Στην Ιντερ ο «τζάμπας» ζει

Οι «νερατζούρι» με την απόκτηση του Μεχντί Ταρεμί συνεχίζουν τις κινήσεις μηδενικού κόστους και ρίσκου

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάει πολύς καιρός που το Καμπιονάτο καμάρωνε για τις πολυδάπανες, μεταγραφές των ομάδων της Serie A, που το καθιστούσαν ως το πιο πλούσιο πρωτάθλημα του κόσμου. Οι εποχές ούτως ή άλλως έχουν αλλάξει, με την Πρέμιερ Λιγκ να έχει απομείνει η μόνη λίγκα στην Ευρώπη να θυμίζει πως, εφόσον θέλει, μπορεί να μπει σε διαδικασία ανταγωνισμού με τους Σαουδάραβες.

Τα χρήματα που είναι «παγιδευμένα» σε συγκεκριμένες τσέπες, σε ελίτ επίπεδο, καθιστούν όλο και πιο δύσκολο το εγχείρημα των συλλόγων να προσελκύσουν φανταχτερά ονόματα αφού «λυγίζουν» είτε από την οικονομική ισχύ των Αγγλων, είτε απο τα πετροδόλαρα.

Ωστόσο, οι μεγάλες δαπάνες δεν εγγυώνται πλέον την επιτυχία και καλύτερη απόδειξη γι αυτό είναι η Ιντερ, που έχει εξελιχθεί σε εξπέρ των value for money μεταγραφών και των μεταπωλήσεων.

Τις περισσότερες φορές για να ακριβολογούμε, των μηδενικού κόστους  μεταγραφών και των «χρυσών» μεταπωλήσεων…

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η ανάγκη γίνεται ιστορία αφού οι «νερατζούρι» αντιμετωπίζοντας το φάσμα της χρεοκοπίας, κατάφεραν πέρυσι να φτάσουν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και να χαρακτηρίζονται ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τίτλου.

Και παρά το γεγονός πως ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός αφού τον Μάιο θα πρέπει να αποπληρωθεί το σύνολο του δανείου που είχε εξασφαλίσει από την Oaktree Capital Management τον Μάιο του 2021 με εγγύηση ολόκληρο το πακέτο των μετοχών της, τα σχέδιά της είναι μακροπρόθεσμα και εμπεριέχουν τις ίδιες συμφέρουσες επιλογές.  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 31χρονος διεθνής Ιρανός στράικερ της Πόρτο Μεχντί Ταρεμί. Ένα «καυτό πιστόλι», ένας τοπ επιπέδου φορ,  που τα τελευταία τέσσερα χρόνια φορώντας την φανέλα των «δράκων» έχει σημειώσει 61 γκολ στο Πορτογαλικό πρωτάθλημα και 10 στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Για τον Ιρανό, πολλές θα ήταν οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ που θα πλήρωναν δεκάδες εκατομμύρια για να τον αποκτήσουν. Οι Μιλανέζοι όμως κατάφεραν και τον έκλεισαν από τώρα για το καλοκαίρι, που μένει ελεύθερος. Δεν θα πληρώσουν σεντ στην Πόρτο αλλά μόνο τον παίκτη, θεωρώντας πως πριν ολοκληρωθεί το τριετές συμβόλαιο που θα συνάψουν μαζί του, θα τον πουλήσουν στην μέγιστη αξία του γεμίζοντας το ταμείο τους.

Κάτι που έπραξαν με τους Ασράφ Χακίμι και Μάουρο Ικάρντι που πωλήθηκαν για 68.000.000 και 50.000.000 ευρώ αντίστοιχα στην Παρί, με τον Ρόμελου Λουκάκου από τον οποίο αποκόμισαν 113.000.000 από την Τσέλσι, με τον Αντρέ Ονανά στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντί 52.000.000 ευρώ ή με τον Μαρσέλο Μπρόζοβιτς στην Αλ Νασρ αντί 18 εκ. ευρώ. Το περασμένο καλοκαίρι η Ίντερ έβγαλε 205.000.000 από πωλήσεις παικτών και δαπάνησε μόλις 42.000.000 για αποκτήσεις.

Ο Λουκάκου μάλιστα αντικαταστάθηκε με τρεις επιθετικούς (Τζέκο, Σάντσες, Τουράμ) εκ των οποίων μόνο για τον Βόσνιο η Ίντερ πλήρωσε στην Ρόμα μόλις 2. εκ. ευρώ, μιας και ήταν στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του με τους «τζιαλορόσι», οπότε το επόμενο καλοκαίρι θα τον έχαναν ως ελεύθερο. Οι άλλοι δύο αποκτήθηκαν ελεύθεροι δημιουργώντας υπεροπλία στην γραμμή κρούσης.

Ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο σκέψης  

Το μεγαλύτερο μερίδιο επιτυχίας αποδίδεται στον σπουδαίο Ιταλό παράγοντα  Τζιουσέπε Μαρότα, ο οποίος άλλαξε τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας στο κομμάτι αυτό. Ο 66χρονος πρόεδρος, ήταν εκείνος ο οποίος συνέδεσε το όνομα του με την αναγέννηση της Γιουβέντους από το 2010 και μετά, αλλά και με την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο. Η Ιντερ κατάφερε να τον «αρπάξει» το 2018 μέσα από τα χέρια της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δινοντάς του αρχικά το πόστο του γενικού διευθυντή.  Από τότε η ομάδα έχει κατακτήσει πρωτάθλημα (2021), κύπελλο (2022), Σούπερ Καπ (2022, 2023) ενώ άγγιξε το Τσάμπιονς Λιγκ και η ανελιξή του στην θέση του προέδρου ήταν ένα μικρό δείγμα αναγνώρισης του.

Πάντοτε έβαζε πάνω από όλους και όλα αυτό που θεωρούσε καλύτερο για την ομάδα που υπηρετούσε χωρίς να υπολογίζει το κόστος.

Αν αυτό δεν είναι μια μορφή τέχνης πάνω στο να «ξέρεις να πουλάς και να αγοράζεις», τότε τι είναι; Η Ιντερ αποδεικνύει πως πάει στα σίγουρα. Δεν συμμερίζεται τα δημοσιεύματα, ούτε πέφτει στην παγίδα να αποκτά ταλαντούχους 18αρηδες με την ελπίδα πως θα εξελιχθούν μαζί της και θα τους μοσχοπουλήσει. Προτιμά και ποντάρει στις δοκιμασμένες λύσεις, στις οποιες θαρρείς με έναν μαγικό τρόπο κάνει βελτιστοποίηση των επιδόσεων τους.

Ο Ταρεμί που είναι μήνες στόχος των «νερατζούρι» και τώρα μετέχει με την εθνική της χώρας του στο Ασιατικό κύπελλο θα υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας ως το 2027 με τις ετήσιες απολαβές του να είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ. Υπήρχαν σκέψεις, να γίνει κίνηση για απόκτησή του άμεσα αλλά στην Ιντερ σκέφτηκαν πως το βεβαρημένο πρόγραμμα του παίκτη ενδεχομένως να επηρεάσει και την απόδοσή του γι αυτό άφησαν την άφιξή του γα το καλοκαίρι.

Οσο για την άλλη μεταγραφή, είναι αυτή του 30χρονου Πιότρ Ζιελίνσκι. Ο διεθνής Πολωνός χαφ της Νάπολι κάθε μέρα είναι και πιο κοντά στην Ιντερ ως ελεύθερος, με την οποία έχει συμφωνήσει προφορικά: Συμβόλαιο και αυτός ως το 2027 με τις ετήσιες απολαβές στα 4,5 εκατ. ευρώ.

Ο Σιμόνε Ιντζάκι θα έχει στην διάθεσή του δύο εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές χωρίς να κοστίσουν στο κλαμπ ούτε ένα ευρώ.

Και οι δυο του χρόνου τέτοια εποχή,  μπορεί να υπογράφουν σε συλλογο της Πρέμιερ Λιγκ που θα καμαρώνει για το αποκτημά του αλλά στην πραγματικότητα θα έχει προσφέρει στους Ιταλούς δεκαπλάσια χρήματα από αυτά που ξόδεψαν απλά και μόνο για να τους έχουν στο ρόστερ τους.
Ακόμη όμως και στην περίπτωση, που τόσο ο Ιρανός όσο και ο Πολωνός κυμανθούν σε χαμηλά αγωνιστικά στάνταρ, το ρίσκο που θα έχει πάρει ο σύλλογος του Μιλάνου, υπογράφοντας τους ως ελεύθερους θα είναι εξαιρετικά μικρό.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT