεις που υποχρεώθηκε να δώσει για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ του Ιωβηλαίου σε έξι χώρες και τρεις ηπείρους.

Η ανακοίνωση της διεθνούς ομοσπονδίας, που θα πρέπει πάντως να επικυρωθεί το 2024, προβλέπει τη φιλοξενία του μεταπροσεχούς Μουντιάλ στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στο Μαρόκο, αλλά και τη διεξαγωγή από ένα ματς σε Ουρουγουάη, Αργεντινή και Παραγουάη. Η FIFA τόνισε ότι αυτό γίνεται για τα 100 χρόνια από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στην Ουρουγουάη, ενώ η Αργεντινή θα φιλοξενήσει αγώνα ως… φιναλίστ του πρώτου εκείνου Μουντιάλ και η Παραγουάη επειδή… εκεί είναι τα γραφεία της συνομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL).

Βλέποντας τη FIFA να ξεπερνά τον εαυτό της στο «μαγείρεμα», ο τέως πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας, ο διαβόητος Ζεπ Μπλάτερ, χαρακτήρισε «γελοία» την απόφαση ανάθεσης σε έξι χώρες και τρεις ηπείρους, άποψη που πολλοί παράγοντες διεθνώς συμμερίζονται τόσο για το πρακτικό όσο και για το ηθικό του πράγματος. «Τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου οφείλουν να είναι μια συνεκτική διοργάνωση», δήλωσε σε ελβετική εφημερίδα, τονίζοντας ότι το 2030 το Μουντιάλ έπρεπε δικαιωματικά να γίνει εξ ολοκλήρου στη Νότια Αμερική.

Εντονες αντιδράσεις από τη Χιλή που έμεινε εκτός, την Αργεντινή που θέλει περισσότερα ματς, αλλά και από το Μαρόκο και την Ισπανία για τον τελικό.

Εξαλλος ήταν και ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, πρόεδρος της Χιλής, η οποία είχε συμμετάσχει στην κοινή υποψηφιότητα της Νότιας Αμερικής με Ουρουγουάη, Αργεντινή και Παραγουάη, αλλά έμεινε απέξω: «Δεν είστε σοβαροί, κύριοι», δήλωσε απευθυνόμενος στους ιθύνοντες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στη Ζυρίχη, ενώ επικοινώνησε διαμαρτυρόμενος με τους ομολόγους του της Αργεντινής και της Παραγουάης.

Ούτε στην Αργεντινή είναι ευχαριστημένοι, όμως. Η ομοσπονδία της χώρας φέρεται να πιέζει για τη διεξαγωγή περισσότερων αγώνων στη χώρα το 2030, ενώ η FIFA θέλει να γίνει μόνο ένα εντός έδρας παιχνίδι της εθνικής Αργεντινής, το πρώτο της στον όμιλο, και οι υπόλοιποι αγώνες να διεξαχθούν στην Ιβηρική και στο Μαρόκο, όπως θα γίνει και με τους ομίλους στους οποίους θα συμμετάσχουν Ουρουγουάη και Παραγουάη.

Αντιδικία όμως προκύπτει και μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας. Οι δύο άσπονδοι γείτονες δεν έχουν φτάσει σε κάποιο συμβιβασμό ακόμη σχετικά με το ποιος από τους δύο πρόκειται να φιλοξενήσει τον τελικό της διοργάνωσης. Αν και σε εμάς τους Ευρωπαίους φαντάζουν προφανείς οι επιλογές της Μαδρίτης ή της Βαρκελώνης (με το φρέσκο πια Καμπ Νου), το Μαρόκο θεωρεί εαυτόν αδικημένο ύστερα από πέντε αποτυχημένες προσπάθειες ανάληψης της διοργάνωσης εξ ολοκλήρου από το αραβικό βασίλειο της βορειοδυτικής Αφρικής και ζητεί να γίνει ο τελικός στην Καζαμπλάνκα.

Επί της ετοιμασίας του προγράμματος, έχει ανακοινωθεί συνάντηση στο Ραμπάτ την προσεχή Τετάρτη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ομοσπονδιών της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και του Μαρόκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή