Δύο ξένοι στο ίδιο πρωτάθλημα

Δύο ξένοι στο ίδιο πρωτάθλημα

Η αντιπαλότητα του Γιούργκεν Κλοπ και του Πεπ Γκουαρδιόλα έχει κυριαρχήσει αλλά και αλλάξει το αγγλικό ποδόσφαιρο

5' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόκειται για δύο από τους κορυφαίους τεχνικούς στον κόσμο. Κάθε μεταξύ τους μονομαχία, έμοιαζε με μια παρτίδα σκάκι, η οποία πολλές φορές πρόσφερε εκτός από ανεπανάληπτο θέαμα εντός αγωνιστικών χώρων, μαθήματα προπονητικής. Γιούργκεν Κλοπ με τη Λίβερπουλ και ο Πεπ Γκουαρδιόλα με τη Μάντσεστερ Σίτι έχουν αφήσει πλέον ανεξίτηλο το σημάδι τους στο αγγλικό ποδόσφαιρο, δίνοντας επικές μάχες για την κατάκτηση του πιο λαμπερού πρωταθλήματος στον κόσμο της Premier League.

Δύο ξένοι στο ίδιο πρωτάθλημα-1

Την Κυριακή (10/3/24), η πρωτοπόρος Λίβερπουλ υποδέχεται τη Μάντσεστερ Σίτι. Οι «κόκκινοι» έχουν 63 βαθμούς, οι «πολίτες» 62, ενώ η Αρσεναλ που ακολουθεί 61. Δεκάδες άρθρα και ακόμα περισσότερα πρωτοσέλιδα ανά τον κόσμο μπορούν να γράψουν πολλά για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η κόντρα στο «Ανφιλντ» και το πόσο μπορεί να επηρεάσει την κούρσα μέχρι το φινάλε. Ομως εκτός από αυτό, δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο παιχνίδι να αποτελέσει την τελευταία πράξη ενός σεβαστού αγώνα για την κυριαρχία που ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια στη Γερμανία, με δεδομένη την αποχώρηση αυτό το καλοκαίρι του Κλοπ από τον πάγκο της Λίβερπουλ και ενώ είχε ακόμα συμβόλαιο σε ισχύ. Δύο προπονητές με διαφορετικό στυλ παιχνιδιού – η Σίτι του Γκουαρδιόλα πασάρει μέχρι… θανάτου, ενώ η Λίβερπουλ του Κλοπ προτιμά ένα πιεστικό παιχνίδι υψηλής ενέργειας- οι οποίοι όμως όλο αυτό το διάστημα έχουν δείξει ότι σέβονται απεριόριστα ο ένας την προσφορά του άλλου, όχι μόνο στις ομάδες τους, αλλά στο ποδόσφαιρο γενικότερα.

Οι αριθμοί τους

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τους αριθμούς που χαρακτηρίζουν τη μεταξύ του «κόντρα» στην Premier League.

  • Η Μάντσεστερ Σίτι δεν έχει τερματίσει κάτω από την τρίτη θέση με τον Πεπ Γκουαρδιόλα.
  • Η Λίβερπουλ του Κλοπ εμπόδισε τη Σίτι να φτάσει στους έξι σερί τίτλους κατακτώντας την Premier League 2019-20.
  • Ο Κλοπ έφτασε στο Ανφιλντ τον Οκτώβριο του 2015, αντικαθιστώντας τον απολυμένο Μπρένταν Ρότζερς, και δήλωσε «αν καθίσω εδώ σε τέσσερα χρόνια, είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα έχουμε έναν τίτλο». Τελικά του πήρε έξι μήνες παραπάνω, αλλά έβαλε τέλος σε μια αναμονή 30 ετών για τη Λίβερπουλ.
  • Εννέα μήνες μετά τη μετακίνηση του Κλοπ στην Αγγλία, περίπου 35 μίλια πιο μακριά, ο Γκουαρδιόλα εμφανίστηκε στο «Ετιχαντ». Την πρώτη χρονιά τερμάτισε στην τρίτη θέση, αλλά κέρδισε πέντε από τους έξι επόμενους τίτλους.
Δύο ξένοι στο ίδιο πρωτάθλημα-2

Παρτίδες… θρίλερ

Εκτός όμως από το γεγονός ότι έχουν κερδίσει όλους αυτούς τους τίτλους μεταξύ τους, αυτό που ξεχωρίζει είναι ο τρόπος που γίνεται αυτό, καθώς τις περισσότερες φορές η αγωνία χτύπησε… κόκκινο.

  • Το 2018-19, η Λίβερπουλ μάζεψε τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό βαθμών στην ιστορία της αγγλικής πρώτης κατηγορίας και όμως δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα. Συγκεκριμένα είχε 97 έναντι 98 της Σίτι που έκοψε πρώτη το νήμα. Η Λίβερπουλ έκλεισε τη σεζόν με εννέα νίκες, αλλά η Σίτι έκλεισε με 14 σερί τρίποντα. Το προβάδισμα άλλαξε χέρια 32 φορές εκείνη τη σεζόν.
  • Το 2021-22 έφερε τη δεύτερη πιο συναρπαστική τελευταία αγωνιστική στην ιστορία της Premier League, πίσω βέβαια από αυτή που χάρισε το πρωτάθλημα στους «πολίτες» με το γκολ του Σέρχιο Αγουέρο στις καθυστερήσεις την περίοδο 2011-12. Η Λίβερπουλ σκόραρε δύο φορές στα τελευταία έξι λεπτά για να νικήσει τη Γουλβς με 3-1 και η πρωταθλήτρια Σίτι έβαλε τρία γκολ μετά το 75ο λεπτό για να νικήσει την Άστον Βίλα με 3-2 και να πανηγυρίσει τον τίτλο.
  • Και οι δύο προπονητές έχουν κατακτήσει όλα τα τρόπαια που υπάρχουν: Premier League, FA Cup, Carabao Cup, Community Shield, Champions League, UEFA Super Cup και FIFA Club World Cup.
  • Ό,τι κι αν συμβεί την Κυριακή, ο Κλοπ θα φύγει από την Αγγλία επικρατώντας στο head-to-head – κερδίζοντας οκτώ από τις 21 συναντήσεις τους έναντι έξι του Γκουαρδιόλα. Η Σίτι όμως κατάφερε να ο πετύχει περισσότερα γκολ σε αυτά τα παιχνίδια (38 έναντι 33).
Δύο ξένοι στο ίδιο πρωτάθλημα-3

Μια αντιπαλότητα με σεβασμό

Για μια τόσο διαρκή αντιπαλότητα, αυτή στο σύνολό της ήταν φιλική και δεν είχε καμία σχέση με τις αντίστοιχες κόντρες που είχαν ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον με τον Αρσέν Βενγκέρ, ή ο Βενγκέρ με τον Ζοζέ Μουρίνιο, ή τέλος ο Πορτογάλος με τον Αντόνιο Κόντε.

Συμπεριλαμβανομένης της θητείας τους στη Γερμανία, οι δυο τους έχουν χάσει ο ένας από τον άλλον περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο προπονητή (10 νίκες για τον Γκουαρδιόλα, 11 νίκες για τον Κλοπ).

Αλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που στις δηλώσεις τους ο ένας επαινεί τον άλλον για το έργο του. Αμέτρητες φορές όλα αυτά τα χρόνια, ο Κλοπ έχει αναφερθεί στον Γκουαρδιόλα χαρακτηρίζοντάς τον ως τον καλύτερο προπονητή στον κόσμο. «Ο Πεπ και εγώ δεν είμαστε οι καλύτεροι φίλοι γιατί δεν γνωριζόμαστε, αλλά τον σέβομαι πολύ και ξέρω ότι σέβεται και αυτός αυτό που κάνουμε. Για μια αντιπαλότητα, δεν χρειάζεται να είμαστε ασεβείς», είχε δηλώσει ο Γερμανός.

Ο Γκουαρδιόλα, από την άλλα το 2021 είχε πει ότι «οι ομάδες του Κλοπ με βοήθησαν να γίνω καλύτερος προπονητής. Με έβαλε σε ένα άλλο επίπεδο, να το σκεφτώ και να αποδείξω ότι είμαι καλύτερος προπονητής, να προσπαθήσω να τους νικήσω».

Από τη Γερμανία

Εκτός από την Premier League, οι δυο τους είχαν βρεθεί αντίπαλοι και στην Bundesliga, όταν ο Κλοπ ήταν στην Ντόρτμουντ και ο Γκουαρδιόλα στην Μπάγερν. Μάλιστα το πρώτο παιχνίδι του Γκουαρδιόλα στο τιμόνι της Μπάγερν τον Ιούλιο του 2013 ήταν εναντίον του Κλοπ στο γερμανικό Σούπερ Καπ, με την Ντόρτμουντ να κερδίζει με 4-2, όμως οι Βαυαροί πήραν στην πορεία το νταμπλ.

Πού όμως θα μπορούσε λοιπόν να γίνει η επόμενη συνάντησή τους, μετά το ραντεβού της Κυριακής 10/3/24; Με τις δύο ομάδες να βρίσκονται στην προημιτελική φάση του FA Cup, υπάρχουν πιθανότητες να φτάσουν μέχρι τον τελικό του «Γουέμπλεϊ», αν αρχικά περάσουν τα εμπόδια της Νιούκαστλ η Σίτι και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η Λίβερπουλ.

Μετά από αυτό, όμως, κανείς δεν ξέρει, καθώς ο Κλοπ είπε ότι δεν πρόκειται να αναλάβει άλλη ομάδα στην Αγγλία, ενώ θα μείνει εκτός τουλάχιστον για έναν χρόνο. Πάντως οι εταιρείες στοιχημάτων εκτιμούν ότι η πιο πιθανή επόμενη δουλειά του θα είναι ως ομοσπονδιακός τεχνικός της Γερμανίας.

Ο Γκουαρδιόλα έχει άλλη μια σεζόν στο συμβόλαιό του με τη Σίτι καθώς λήγει το 2025, ενώ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα παραμείνει και μετά από αυτό. Πάντως ο Καταλανός δεν έχει κρύψει την επιθυμία να βρεθεί στον πάγκο εθνικής ομάδας, από αυτόν της Ισπανίας, μέχρι της Βραζιλίας και της Αγγλίας.

Αν τελικά στο μέλλον αμφότεροι επιλέξουν να αναλάβουν κάποια εθνική, τότε οι δρόμοι τους μπορεί να συναντηθούν ξανά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 που θα φιλοξενηθεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στο Μεξικό, ή στο Euro 2028 που θα γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ουσία είναι πάντως ότι σίγουρα θα μας λείψουν τα όσα μας έχουν προσφέρει μέχρι τώρα στην Premier League.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή