Στην Μποταφόγκο οι προλήψεις ξεφεύγουν από τα… όρια

Στην Μποταφόγκο οι προλήψεις ξεφεύγουν από τα… όρια

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια αν έμπαινες σε μπαρ του Ρίο ντε Τζανέιρο κι έλεγες τη λέξη «Μποταφόγκο», οι θαμώνες μπορεί και να σταυροκοπιούνταν για να ξορκίσουν τη γρουσουζιά, αφού η συμπαθής ομάδα του ομώνυμου προαστίου της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης είχε καταστεί συνώνυμο της κακοτυχίας για πολλές δεκαετίες, διότι κάθε φορά που διεκδικούσε τον τίτλο, κάτι προέκυπτε και τον έχανε. Φέτος όμως η ομάδα των πιο… προληπτικών οπαδών της χώρας του καφέ είναι έτοιμη να σπάσει τις «κατάρες» και να πάρει το πρωτάθλημα.

Φέτος η «Φογκάο» έχει 18 νίκες σε 28 αγώνες και προβάδισμα επτά βαθμών από τους διώκτες της, ενώ χρωστάει κι ένα παιχνίδι ακόμη, εννέα αγωνιστικές πριν από το τέλος της κούρσας. Αυτό θα σημάνει και το τέλος της τεράστιας αναμονής 28 ετών για την ομάδα που ανέδειξε παίκτες-θρύλους, όπως οι Γκαρίντσα και Ζαϊρζίνιο.

Γενικά οι ποδοσφαιρόφιλοι στη Νότια Αμερική είναι πολύ προληπτικοί, αλλά στην Μποταφόγκο η κατάσταση… ξεφεύγει. Πρόσφατα έφτασαν στο σημείο να… απαγορεύσουν στον θρύλο της ροκ και γνωστό λάτρη του ποδοσφαίρου, Μικ Τζάγκερ, την είσοδο στο γήπεδό τους, καθώς στο παρελθόν όποτε ήταν παρών σε ματς της ομάδας, εκείνη σημείωνε ήττες, ενώ του… χρεώνουν το ότι ήταν παρών και στο Βραζιλία – Γερμανία 1-7 το 2014.

Οταν το 2017 ο σταρ της ομάδας Ζοάο Πάουλο τραυματίστηκε κοντά στο φρύδι, αγωνίστηκε με ειδική κάσκα στα επόμενα ματς. Επειδή τότε η Μποταφόγκο σημείωσε νίκες, οι οπαδοί επέβαλαν στον παίκτη να συνεχίσει να τη φοράει όλη τη σεζόν.

Το κορυφαίο όμως περιστατικό στην ιστορία των προλήψεων στον σύλλογο χάνεται στα μέσα του περασμένου αιώνα. Ενας αδέσποτος σκύλος εισέβαλε στο γήπεδο ενώ έπαιζε η δεύτερη ομάδα της Μποταφόγκο. Οι αντίπαλοι ξαφνιάστηκαν και η «Φογκάο» σκόραρε και νίκησε. Ο σύλλογος υιοθέτησε τον σκύλο και τον ονόμασε Μπιρίμπα. Οταν όμως ούρησε στ’ αποδυτήρια στο πόδι παίκτη της ομάδας και αυτή νίκησε σε κρίσιμο ματς, οι παράγοντες πίεζαν τον Μπιρίμπα να το ξανακάνει στον ίδιο παίκτη κάθε φορά πριν από τους αγώνες. Λέγεται μάλιστα ότι κάποιοι αντίπαλοι σκέφθηκαν μέχρι και την απαγωγή του τετράποδου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή