Σααρμπρίκεν: Η «Σταχτοπούτα» του γερμανικού Κυπέλλου

Σααρμπρίκεν: Η «Σταχτοπούτα» του γερμανικού Κυπέλλου

Από την 3η κατηγορία στα ημιτελικά του θεσμού, αποκλείοντας κατά σειρά την Μπάγερν, την Αϊντραχτ και την Γκλάντμπαχ

5' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πανό που απλώνεται σε κάθε αγώνα της Σααρμπρίκεν στο Λούντβιχσπαρκ είναι χαρακτηριστικό. «Pokalschreck (σ.σ. τρόμος του Κυπέλλου) – μπλε και μαύρο» γράφουν και τραγουδούν οι οπαδοί της και δεν έχουν άδικο.

Η μικρή «Σταχτοπούτα» που αγωνίζεται στην 3η κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου, όντως έχει μετατραπεί φέτος σε εφιάλτη για τις ομάδες της Bundesliga, φτάνοντας μέχρι τον ημιτελικό του Κυπέλλου, με την έδρα της να μοιάζει με ένα στοιχειωμένο σπίτι που «εξαφανίζει» κάθε αντίπαλο, όσο ψηλά και αν είναι αυτός.

Τελευταίο της θύμα ήταν η Γκλάντμπαχ που είδε τον Κάι Μπρούνκερ να σκοράρει στο τελευταίο λεπτό, να διαμορφώνει το 2-1 και να μπαίνει και αυτή στη λίστα με τα φετινά θύματα της Σααρμπρίκεν. Είχαν προηγηθεί η Μπάγερν, επίσης με 2-1 και η Αϊντραχτ με 2-0. Στον ημιτελικό θα παίξει με την Καϊζερσλάουτερν που αγωνίζεται στη 2η κατηγορία και αν τα καταφέρει τότε θα διεκδικήσει το τρόπαιο στον τελικό του Βερολίνου.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Σααρμπρίκεν καταφέρνει να στρέψει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αγωνιζόμενη στην 4η κατηγορία είχε πάλι προχωρήσει μέχρι τα ημιτελικά, έχοντας όμως σαφώς πιο χαμηλά εμπόδια στο μονοπάτι της. Είχε αποκλείσει δύο ομάδες της δεύτερης κατηγορίας (SSV Γιαν Ρέγκενσμπουργκ και Καρλσρούη) και Κολωνία και Φορτούνα Ντίσελντορφ από την Bundesliga, πριν σταματήσει την πορεία της η Λεβερκούζεν.

«Είναι ένα θαύμα, αλλά έχουμε και λίγη ποιότητα», δήλωσε ο προπονητής της Ρούντιγκερ Τσιλ, μετά την πρόκριση επί της Γκλάντμπαχ, ενώ ο αρχηγός της, Μάνουελ Τσάιτς, πρόσθεσε: «Αργά αλλά σταθερά, το συνηθίζουμε».

Εκ πρώτης όψεως, οι ηρωισμοί της Σααρμπρίκεν ως αουτσάιντερ δεν είναι εύκολο να εξηγηθούν. Δεν πρόκειται για έναν πρώην γίγαντα του ποδοσφαίρου που έχει βρεθεί σε πιο μικρές κατηγορίες, αλλά πάντα έχει αυτό το DNA από το παρελθόν που τον οδηγεί κατά καιρούς σε μεγάλες νίκες. Αντιθέτως είναι μια μικρή ομάδα που εδρεύει στο μικρότερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας –αν εξαιρέσουμε τη Βρέμη– χωρίς κάποιον μεγάλο χορηγό να τη χρηματοδοτεί. Ο τζίρος της την περασμένη σεζόν ήταν 14 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρωτάθλημα της 3ης κατηγορίας βρίσκεται μεταξύ 9ης και 10ης θέσης, έχοντας μάλιστα χάσει τους δύο βασικούς επιθετικούς της, Σεμπάστιαν Γιάκομπ (χιαστούς) και Πάτρικ Σμιτ (διπλό σπάσιμο ποδιού), χωρίς μάλιστα να ενισχυθεί τον Ιανουάριο. Τη μεσαία θέση στην κατηγορία την οφείλει στις πολλές ισοπαλίες (13, περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα), ενώ έχει μόλις έξι ήττες, λιγότερες μάλιστα από την πρωτοπόρο Ουλμ, που έχει επτά.
«Οπλο» στην πορεία της στο Κύπελλο αποτελεί η έδρα της, που σε αντίθεση με τα γήπεδα της Bundesliga, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όταν βρέχει με τον χλοοτάπητα να μετατρέπεται τακτικά σε τέλμα. Με βάση τον κανονισμό του Κυπέλλου, οι ομάδες από την 3η κατηγορία και κάτω, παίζουν πάντα εντός όταν ο αντίπαλος προέρχεται από μεγαλύτερη, κάτι που έχει εκμεταλλευθεί στο έπακρο στα ματς που έχει δώσει μέχρι τώρα, όπως συνέβη και σε αυτό με την Γκλάντμπαχ. Ακόμα και έτσι πάντως είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με εκείνα της περιόδου 2019-20 όταν είχε φτάσει πάλι στα ημιτελικά, καθώς τότε αγωνιζόταν στο Hermann-Neuberger-Stadion στο Volklingen, ένα γήπεδο χωρητικότητας 6.800 θέσεων με μία κερκίδα, έναν διάδρομο, κινητούς προβολείς και αποδυτήρια στην κοντινή αθλητική αίθουσα.

Η επίσκεψη της Μπάγερν στο Λούντβιχσπαρκ τον Νοέμβριο παραλίγο να μην μπορέσει να πραγματοποιηθεί λόγω της κακής κατάστασης του γηπέδου, ενώ τον Φεβρουάριο το γήπεδο είχε πλημμυρίσει εντελώς, αναγκάζοντας την επανάληψη του αγώνα με την Γκλάντμπαχ. Και αυτό το παιχνίδι, επίσης, κυριολεκτικά, έγινε σε σαθρό έδαφος. Ο νέος χλοοτάπητας που είχε τοποθετηθεί για 200.000 ευρώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα δεν είχε απορροφήσει πολύ καλά την έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών.

Εκτός όμως από το αμυντικό σθένος και την αξιοποίηση του πλεονεκτήματος της έδρας, η Σααρμπρίκεν έχει μάθει ένα άλλο κόλπο που είναι χρήσιμο σε μια υγρή και θυελλώδη νύχτα υπό τους προβολείς: σκοράρει πολύ αργά στα παιχνίδια. Το χτύπημα του Μπρούνκερ στο 93ο λεπτό από μια συναρπαστική αντεπίθεση ήταν ήδη το τρίτο νικητήριο τέρμα στις καθυστερήσεις σε αυτή την πορεία στο κύπελλο. Η Γκλάντμπαχ, όπως η Μπάγερν και η Καρλσρούη πριν από αυτήν, δεν είχε χρόνο να αντιδράσει.

Επόμενος αντίπαλος η Καϊζερσλάουτερν. Οι «κόκκινοι διάβολοι» –μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις του γερμανικού ποδοσφαίρου– και η Σααρμπρίκεν υπήρξαν μεγάλοι αντίπαλοι τη δεκαετία του 1950, αλλά δεν έχει υπάρξει από τότε μεταξύ τους αγώνας τόσο μεγάλης σημασίας, όπως ένας ημιτελικός Κυπέλλου. Επίσης, το 2020 όταν η Σααρμπρίκεν έπαιζε στην 4άδα με αντίπαλο την Λεβερκούζεν, οι περιορισμοί λόγω Covid-19 άφησαν εκτός γηπέδου τους οπαδούς της, που τώρα όμως είναι στο πλευρό της σε μια ακόμα βραδιά που μπορεί όπως και οι προηγούμενες στον θεσμό να αποδειχτεί μαγική.

«Μπορεί να ακούγεται περίεργο να το λέμε αυτό ως ομάδα της δεύτερης κατηγορίας, αλλά είμαστε το αουτσάιντερ», δήλωσε ο προπονητής της Καϊζερσλάουτερν, Φρίντχελμ Φούνκελ, αναγνωρίζοντας τα όσα έχει καταφέρει η Σααρμπρίκεν στο «στοιχειωμένο» σπίτι της.

Σε έναν περίπου μήνα η Σααρμπρίκεν κλείνει τα 121 χρόνια ζωής καθώς έχει ιδρυθεί στις 18 Απριλίου του 1903 και σαφώς θέλει να το γιορτάσει κλείνοντας θέση στον τελικό του Βερολίνου. Στην πολυετή ιστορία της έχει αγωνιστεί ακόμα και στο γαλλικό πρωτάθλημα, καθώς μετά το τέλος της Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η περιοχή πέρασε στα χέρια των Γάλλων. Ετσι το 1948 προσκλήθηκε να αγωνιστεί στη δεύτερη κατηγορία της χώρας με το όνομα FC Sarrebruck, χωρίς όμως τα αποτελέσματά της να της δίνουν βαθμούς, αφού θεωρητικά ήταν φιλοξενούμενη. Σε αντίθετη περίπτωση θα είχε κατακτήσει τον τίτλο. Ακολούθως αποχώρησε από το πρωτάθλημα και ξεκίνησε να δίνει μια σειρά από φιλικούς αγώνες, διοργανώνοντας επίσης και το διεθνές τουρνουά «International Saarland Cup». Σε αυτό το 1951 κατέγραψε μια από τις πιο μεγάλες νίκες της ιστορίας της επικρατώντας της Ρεάλ με 4-0, ενώ τελικά το 1952 οι ομάδες της ευρύτερης περιοχής της Σάαρλαντ επέστρεψαν στο γερμανικό ποδόσφαιρο με τη Σααρμπρίκεν να φτάνει κατευθείαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτός ήταν και ο δεύτερος από τους τρεις τίτλους της στη λίγκα με το όνομα «Oberliga Südwest».

Τη σεζόν 1955-1956 έγινε η πρώτη γερμανική ομάδα που συμμετείχε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, όπου αντιμετώπισε τη Μίλαν. Οι Γερμανοί νίκησαν στο Μιλάνο με 4-3, όμως ηττήθηκαν εντός με 4-1 και αποκλείστηκαν.

Η Σααρμπρίκεν παρέμεινε στο προσκήνιο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, καθώς ήταν από τις ομάδες που ίδρυσαν την Bundesliga. Υποβιβάστηκε όμως αμέσως για να επιστρέψει ύστερα από περίπου 12 χρόνια. Το 1978 έπεσε φτάνοντας μέχρι την 3η κατηγορία, ενώ το 2008 οικονομικά προβλήματα την έστειλαν στην 5η, για να επιστρέψει ύστερα από λίγα χρόνια στην 3η και να αποδειχθεί φέτος η ομάδα-φόβητρο για τους μεγάλους της Bundesliga στο Κύπελλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή