Οι «διάβολοι» που έγιναν αρνάκια

Οι «διάβολοι» που έγιναν αρνάκια

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αδυνατεί να βρει τον δρόμο προς την κορυφή στη μετά σερ Αλεξ Φέργκιουσον εποχή

6' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Μάιο, συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την ημέρα που ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον άφηνε οριστικά τον πάγκο της αγαπημένης του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Σκωτσέζος τεχνικός στα 27 χρόνια που ήταν στο «Ολντ Τράφορντ» οδήγησε τους «κόκκινους διαβόλους» σε 33 τίτλους, μεταξύ των οποίων 13 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα Αγγλίας και 2 Τσάμπιονς Λιγκ. Η κληρονομιά (895 νίκες σε 1.500 ματς) που άφηνε στον διάδοχό του ήταν δεδομένα βαριά. Αυτό όμως που δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο «σερ» ήταν ότι στην πορεία αυτή μετετράπη σε… κατάρα.

Oταν έγινε γνωστή η απόφαση του Φέργκιουσον να αποχωρήσει, πολλά ήταν τα ονόματα που ακούστηκαν ως πιθανοί διάδοχοι. Το πιο «βαρύ» ήταν αυτό του Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος είχε ήδη αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα και βρισκόταν σε επαφές με την Μπάγερν, όμως ο μύθος αναφέρει ότι ο σερ ποτέ δεν έδωσε την έγκρισή του. Οι κακές γλώσσες κατηγορούν τον Σκωτσέζο πως φρόντισε περισσότερο τη δική του υστεροφημία, καθώς ο Καταλανός (που είχε σαρώσει τα πάντα στην τετραετία του με την Μπάρτσα) θα επισκίαζε τις δικές του επιτυχίες.

Από την ημέρα που αποχώρησε ο σερ Αλεξ, η Γιουνάιτεντ δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο στην Premier League, ενώ μετράει μόλις ένα Κύπελλο (2016), ένα Κομιούνιτι Σιλντ (2016), ένα Λιγκ Καπ (2017) και ένα Γιουρόπα Λιγκ (2017).

Εδώ και δέκα χρόνια, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει μπει σε μια μεγάλη περιπέτεια με συνεχείς αλλαγές προπονητών (που σε πολλά σημεία θυμίζει ελληνικό σύλλογο) από την οποία ακόμη δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει, ενώ και ο φετινός τίτλος (διακαής πόθος των οπαδών) μοιάζει να είναι από πολύ νωρίς χαμένος…

Ντέιβιντ Μόγιες

Χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο στο Νησί ως «ο εκλεκτός». Ο προπονητής που πήρε το «O.K.» για να συνεχίσει να διοικεί την αυτοκρατορία που είχε δημιουργήσει ο σερ Αλεξ. Η αλήθεια είναι ότι στο «Γκούντισον Παρκ» στα έντεκα χρόνια παρουσίας του τα είχε πάει αρκετά καλά, όμως όπως λέει και ο λαός, άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας. Εχοντας βέβαια την έγκριση του Φέργκιουσον, η διοίκηση της Γιουνάιτεντ του έκανε συμβόλαιο 6 ετών (!) , όμως τελικά ο Μόγιες έμεινε στο «Ολντ Τράφορντ» για μόλις δέκα μήνες. Στα 51 ματς κέρδισε λίγο περισσότερα από τα μισά (53% ποσοστό), αλλά ο ίδιος μόνο χαμένος δεν αποχώρησε αφού έλαβε αποζημίωση 8 εκατ. λιρών. Δέχτηκε έντονη κριτική για το «αντιεμπορικό» ποδόσφαιρο που έπαιζε η Μάντσεστερ και τελικά ήταν μια ήττα από την Εβερτον αυτή που σφράγισε την απόλυσή του. Η ομάδα (με υπηρεσιακό τον Ράιαν Γκιγκς) τερμάτισε στην 7η θέση της βαθμολογίας, τη χειρότερη από το 1990.

Λουίς φαν Χάαλ 

Λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας, η διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δίνει τα χέρια για τρία χρόνια με τον Λουίς φαν Χάαλ, ο οποίος έγινε ο πρώτος τεχνικός εκτός Νησιού που ανέλαβε την ομάδα. Ο δημιουργός του Αγιαξ με τα «τρομερά μωρά», που έφτασε στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 1995, μοιάζει ο πλέον κατάλληλος για να προσπαθήσει να χτίσει από την αρχή ό,τι είχε γκρεμίσει ο Μόγιες.

Υπό την έγκρισή του αποκτήθηκαν αρχικά ο Αντερ Ερέρα (από την Μπιλμπάο) για 29 εκατ. λίρες, ο Λουκ Σο για 30 εκατ. λίρες, ο Μάρκος Ρόχο για 20 εκατ. λίρες από τη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, ενώ το «μπαμ» γίνεται στις 26 Αυγούστου με τη μεταγραφή του Ανχελ ντι Μαρία από τη Ρεάλ έναντι 59,7 εκατ. λιρών, ποσό που μέχρι τότε αποτελούσε ρεκόρ για τον σύλλογο. Στο «Ολντ Τράφορντ» πήγαν επίσης την τελευταία ημέρα των μεταγραφών ο Ντάνι Μπλιντ από τον Αγιαξ (14 εκατ. λίρες) και ο Ρανταμέλ Φαλκάο ως δανεικός από τη Μονακό για 6 εκατ. λίρες. Η Γιουνάιτεντ ξοδεύει σχεδόν 160 εκατ. λίρες σε ένα καλοκαίρι για να κάνει τα χατίρια του Φαν Χάαλ, ωστόσο, η αρχή μοιάζει με το…. τέλος της προηγούμενης σεζόν, καθώς η ομάδα είναι στην 9η θέση μετά 10 αγώνες, παρά το γεγονός ότι έχει γεμάτο ρόστερ.

Μόγιες, Φαν Χάαλ, Μουρίνιο, Σόλσκιερ, Τεν Χαγκ και τρεις ακόμη υπηρεσιακοί προπονητές δεν κατάφεραν να επαναφέρουν την ομάδα στους τίτλους.

Τελικά ο Ολλανδός «σώζει» τη χρονιά και τη θέση του, αφού η Γιουνάιτεντ τερματίζει 4η, με συμμετοχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Την επόμενη χρονιά, οι «κόκκινοι διάβολοι» επιστρέφουν στους τίτλους, κατακτούν το Κύπελλο (2-1 στον τελικό την Κρίσταλ Πάλας), αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να μπορέσει ο Φαν Χάαλ να μπει και στον τρίτο χρόνο του συμβολαίου του. Οι παίκτες έχουν σχεδόν επαναστατήσει εναντίον του, τον κατηγορούν για αγενή συμπεριφορά και τελικά βλέπει την πόρτα της εξόδου, με τη Μάντσεστερ να τερματίζει στην 5η θέση, κλείνοντας θέση στο «φτωχό» Γιουρόπα Λιγκ.

Ζοσέ Μουρίνιο 

Το καλοκαίρι του 2016, οι Γκλέιζερ αποφασίζουν να ανεβάσουν ακόμη πιο ψηλά τον πήχυ και δίνουν τα χέρια με τον Ζοσέ Μουρίνιο. Το όνομα του «Special One» είχε ακουστεί και το μακρινό 2009 κι ενώ ήταν ακόμη στον πάγκο της Ιντερ, ως πιθανού αντικαταστάτη του σερ Αλεξ, όταν εκείνος θα αποφάσιζε να βγει στη σύνταξη, όμως η συμφωνία θα έρθει αρκετά χρόνια αργότερα.

Στην πρώτη του σεζόν, ο Πορτογάλος πραγματοποίησε τη μέχρι τότε ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με την απόκτηση από τη Γιουβέντους του Πολ Πογκμπά για 89 εκατ. λίρες (105 εκατ. ευρώ). Επίσης, υπέγραψε ως ελεύθερο τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς από την Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ πήρε τον Ερίκ Μπαγί της Βιγιαρεάλ (30 εκατ. λίρες) και τον Χενρίκ Μιχιταριάν από την Μπορούσια Ντόρτμουντ επίσης με 30 εκατ. λίρες. Στις 7 Αυγούστου 2016, ο Μουρίνιο κέρδισε το πρώτο του τρόπαιο με τους «κόκκινους διαβόλους», το Κομιούνιτι Σιλντ, ενώ στο τέλος της σεζόν κατακτά επίσης το Λιγκ Καπ, με 3-2 απέναντι στη Σαουθάμπτον και βέβαια το πολύ πιο σημαντικό Γιουρόπα Λιγκ με αντίπαλο τον Αγιαξ (2-0), που του δίνει και το εισιτήριο για προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς στην Πρέμιερ Λιγκ θα τερματίσει μόλις στην 6η θέση. Tην επόμενη σεζόν (2017-18) οδηγεί τη Μάντσεστερ στη 2η θέση της βαθμολογίας, την οποία και χαρακτηρίζει μία από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του, παρά το γεγονός ότι δεν κατακτά τίτλο, όμως η επόμενη χρονιά (2018-19) θα αποδειχθεί καταστροφική. Τον Δεκέμβριο, η Μάντσεστερ είναι ήδη 19 βαθμούς μακριά από την κορυφή, με τον Μουρίνιο να έχει τσακωθεί ακόμη και με τα… σημαιάκια του κόρνερ στο «Ολντ Τράφορντ». Οι σχέσεις του με άπαντες, από τους παίκτες μέχρι τον Τύπο, είναι κάκιστες, οπότε μοιραία, στις 18 Δεκεμβρίου του 2018, θα διαβεί το κατώφλι της εξόδου.

Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ 

Από τα βαριά χαρτιά στο νέο αίμα. Ο άνθρωπος που χάρισε στη Γιουνάιτεντ το πιο απρόσμενο Τσάμπιονς Λιγκ με την ολική ανατροπή κόντρα στην Μπάγερν το 1999, ανέλαβε να πάρει τη θέση του Μουρίνιο και ενώ η σεζόν έτρεχε. Η εμπειρία του Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ μέχρι εκείνη τη στιγμή περιοριζόταν στη Μόλντε, με την οποία πήρε δύο πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο στην πατρίδα του, Νορβηγία. Αρχικά ήταν να μείνει στον πάγκο μόνο για τη μισή χρονιά 2018-19. Ξεκίνησε πάντως με ρεκόρ οκτώ σερί νικών, και τον Μάρτιο του 2019 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο. Την πρώτη του (μισή) σεζόν θα τερματίσει στην 6η θέση, ενώ τη δεύτερη 2019-20 στην 3η και θα πάρει το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ακολουθεί η περίοδος 2020-21, όπου τερματίζει στη 2η θέση πίσω από τη Σίτι, ενώ, έχοντας αποκλειστεί από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, συνεχίζει στο Γιουρόπα και φτάνει έως τον τελικό. Παρότι η αγγλική αρμάδα θα βυθιστεί (στη διαδικασία των πέναλτι) από το «κίτρινο υποβρύχιο» της Βιγιαρεάλ, στις 24 Ιουλίου η διοίκηση ανακοινώνει την ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών έως το 2024. Αυτό που έβλεπε στην περίπτωση του Σόλσκιερ εκείνη τη στιγμή είχε εξαφανιστεί τέσσερις μήνες αργότερα. Ο Νορβηγός απολύθηκε έχοντας προλάβει να γίνει ο μακροβιότερος προπονητής στη μετά Φέργκιουσον εποχή (κάθισε στον πάγκο σε 168 αγώνες), χωρίς όμως να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο. Τη θέση του πήρε ο Ραλφ Ράνγκνικ, με τη Μάντσεστερ να μένει στην 6η θέση και εκτός Ευρώπης.

Ερικ Τεν Χαγκ

Τον Μάιο του 2022, ο Ολλανδός έπειτα από την επιτυχημένη παρουσία του στον πάγκο του Αγιαξ δίνει τα χέρια με την οικογένεια Γκλέιζερ και αναλαμβάνει τα ηνία. Την πρώτη του σεζόν θα τερματίσει στην 3η θέση της βαθμολογίας και θα πάρει το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ, εκεί όπου όμως κινδυνεύει να αποκλειστεί από τη φάση των ομίλων. Στο πρωτάθλημα, μετά 11 αγώνες, η ομάδα βρίσκεται στην 8η θέση έχοντας μόλις 18 βαθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή