Το μισογεμάτο ποτήρι των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

Το μισογεμάτο ποτήρι των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

Ο απολογισμός της παρουσίας του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa και του Conference League.

5' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το… τρένο χωρίς στάση του ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός που έσωσε τα προσχήματα, η ΑΕΚ που έφυγε με ψηλά το κεφάλι και ο Παναθηναϊκός που κλώτσησε μια μοναδική ευκαιρία έγραψαν τον επίλογο της παρουσίας τους στους ομίλους του Europa και του Conference League, αντίστοιχα.

Από τις τέσσερις ελληνικές ομάδες που κατάφεραν το καλοκαίρι να μπουν στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων (ο Αρης είχε αποκλειστεί από τα προκριματικά), οι δύο πλέον θα συνεχίσουν σε αυτές και το 2024. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα μπει ξανά στην… αρένα τον Μάρτιο και στη φάση των «16» του Conference League, ενώ ο Ολυμπιακός τον Φεβρουάριο στα πλέι οφ της ίδιας διοργάνωσης.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα μάθουν τον αντίπαλό τους στην κλήρωση της Δευτέρας (18/12) και αυτός θα προκύψει από τις: Σλόβαν Μπρατισλάβας, Γάνδη, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Μπόντο Γκλιμτ, Λέγκια Βαρσοβίας, Φερεντσβάρος, Αϊντραχτ, Λουντογκόρετς. Με εξαίρεση τη γερμανική ομάδα, την οποία αντιμετώπισε και κέρδισε δύο φορές ο ΠΑΟΚ στον όμιλό του, οι υπόλοιπες είναι στα… μέτρα του Ολυμπιακού, αν και μιλάμε για αγώνες που θα γίνουν σε δύο μήνες από τώρα, ενώ θα έχει μεσολαβήσει και η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου.

Για τους «ερυθρόλευκους», που δίνουν το παρών σε ευρωπαϊκό νοκ άουτ για 11η φορά τα τελευταία 13 χρόνια, η πρόκριση στα πλέι οφ του Conference League ήταν το πιο ρεαλιστικό από τα σενάρια όταν πραγματοποιήθηκαν οι κληρώσεις των ομίλων. Αλλωστε, με εξαίρεση τον ΠΑΟΚ, καμία από τις ελληνικές ομάδες δεν κατάφερε να τερματίσει πάνω από σύλλογο που προέρχεται από μεγαλύτερο πρωτάθλημα από το ελληνικό. Η ΑΕΚ έμεινε πίσω από την Μπράιτον (Premier League), τη Μαρσέιγ (Ligue1) και τον Αγιαξ (Eredivisie), ο Παναθηναϊκός πίσω από τη Βιγιαρεάλ (LaLiga), τη Ρεν (Ligue1), αλλά και τη Μακάμπι, ενώ ο Ολυμπιακός πίσω από τη Γουέστ Χαμ (Premier League) και τη Φράιμπουργκ (Bundesliga) και ξεπέρασε μόνο την Τόπολα από τη Σερβία.

Η τρίτη θέση κράτησε τον Ολυμπιακό «όρθιο» σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή γι’ αυτόν, τόσο αγωνιστικά, μετά την αλλαγή προπονητή, όσο και εξωαγωνιστικά, με τα όσα έχουν συμβεί μετά τα επεισόδια σε Βόλο και Ρέντη. Τέλος, από την παρουσία του στη φάση των ομίλων του Europa League ο Ολυμπιακός εξασφάλισε περίπου 9 εκατ. ευρώ, ενώ αν καταφέρει να μπει στους «16» θα πάρει άλλα 600.000 ευρώ.

Στον ΠΑΟΚ, όλοι έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν, με πρώτο και καλύτερο τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος τεχνικός και η ομάδα του βρέθηκαν από νωρίς με την πλάτη στον τοίχο και μετά το 0-0 με την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ στην Τούμπα, όμως από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι, με τον «Δικέφαλο» να πετυχαίνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Παρέμεινε αήττητος στην Ευρώπη από τα προκριματικά μέχρι και την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, έχοντας επτά νίκες και τρεις ισοπαλίες, ενώ με τους 16 βαθμούς στον όμιλο έγινε η ελληνική ομάδα με τη μεγαλύτερη συγκομιδή πόντων σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Επίσης, με τη νίκη του κόντρα στην Ελσίνκι κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα της γενικής βαθμολογίας της UEFA βάσει της φετινής συγκομιδής.

Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην 9η θέση της κατάταξης με τον εντυπωσιακό απολογισμό των 3.600 βαθμών. Οσον αφορά το οικονομικό σκέλος, τα έσοδα του ΠΑΟΚ έφτασαν τα 8,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το market pool. Οχι και άσχημα για μια ομάδα που, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, ξεκίνησε χωρίς να έχει το «μαξιλαράκι» της 2ης ευκαιρίας, αφού είχε το «κακό» ευρωπαϊκό εισιτήριο, ενώ μέχρι και τα τέλη Αυγούστου η εσωστρέφεια και η κριτική για την καθυστέρηση στην πραγματοποίηση των μεταγραφών είχαν γίνει καθημερινή συνήθεια.

«Ανώδυνος» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο αποκλεισμός της ΑΕΚ από έναν αρκετά δύσκολο όμιλο, αλλά μάλλον στο τέλος της ημέρας δεν είναι έτσι. Η Ενωση έβαλε αρκετά ψηλά τον πήχη με τη νίκη στην πρεμιέρα επί της Μπράιτον με 3-2 στην Αγγλία και σκόρπισε ενθουσιασμό ότι θα μπορούσε να πετύχει ένα μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα. Ομως, για να συμβεί αυτό, δεν αρκεί μόνο ο ενθουσιασμός. Μπορεί σε όλα τα ματς η ΑΕΚ να θέλησε να παίξει με τον δικό της τρόπο, αλλά σε αυτό το επίπεδο μόνο εύκολο δεν είναι, κυρίως αν δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται.

Η πρόκριση για την ΑΕΚ δεν χάθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Αμστερνταμ, στη δύσκολη αποστολή απέναντι στον Αγιαξ, αλλά πολλές… Πέμπτες νωρίτερα, στην «Opap Arena», με τον ίδιο αντίπαλο. Εκείνο το 1-1 στοίχειωσε την ομάδα, που «κόλλησε» στους 4 βαθμούς από τη 2η κιόλας αγωνιστική. Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κερδίσει κανέναν αγώνα στην έδρα της, που αντίθετα στο πρωτάθλημα είναι το μεγάλο της όπλο, ενώ δέχτηκε γκολ σε όλα τα ματς. Μάλιστα, το μοναδικό παιχνίδι όπου προηγήθηκε στο σκορ ήταν το εκτός έδρας με την Μπράιτον, το οποίο και κέρδισε. Σε όλα τα άλλα ήταν αναγκασμένη να κυνηγά το σκορ, καθώς οι αντίπαλοί της προηγήθηκαν, κάτι που επισήμανε και ο Ματίας Αλμέιδα. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι από την ευρωπαϊκή πορεία της η ΑΕΚ θα καρπωθεί κοντά στα 12.500.000 ευρώ.

Σε πιο δύσκολη θέση βρίσκεται ο Παναθηναϊκός. Με τον αποκλεισμό του από τη Μακάμπι Χάιφα βιώνει την πιο σοβαρή κρίση του από την ημέρα που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς βρέθηκε στο τιμόνι του. Οι «πράσινοι» έχασαν μοναδική ευκαιρία να βρεθούν σε νοκ άουτ φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, καθώς πριν από τη σέντρα του αγώνα με τους Ισραηλινούς όλα έμοιαζαν ιδανικά. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε για δύο αποτελέσματα (νίκη ή ισοπαλία) μπροστά στους οπαδούς του, απέναντι σε μια ομάδα με πολλά προβλήματα με τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ. Η ιδανική αρχή στη φάση των ομίλων και στον αγώνα με τη Βιγιαρεάλ μετατράπηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης σε εφιάλτη, με τον Παναθηναϊκό να μένει τελικά εκτός Ευρώπης, ενώ παράλληλα έχει υποστεί και σοβαρή οικονομική ζημιά. Ενδεικτικά, οι «πράσινοι» θα έπαιρναν 630.000 ευρώ εάν κέρδιζαν το παιχνίδι, ενώ παράλληλα θα εισέπρατταν 300.000 ευρώ για την παρουσία τους στα play-offs του Conference League. Εάν ερχόταν ακόμα μια πρόκριση, θα έφερνε στα ταμεία άλλα 600.000 ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά τα στατιστικά του φετινού Europa League, σε αυτά ξεχωρίζει η παρουσία του Κώστα Φορτούνη στην κορυφή της λίστας με τις ασίστ, καθώς ο Ελληνας μέσος έχει μοιράσει πέντε γκολ στους συμπαίκτες του. Από εκεί και πέρα, η Λεβερκούζεν έχει την καλύτερη επίθεση (19 γκολ) και τις περισσότερες σωστές μεταβιβάσεις (91%), η Λίβερπουλ τη μεγαλύτερη κατοχή μπάλας (64,3%) και τις περισσότερες προσπάθειες (102), ο Αγιαξ τα πιο πολλά τάκλιν (106) και η Αταλάντα τις πιο πολλές ανακτήσεις μπάλας (283).

Πρώτος στη λίστα των σκόρερ είναι ο Ζοάο Πέδρο (Μπράιτον) με 6 γκολ, τις πιο πολλές προσπάθειες στην εστία (από 9) οι Ιωαννίδης (Παναθηναϊκός), Ζοάο Πέδρο (Μπράιτον), Μπονιφάς (Λεβερκούζεν) και Ομπαμεγιάνγκ (Μαρσέιγ), τα πιο πολλά (22) τάκλιν ο Ραντίν (Μπάτσκα Τόπολα), ο Κώστας Μαυροπάνος (Γουέστ Χαμ) τις περισσότερες (56) ανακτήσεις μπάλας, ενώ ο Βανά (Αρης Λεμεσού) τις πιο πολλές αποκρούσεις (30).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή