Γιατί τα «βρόντηξε» ο Τσάβι από την Μπαρτσελόνα

Γιατί τα «βρόντηξε» ο Τσάβι από την Μπαρτσελόνα

Γεγονότα και καταστάσεις που έφεραν την παραίτηση ενός ανθρώπου που ξεπετάχτηκε από τα σπλάχνα της ομάδας

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προπονητή για τη νέα σεζόν αναζητεί η Μπαρτσελόνα, μετά τη Λίβερπουλ, η οποία θα ψάξει για τον διάδοχο του Κλοπ. Ο Τσάβι, ο οποίος αναδύθηκε μέσα από τα σπλάχνα των «μπλαουγκράνα», αποτελεί μέχρι και σήμερα έναν από τους κορυφαίους μέσους που φόρεσαν τη φανέλα της. Προπονητικά όμως δεν κατάφερε να τα βγάλει πέρα με τον πανθομολογουμένως «απίστευτα απαιτητικό, πολιτικό και περίπλοκο μηχανισμό του συλλόγου».

Ο Τσάβι Ερνάντεθ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την ομάδα της καρδιάς του στο τέλος της σεζόν μετά την ήττα με 5-3 εντός έδρας με τη Βιγιαρεάλ για τη LaLiga. Ενα αποτέλεσμα που ολοκλήρωσε έναν φρικτό Ιανουάριο για την Μπάρτσα, κατά τον οποίο ηττήθηκε με το επίσης βαρύ 4-1 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του ισπανικού Supercopa και αποκλείστηκε από το Copa del Rey, ηττημένη με 4-2 από την Mπιλμπάο στους προημιτελικούς.

Η Μπαρτσελόνα επλήγη αγωνιστικά σε κομβικά σημεία. Εχασε τους Σέρχιο Μπουσκέτς και Ουσμάν Ντεμπελέ, δύο από τους αγαπημένους παίκτες του Τσάβι, χωρίς ουσιαστικά να καλυφθεί επάξια το κενό τους, ενώ οι τραυματισμοί του τερματοφύλακα Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν και του μέσου Γκάβι επιδείνωσαν τα προβλήματα. Την ίδια ώρα το παρασκήνιο βοά για τον τρόπο που ολοκληρώθηκε η απόκτηση των Ζοάο Κανσέλο και Ζοάο Φέλιξ (το ρεπορτάζ λέει πως ο Τσάβι δεν ήθελε αυτούς τους παίκτες, όμως τους… ήθελε ο μεγαλομάνατζερ Χόρχε Μέντες).

Τους τελευταίους μήνες, η Μπάρτσα μοιάζει να έχει άμυνα επιπέδου… γ’ κατηγορίας, καθώς έχει δεχθεί τέσσερα ή και περισσότερα γκολ στα τέσσερα από τα έξι τελευταία παιχνίδια της. Μάλιστα, το 5-3 από τη Βιγιαρεάλ στις 27/1 είναι η μεγαλύτερη ήττα εντός έδρας μετά το 5-1 από τη Ρεάλ Μαδρίτης το 1963

Με την πίεση να θυμίζει βάθη… ωκεανού, ο Τσάβι αποφάσισε να βγει μπροστά και να ανακοινώσει την αποχώρησή του, με στόχο να αποσυμπιέσει την κατάσταση στο κλαμπ.

«Η Μπάρτσα μασάει και φτύνει τους ανθρώπους»

Μιλώντας στο ESPN, ο Καταλανός τεχνικός τόνισε με νόημα: «Η Μπάρτσα είναι ένας σύλλογος που μασάει τους ανθρώπους και τους φτύνει. Τρώει τα πάντα. Και υπάρχουν φορές που νιώσαμε ότι υπήρχε κάποια έλλειψη σεβασμού. Η κατάσταση ήταν αφόρητη».

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Διοικητικές πηγές έσπευσαν να πουν πως ο Τσάβι πήδηξε από το καράβι πριν καν τον σπρώξουν τα αποτελέσματα, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι οι δαπάνες της ομάδας, παρότι περιορίστηκαν από τα μέτρα της LaLiga, ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Παρ’ όλα αυτά, ο Τσάβι κάνει λόγο για ένα πολύ άσχημο «περιβάλλον που υπάρχει στο κλαμπ» με κουτσομπολιά και διαρροές στα μέσα ενημέρωσης, παράλληλα με τις εσωτερικές διαμάχες μεταξύ πρώην και νυν μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, στην Μπαρτσελόνα γίνονται έως και έξι συνεντεύξεις Τύπου την εβδομάδα, που πολλές φορές καταλήγουν με ερωτήσεις πέρα από το ποδοσφαιρικό πλαίσιο. Αλλες σχετίζονται με ευρύτερα ζητήματα στην Καταλονία ή την Ισπανία, άλλες με εξωαγωνιστικά θέματα της ομάδας, με την κάθε απάντηση να ελέγχεται εξονυχιστικά σε οδυνηρό βαθμό. Αν αυτή η ατμόσφαιρα οδήγησε τον Γκουαρδιόλα και τον Λουίς Ενρίκε, δύο προπονητές που κέρδισαν το τρεμπλ της ομάδας, στο σημείο να τα μαζέψουν και να φύγουν, τι πιθανότητες είχε ο Τσάβι άραγε;

Η αναμέτρηση της Αμβέρσας

Μια άλλη πτυχή αφορά σε ματς του περασμένου Δεκεμβρίου, όπου η Μπαρτσελόνα (που είχε ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση) αντιμετώπισε στην Αμβέρσα την Αντβερπ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Σύμφωνα με τις πηγές, η διοίκηση της ομάδας επέβαλε στον Τσάβι να πάρει μαζί τους Ρόναλντ Αραούχο, Ιλκάι Γκουντογκάν και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ένα γεγονός που αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Το ρεπορτάζ των Καταλανών κάνει πλέον λόγο για αλλαγή της… διάθεσης στην Μπαρτσελόνα, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης. Ο Τσάβι δείχνει σαφέστατα πιο απελευθερωμένος, ενώ οι παίκτες συσπειρώθηκαν, διοργανώνοντας ήδη γεύμα στο σπίτι του Λεβαντόφσκι.

Η διοίκηση της ομάδας διαρρέει ότι δεν θα βιαστεί για να βρει τον διάδοχο του Τσάβι και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι «ενδελεχής» με πρωταγωνιστές τον διευθυντή της ομάδας, Ντέκο, τον πρόεδρο Λαπόρτα, αλλά και τον αντιπρόεδρο Αλεχάντρο Ετσεβαρία, με τους μεγαλομάνατζερ Μέντες και Ζαχάβι να περιμένουν… έξω από την πόρτα.

Ολη αυτή η αναζήτηση, όμως δεν αναμένεται να είναι… ρόδινη. Η Μπαρτσελόνα ξεπέρασε το όριο δαπανών που επιβλήθηκε από τη LaLiga, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει είτε να συνεχίσει να κάνει περικοπές είτε να παράγει περισσότερα έσοδα, για να μπορεί να επενδύσει.

«Αυτό που πρέπει να έχει ο επόμενος προπονητής, είναι μια ξεκάθαρη ιδέα για τον τρόπο που θέλει να παίξει», δήλωσε στο ESPN ο Τσάβι Βιλατζοάνα, πρώην διευθυντής της Μπάρτσα και υποψήφιος πρόεδρος στις προηγούμενες εκλογές. «Μιλάω για την ιδέα, όχι για το σύστημα. Για αυτό, πρέπει να έχετε κατά νου τι παίκτες έχετε και ποιους παίκτες θα έχετε», υπογράμμισε με σαφή αναφορά στη Λα Μασία (την ακαδημία).

Τον Τσάβι περιμένει μια άκρως ανηφορική διαδρομή μέχρι την άνοιξη, αλλά ο ίδιος δείχνει να το έχει φιλοσοφήσει ήδη: «Το όνειρό μου ήταν να προπονήσω την Μπάρτσα, να κερδίσω ματς και να παίξω καλό ποδόσφαιρο. Είμαι περήφανος για αυτό που έχω κάνει και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Η συμβουλή μου στον διάδοχό μου θα ήταν να το απολαύσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή