Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος γάμου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος γάμου

Το φλερτ Ρεάλ και Εμπαπέ διαρκεί ήδη τρία χρόνια. Πλέον, όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι ο Γάλλος σούπερ σταρ θα εγκατασταθεί στη Μαδρίτη. Και όχι, δέλεαρ δεν ήταν μόνο τα χρήματα.

6' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Telenovela» είναι ο ισπανόφωνος όρος για τις σαπουνόπερες στην τηλεόραση, είδος εξαιρετικά δημοφιλές τόσο στην Ισπανία όσο (και περισσότερο) στη Λατινική Αμερική. Μια τέτοια telenovela «απολαμβάνουν» εδώ και σχεδόν τρία χρόνια οι φίλοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με πρωταγωνιστές τον Κιλιάν Εμπαπέ και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οσο κι αν οι σεναριογράφοι επινοούν διάφορα τρικ με ποικίλες ανατροπές σε κάθε επεισόδιο, θέλοντας να δημιουργήσουν θεωρίες συνωμοσίας, όλοι όσοι τα παρακολουθούν γνωρίζουν ότι στο τέλος οι πρωταγωνιστές θα τα βρουν μεταξύ τους και θα γίνουν «ζευγάρι».

Μπορεί, βεβαίως, να μιλάμε για ποδόσφαιρο και όχι για σαπουνόπερα, αλλά και εδώ ισχύει το «τύφλα να’ χει ο πεθερός», που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Παρί Σεν Ζερμέν. Ρόλο κομπάρσου στο σίριαλ φέρεται να έχει παίξει και η Λίβερπουλ, καθώς ο Γιούργκεν Κλοπ εκτιμούσε τον Εμπαπέ ως το μόνο πραγματικά αντίπαλον δέος στον Ερλινγκ Χάαλαντ της Μάντσεστερ Σίτι.

Η υπόθεση μετακίνησης του αρχηγού της εθνικής Γαλλίας στη Ρεάλ χρονίζει ήδη από το καλοκαίρι του 2021. Από την αρχή ήταν δεδομένες τόσο η προτίμηση του καμερουνέζικης καταγωγής Γάλλου σέντερ φορ να φορέσει τη φανέλα των «μερένχες» όσο και η επιθυμία της «βασίλισσας» να τον ντύσει στα λευκά. Η Παρί φέρεται να απέρριψε προσφορά-ρεκόρ της Ρεάλ για τον (τότε) 22χρονο σούπερ σταρ στο τέλος εκείνης της μεταγραφικής περιόδου.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος γάμου-1

Το σενάριο ενισχύθηκε στον «β΄ κύκλο» της σειράς, το καλοκαίρι του 2022, όπου κάποια στιγμή έμοιαζε θέμα ωρών η ανακοίνωση της απόκτησης από τη Ρεάλ του κορυφαίου σκόρερ στην ιστορία της Παρί. Πριν όμως αρχίσουν τα καταστήματα στη Μαδρίτη να πωλούν λευκές φανέλες με το όνομά του στην πλάτη, τηλεφώνησε στον Εμπαπέ όχι μόνον ο Καταριανός ιδιοκτήτης των Παριζιάνων, αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και τον έπεισε να μείνει, όπως τουλάχιστον έγινε γνωστό. Είχε και σπέσιαλ γκεστ σταρ, δηλαδή, το σίριαλ.

Αντίστοιχη ιστορία εκτυλίχθηκε το περασμένο καλοκαίρι, με την προοπτική αποχώρησης του σπουδαίου –επίσης Γάλλου επιθετικού– Καρίμ Μπενζεμά από το «Σαντιάγο Μπερναμπέου», αφού ο Εμπαπέ θα αποτελούσε την ιδανική αναπλήρωση για το κενό που άφησε φεύγοντας για τη Σαουδική Αραβία ο Γαλλοαλγερινός στράικερ.

Και πάλι, όμως, η Παρί κατόρθωσε να τον κρατήσει στις τάξεις της και μάλιστα σε ένα δύσκολο καλοκαίρι, με την αποχώρηση των Μέσι και Νεϊμάρ, με τον Εμπαπέ να δηλώνει ότι δεν φεύγει μεν για το επόμενο 12μηνο από την Παρί, αλλά και δεν πρόκειται να ανανεώσει το συμβόλαιό του, που εκπνέει τον Ιούνιο του 2024.

Φτάσαμε έτσι στις αρχές του 2024, με τον Εμπαπέ να φέρεται να «στενοχωρεί» τους Μαδριλένους δηλώνοντας ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη να φύγει από το Παρίσι και ότι έχει ήδη και μια συμφωνία (εννοώντας προφορική) με την πρωταθλήτρια Γαλλίας. Η Ρεάλ τότε του έθεσε προθεσμία έως τα μέσα Ιανουαρίου και το περασμένο Σαββατοκύριακο η γαλλική εφημερίδα Le Parisien (πολιτική εφημερίδα αλλά με πολύ καλή ενημέρωση για τα θέματα της ΠΣΖ) έκανε λόγο για οριστική απόφαση του Εμπαπέ να φορέσει τα λευκά από το καλοκαίρι. Το ρεπορτάζ αυτό θα ήταν το σπόιλερ του σίριαλ, αν δεν ήταν απολύτως προδιαγεγραμμένη η πορεία του Γάλλου διεθνούς προς τη Μαδρίτη.

Με τη μετακίνησή του στη «βασίλισσα» ο 25χρονος επιθετικός ελπίζει ότι θα βάλει τέλος στο «απωθημένο» του: την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και της Χρυσής Μπάλας.

Κατόπιν όλου αυτού του «θρίλερ», κερδισμένοι ασφαλώς δεν βγαίνουν οι Γάλλοι της Παρί, αφού ο μεγάλος τους άσος θα φύγει χωρίς κανένα κέρδος το προσεχές καλοκαίρι, αλλά η Ρεάλ, που θα ανταμειφθεί για την υπομονή της, προσφέροντας μεν ποσό-ρεκόρ στον ποδοσφαιριστή αλλά όχι στην ομάδα του, όσο και ο ίδιος ο Κιλιάν.

Η Φαϊζά Λαμάρι, μητέρα του Γάλλου στράικερ η οποία παίζει και ρόλο ατζέντη, είχε ευθέως δηλώσει άλλωστε ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει όσο γίνεται περισσότερα χρήματα ο γιος της, απαιτώντας μάλιστα πρόπερσι περί τα 145 εκατ. ευρώ για να αλλάξει φανέλα και να πάει στην Ισπανία. Και αυτή θα κερδίσει πολλά, κατά πως φαίνεται.

Κερδισμένοι, βεβαίως, από το σίριαλ είναι και όλοι οι ενδιάμεσοι και παραπλεύρως ενδιαφερόμενοι: ατζέντηδες, χορηγοί, διαφημιζόμενοι και μέσα ενημέρωσης. Ολοι αυτοί ίσως φανούν στους τίτλους τέλους του σίριαλ.

Σε εξέλιξη είναι πλέον και η διαπραγμάτευση σχετικά με το συμβόλαιο που θα προσφέρει ο μέγας λάτρης του Εμπαπέ και ιδιοκτήτης της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ. Ακούγονται και γράφονται διάφορα νούμερα, όπως για πριμ μεταγραφής 125 εκατ. ευρώ και ετήσιο μισθό 50-70 εκατ. ευρώ, αλλά και αυτά μπορεί κανείς να τα εκλάβει στο πλαίσιο της «telenovela». Συμφωνία ακόμη δεν υπάρχει περί αυτού, με καλά πληροφορημένους κύκλους στον κόσμο των Ευρωπαίων μάνατζερ να αναφέρουν ότι «διεξάγονται συνεχώς επαφές».

Η Ρεάλ σκοπεύει, επίσης, να «παραβεί» τον κανόνα της σχετικά με τη διανομή εσόδων από την εικόνα κάθε ποδοσφαιριστή πρώτης γραμμής. Ετσι, ενώ κατά κανόνα μοιράζεται με τον ποδοσφαιριστή τα έσοδα αυτά στη μέση (50%-50%), στην περίπτωση του Εμπαπέ φέρεται έτοιμη να δεχθεί να λαμβάνει μόνο το 40% των εσόδων από την εικόνα του, ώστε το υπόλοιπο 60% να καταλήγει στον τραπεζικό λογαριασμό του Γάλλου στράικερ. Ακόμη μεγαλύτερο όφελος για την οικογένεια Εμπαπέ, δηλαδή.

Ποδοσφαιρικά, όμως, θα είναι ωφελημένοι η Ρεάλ και ο Εμπαπέ; Θα βελτιωθεί η καριέρα του στη Ρεάλ; Κατά πάσα πιθανότητα, το σίριαλ θα έχει «happy end» και από ποδοσφαιρικής πλευράς. Υστερα από μια χρονιά που φαντάζει μεταβατική για τη Ρεάλ, με τα πάνω και τα κάτω της εγχωρίως, η επόμενη σεζόν θα τη βρει ασφαλώς ισχυρότερη, με τον τερματοφύλακα Τιμπό Κουρτουά να επιστρέφει από τον τραυματισμό του και το φετινό της αστέρι, τον Αγγλο Τζουντ Μπέλιγχαμ, να συνθέτει δυνητικά έναν εξαιρετικό μεσοεπιθετικό συνδυασμό με τον Εμπαπέ για τον Κάρλο Αντσελότι, που αναμένεται τελικά να μείνει στον πάγκο των «μερένχες». Ακόμη, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει πως η «βασίλισσα» έχει παράδοση στην απόκτηση, με μεγάλη επιτυχία, κορυφαίων Γάλλων ποδοσφαιριστών, όπως οι Ζιντάν, Μπενζεμά, Μακελελέ, Καρεμπέ κ.λπ.

Τέλος, για τον ίδιο τον Εμπαπέ, η μετάβαση στη Ρεάλ αποτελεί την προφανή κίνηση για να υλοποιήσει τον βασικό στόχο του: την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και της «Χρυσής Μπάλας». Δεν είναι τυχαίο ότι σε δηλώσεις του το καλοκαίρι του 2022 είχε αποκαλέσει τη Ρεάλ «μηχανή για Χρυσές Μπάλες», βλέποντας παίκτες της ισπανικής ομάδας να κατακτούν τον επίζηλο τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της χρονιάς με τη σφραγίδα ενός περιοδικού της πατρίδας του, του France Football.

Οι πιθανοί διάδοχοι και το αουτσάιντερ

Μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση εξετάζει η Παρί Σεν Ζερμέν για την αντικατάσταση του Κιλιάν Εμπαπέ όταν αποχωρήσει το καλοκαίρι: Πρόκειται για τον Τσάβι Σίμονς, τον 20χρονο επιθετικό που κατά τη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» αποτελεί κεντρικό στόχο της αραβόκτητης ομάδας του Παρισιού. Οσο κι αν τα σενάρια θέλουν την Παρί να επιλέγει έναν από τους Βίκτορ Οσιμεν (Νάπολι), Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ) ή Ραφαέλ Λεάο (Μίλαν), κατά την εφημερίδα ο αντικαταστάτης του Εμπαπέ το καλοκαίρι θα είναι ένας Ολλανδός που ήδη ανήκει στην ομάδα και παίζει ως δανεικός στη Λειψία.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος γάμου-2
Ο Τσάβι Σίμονς

Ο γεννημένος τον Απρίλιο του 2003 στο Αμστερνταμ δεν είναι ίδιος παίκτης με τον Εμπαπέ. Παίζει είτε δεξιός εξτρέμ είτε επιθετικός μέσος και είναι αρκετά πιο μικρόσωμος από τον Γάλλο στράικερ. Ο γιος του Σουριναμέζου πρώην ποδοσφαιριστή και νυν προπονητή της Φόλενταμ Ρεγκίλιο Σίμονς είναι απόφοιτος της ποδοσφαιρικής ακαδημίας της Μπαρτσελόνα και ύστερα από μερικά ματς με την Παρί, έλαμψε πέρυσι στην Ολλανδία με την Αϊντχόφεν με τον Ρουντ φαν Νίστελροϊ στον πάγκο της, όπου σκόραρε 19 γκολ στην Ερε Ντιβίζιε, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και έλαβε το βραβείο Γιόχαν Κρόιφ ως ο κορυφαίος παίκτης της χρονιάς. Κέρδισε, επίσης, θέση στην εθνική Ολλανδίας, με την οποία μετράει ήδη 11 συμμετοχές στα 20 του χρόνια.

Μετά τη σπουδαία σεζόν στην Ολλανδία, η Παρί τον αγόρασε ξανά προς 6 εκατ. ευρώ, κάνοντάς του συμβόλαιο έως το 2027 και παραχωρώντας τον δανεικό στη Λειψία, όπου σκοράρει τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Σε 27 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις φέτος μετράει ήδη επτά γκολ και εννέα ασίστ.

Δεν είναι γνωστό κατά πόσον ο ποδοσφαιριστής θέλει να επιστρέψει στο Παρκ ντε Πρενς –και είναι βέβαιο ότι η Λειψία θα ήθελε να τον κρατήσει– αλλά τον τελευταίο λόγο έχει η Παρί. Μπορεί να μην είναι ίδιος παίκτης με τον Εμπαπέ, όμως κατά τη Le Parisien, η ΠΣΖ θέλει να χτίσει γύρω του τη νέα της ομάδα και να γίνει αυτός η επόμενη «σημαία» της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή