Ποδόσφαιρο: Τα όμορφα ταλέντα όμορφα χάνονται

Ποδόσφαιρο: Τα όμορφα ταλέντα όμορφα χάνονται

Η πορεία του Φάμπιο Καρβάλιο από την Championship στη Λίβερπουλ και το αντίστροφο

6' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τι ταλέντο είναι, ε;» είχε δηλώσει ο Γιούργκεν Κλοπ, χαρούμενος που η Λίβερπουλ, ύστερα από μακρόχρονη διαπραγμάτευση είχε τελικά αποκτήσει τον πολλά υποσχόμενο νεαρό, Φάμπιο Καρβάλιο…

«Είναι ένα βήμα προς τα πάνω για αυτόν, αλλά ξέρουμε ότι είναι κάτι παραπάνω από ικανός για να το κάνει, γι’ αυτό και επιθυμούσαμε τόσο καιρό να υπογράψει» πρόσθεσε ο προπονητής της Λίβερπουλ και συνέχισε: «Εχει το τέλειο περιβάλλον εδώ για να μάθει και να εξελιχθεί. Μαζί μας, ένας παίκτης του προφίλ του Φάμπιο θα έχει την ευκαιρία –μαζί με χώρο– να βελτιωθεί, να μάθει και να εξελιχθεί περαιτέρω».

Ολα αυτά είχαν γίνει τον Ιούλιο του 2022, όταν ο 19χρονος Φάμπιο ολοκλήρωσε τη μετακίνησή του στο «Ανφιλντ» ύστερα από μια εξαιρετική σεζόν στην Championship με τη Φούλαμ. «Εχει μια λαμπρή καριέρα μπροστά του», έλεγε την ίδια ημέρα –με λύπη– ο τεχνικός της Φούλαμ, Μάρκο Σίλβα, βλέποντας τον παίκτη να φεύγει.

Ο Καρβάλιο είναι ακόμα αρκετά νέος και αρκετά ταλαντούχος για να έχει μπροστά του μια λαμπρή καριέρα, αλλά 18 μήνες αργότερα, σε ηλικία 21 ετών, επιστρέφει στην Championship και στη Χαλ ως δανεικός για το υπόλοιπο της σεζόν. Στο ενδιάμεσο είχε περάσει επίσης δανεικός από τη Λειψία, που ούτε και εκεί μπόρεσε να βρει τα πατήματά του…

Ο Καρβάλιο δεν είναι ο μόνος, αλλά ακόμα ένα κεφάλαιο στο βιβλίο με τις ιστορίες παικτών που διαπρέπουν σε πιο χαμηλές κατηγορίες και όταν κάνουν το μεγάλο βήμα δεν τα καταφέρνουν, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν εκεί όπου ξεκίνησαν αναζητώντας μια νέα αρχή στην καριέρα τους, που όμως πλέον δεν μοιάζει πολλά υποσχόμενη.

Ο Καρβάλιο δόθηκε δανεικός στη Χαλ, έχοντας παίξει μόλις 512 λεπτά στο τοπ επίπεδο (347 με τη Λίβερπουλ την περασμένη σεζόν, 165 στη Λειψία τη φετινή) τους προηγούμενους 18 μήνες.

Ανάλογη και η πορεία του 23χρονου Τζεντ Σπενς, που μετακόμισε στην ιταλική Τζένοα ως δανεικός με οψιόν αγοράς, έπειτα από μόλις επτά λεπτά συμμετοχής στην Premier League (και αφού δεν είχε εξασφαλίσει θέση βασικού κατά τη διάρκεια των δανεισμών του στη Ρεν και τη Λιντς) από τότε που πήρε μεταγραφή στην Τότεναμ από τη Μίντλεσμπρο σε ηλικία 21 ετών και έναντι 20 εκατ. λιρών.

Ο κατάλογος είναι μακρύς περιλαμβάνοντας ονόματα όπως ο Ασλεϊ Φίλιπς, επίσης της Τότεναμ, ο Αντρεϊ Σάντος της Τσέλσι και ο Φακούντο Πελίστρι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σίγουρα κάθε καριέρα ποδοσφαιριστή είναι διαφορετική και το πού μπορεί να φτάσει δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, ακόμα και όταν κάνει το βήμα σε μια μεγάλη ομάδα. Αντίθετη με τις παραπάνω περιπτώσεις είναι αυτή του Τζουντ Μπέλιγχαμ από τότε που άφησε την Μπέρμιγχαμ για την Ντόρτμουντ σε ηλικία 17 ετών και στη συνέχεια μετακόμισε στη Ρεάλ Μαδρίτης στα 19 του. Ή του Πέντρι, που από τη Λας Πάλμας πήγε στην Μπαρτσελόνα στα 17 του χρόνια.

Δύσκολο βήμα

Ομως πάρα πολλοί δυσκολεύονται με το βήμα προς τα πάνω, είτε στο γήπεδο είτε έξω από αυτό είτε και στα δύο. Μια μεταγραφή σε έναν σύλλογο της ελίτ περιπλέκεται από άλλους παράγοντες: Αλλαγή περιβάλλοντος, αλλαγή προφίλ, όπως και ο απότομος πλουτισμός και δημοσιότητα, φέρνουν τα πάνω κάτω. Πολλοί νεαροί δεν καταφέρνουν ποτέ να προσαρμοστούν, η απόδοσή τους επηρεάζεται, με αποτέλεσμα ο χρόνος συμμετοχής να μειώνεται κατά πολύ.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η μετάβαση του Καρβάλιο στην Premier League θα ήταν απρόσκοπτη αν είχε παραμείνει στη νεοφώτιστη Φούλαμ, αλλά είναι εξίσου δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα επέστρεφε πριν από μερικές ημέρες ξανά στην Championship με την ελπίδα να παίζει πιο τακτικά.

Η επιλογή της Χαλ στο πρόσωπο του Πορτογάλου ήταν προσεκτικά μελετημένη. Ο Καρβάλιο είχε και άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων συλλόγων της Premier League, αλλά, έχοντας ελάχιστα παιχνίδια στη Λίβερπουλ μετά τους πρώτους μήνες της περασμένης σεζόν και έχοντας περάσει μια δύσκολη περίοδο στη Λειψία, ενθουσιάστηκε από την πρόταση του προπονητή Λίαμ Ρόζενιορ ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεκινήσει τα υπόλοιπα 20 παιχνίδια της κανονικής περιόδου πρωταθλήματος και να βρει ξανά την αυτοπεποίθηση και τον ρυθμό του ως ένας από τους βασικούς παίκτες μιας ομάδας που κυνηγάει την άνοδο – και από εκεί, ιδανικά, να επιστρέψει στη Λίβερπουλ το καλοκαίρι για να διεκδικήσει μία θέση στην ομάδα του Κλοπ.

Είναι αρκετά εύκολο να εντοπίσεις και να πετύχεις την υπογραφή πολλά υποσχόμενων παίκτων, αλλά το δύσκολο κομμάτι είναι η ενσωμάτωση αυτού του ταλέντου – ιδιαίτερα αν, αντί να εστιάζει σε έναν ή δύο παίκτες «project», ο εν λόγω σύλλογος έχει περισσότερους νέους παίκτες από όσους ξέρει τι να κάνει.

Η εύκολη επιλογή σε αυτό το σημείο είναι να στείλει κάποιους από αυτούς δανεικούς – «κάπου στην Πορτογαλία ή στο Βέλγιο ή κάτι τέτοιο», όπως το είχε θέση με κυνισμό ο συνιδιοκτήτης της Τσέλσι, Τοντ Μπόλι, όταν περιέγραφε τη στρατηγική του για τη μαζική απόκτηση παικτών και την ιδιοκτησία πολλών συλλόγων το 2022.

Ρίσκο

Αλλά από άποψη καριέρας, η μετακίνηση σε ένα μεγαλύτερο σύλλογο πριν κάποιος παίκτης να είναι έτοιμος πραγματικά ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Σημαίνει ότι αφήνει ένα θετικό, ευεργετικό περιβάλλον, όπου παίζει τακτικά και βελτιώνεται σταθερά, για ένα σύλλογο όπου ο δρόμος προς την κορυφή είναι αρκετά επίπονος, γεμάτος λακκούβες και παγίδες. Υψηλή ανταμοιβή; Υψηλό ρίσκο επίσης.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι παίκτες και οι ατζέντηδές τους ελκύονται από τη μεγαλύτερη προσφορά και τον καλύτερο σύλλογο. Οι ποδοσφαιριστές φυσικά πιστεύουν ότι είναι αρκετά καλοί για να αψηφήσουν τις πιθανότητες και να καταφέρουν να φτάσουν σε τέτοιες ομάδες, ιδίως αν τους πουλάνε ένα όνειρο και μια πορεία καριέρας οι εν λόγω «μνηστήρες».

Οι ατζέντηδες, που είναι πιο κοσμογυρισμένοι, μπορεί να αισθάνονται ότι είναι ασφαλέστερο να κάνουν μια συμφωνία τώρα, όταν ο πελάτης τους είναι περιζήτητος, παρά να παίξουν μακροπρόθεσμα.

Δεν θα το παίξουν πολλοί τόσο έξυπνα όσο ο Χάαλαντ, ο Μπέλιγχαμ, οι οικογένειες και οι σύμβουλοί τους, όταν απέρριψαν τεράστιες προσφορές από συλλόγους της Premier League το 2020 για να ενταχθούν στην Ντόρτμουντ, όπου υπήρχε μια καθιερωμένη δέσμευση για την ανάπτυξη της καριέρας και μια σαφής πορεία προς την πρώτη ομάδα και ενδεχομένως και πέρα από αυτήν. Κάτι που –με εξαίρεση ίσως την Μπράιτον– πολύ λίγοι άλλοι σύλλογοι μπορούν να προσφέρουν πειστικά στην Premier League.

Ο Κέβιν ντε Μπρόινε είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παίκτη που επανέφερε γρήγορα την καριέρα του σε καλό δρόμο. Αφού αγωνίστηκε στην Τσέλσι, στην οποία εντάχθηκε σε ηλικία 20 ετών, αναζωογονήθηκε σε τεράστιο βαθμό από τη μετακίνησή του 2014 στη Βόλφσμπουργκ, με τη Μάντσεστερ Σίτι να τον αγοράζει 18 μήνες αργότερα.

Ο Ντομινίκ Σολάνκε έχει κάνει μια εντυπωσιακή ανάκαμψη τις τελευταίες σεζόν στην Μπόρνμουθ, αφού πέρασε δύσκολες στιγμές στην Τσέλσι και στη συνέχεια στη Λίβερπουλ, όπου πήγε όταν ήταν 19 ετών. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια και πολλή δύναμη και πίστη –τόσο δική του όσο και των προπονητών του, του Εντι Χάουι κυρίως– για να φτάσει ξανά στο επίπεδο να διεκδικεί πλέον στα 26 του θέση στην εθνική ομάδα της Αγγλίας.

Πολλά είναι τα ταλέντα όμως που χάθηκαν όταν αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο και να επιλέξουν να συνεχίσουν σε ομάδα από το πολύ πάνω ράφι, τυφλωμένοι περισσότερο από τη λάμψη, αν και γνώριζαν κατά βάθος ότι ακόμα δεν ήταν έτοιμοι να κολυμπήσουν σε βαθιά νερά, γεμάτα καρχαρίες. Πολλοί, δε, ακόμα χειρότερα, κατέληξαν δανεικοί σε συλλόγους που δεν ενδιαφέρονται ή δεν έχουν χρόνο για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.

Οσο ελκυστικό και παρήγορο και αν είναι το παλιό ρητό, η αφρόκρεμα δεν φτάνει πάντα στην κορυφή. Πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ένα μπλοκάρισμα.

Το θετικό με τον Φάμπιο Καρβάλιο είναι ότι έχει ακόμα χρόνο με το μέρος τους. Είναι ακόμα αρκετά νέος –και αρκετά ταλαντούχος– για να αξιοποιήσει τις πλούσιες δυνατότητές του. Αλλά, όπως του έχουν διδάξει οι πρόσφατες εμπειρίες και απογοητεύσεις, την απότομη άνοδο μπορεί να ακολουθήσει μια απότομη πτώση. Η επιστροφή του στην Championship ίσως τώρα να μοιάζει με πισωγύρισμα, δεν αποκλείεται όμως να είναι και η νέα αρχή που θα του δώσει την ώθηση για να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT