Ο άνθρωπος που θέλει να νομιμοποιήσει το ντόπινγκ

Ο άνθρωπος που θέλει να νομιμοποιήσει το ντόπινγκ

Ο Aρον Ντ' Σόουζα προωθεί τους «Ενισχυμένους Αγώνες», μετατρέποντας σε πειραματόζωα τους αθλητές

6' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, καθώς ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μετέτρεπε το Facebook από μια απροσδόκητη δραστηριότητα στο δωμάτιο του κοιτώνα του Χάρβαρντ σε μια πρωτοποριακή εταιρεία δισεκατομμυρίων δολαρίων, υιοθέτησε ένα σύνθημα. Είπε στους συναδέλφους του να ενεργούν πρώτα και να ζητούν συγγνώμη αργότερα. Οι παλιές συνήθειες θα έπρεπε να καταρρεύσουν και οι αντίπαλοι να κατατροπωθούν στην αναζήτηση ενός έργου που τα δικαιολογούσε όλα. Η φιλοσοφία του ήταν στη βάση απλή, αν και στην πράξη όχι και τόσο ηθική: Μετέτρεψε μια λαμπρή ιδέα σε μια λαμπερή περιουσία σε μια στιγμή.

Τώρα, ο Aρον Ντ’Σόουζα κάνει μια ανάλογη προσφορά στους καλύτερους αθλητές του κόσμου. Πρόκειται για τον εμπνευστή και – ίσως στο μέλλον – και διοργανωτή των «Enhanced Games» («Ενισχυμένοι Αγώνες»), ο οποίος έχει επικηρύξει τα παγκόσμια ρεκόρ με εκατομμύρια δολάρια και με ένα ανάλογο σύνθημα: «κινηθείτε γρήγορα, σπάστε τα ρεκόρ και μπορείτε να κερδίσετε πολλά». Η διαφορά τους από όλες τις άλλες αντίστοιχες μεγάλες διοργανώσεις και τους Ολυμπιακούς είναι ότι οι αθλητές που θα λάβουν μέρος, μπορούν να χρησιμοποιήσουν φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση για να πετύχουν την κατάρριψη των ρεκόρ.

Στους Ενισχυμένους Αγώνες, οι οποίοι – σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα – θα πραγματοποιηθούν το 2025 δεν θα διεξάγεται ντόπινγκ κοντρόλ. Οι συμμετέχοντες θα είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιούν όποιο φάρμακο νομίζουν.

Βέβαια η ανακοίνωση και μόνο από τον Αρον Ντ’Σόουζα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ο Τράβις Τιγκάρντ, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Αντιντόπινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών, το έχει αποκαλέσει «επικίνδυνο σόου κλόουν». Ο δύο φορές Αυστραλός Ολυμπιονίκης Κίερεν Πέρκινς είπε ότι είναι «στα όρια του εγκλήματος». Ο πρόεδρος της World Athletics, Λόρδος Σεμπάστιαν Κόου ήταν αχαρακτήριστα (και ανεπανάληπτα) ωμός όταν του ζητήθηκε η γνώμη του.

Αλλοι λένε ότι στην πράξη δεν θα συμβεί ούτως ή άλλως, ότι η υλικοτεχνική υποδομή και οι νομικές λεπτομέρειες είναι ανυπέρβλητες. Πιστεύουν ότι οι Ενισχυμένοι Αγώνες είναι μια πρόκληση ή ένα διαφημιστικό κόλπο, παρά μια ρεαλιστική προοπτική.

Αλλά ο Ντ’Σόουζα είναι ανένδοτος. «Θα συμβεί», λέει ο ιδρυτής τους και προσθέτει: «Δεν θα αφιέρωνα τη ζωή μου, χρόνια από τη ζωή της ομάδας μου και εκατομμύρια δολάρια από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, αν δεν πιστεύαμε πραγματικά ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το γεγονός, να σπάσουμε τα παγκόσμια ρεκόρ και να αλλάξουμε ριζικά την πορεία όχι μόνο του αθλητισμού, αλλά και της ανθρωπότητας στο σύνολό της. Κάνουμε κάτι πραγματικά εξαιρετικό, κάτι που διαμορφώνει το μέλλον».

Πρόκειται για μια τολμηρή πρόταση. Αλλά δεν είναι η πρώτη του Ντ’Σόουζα. Το 2009 ο Αυστραλός ήταν ένας 24χρονος φοιτητής νομικής, νεοαφιχθείς στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είχε ήδη δύο πτυχία. Αυτό που μπορούσε να προσφέρει η Οξφόρδη, όμως, ήταν διασυνδέσεις. «Αγαπώ την Οξφόρδη πολύ βαθιά», λέει. «Γνώρισα δισεκατομμυριούχους, διευθύνοντες συμβούλους και αρχηγούς κρατών εκεί, με το αζημίωτο».

Ενας από τους πρώτους, και πιο σημαντικούς, ήταν ο Πίτερ Τιλ. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής του γίγαντα ψηφιακών πληρωμών Paypal είχε επισκεφθεί την Οξφόρδη για να δώσει μια ομιλία. Στη συνέχεια ο Τιλ περιηγήθηκε στο Πανεπιστήμιο και ο Ντ’Σόουζα τον συνόδευσε. Καθώς προχωρούσε η συζήτησή τους, τον ρώτησε ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπιζε σήμερα. Ο Τιλ δεν μίλησε για τις επιχειρήσεις, αλλά για μια πιο προσωπική ανησυχία. Το «Gawker», μια ιστοσελίδα που ειδικευόταν στο κουτσομπολιό διασημοτήτων, είχε γράψει ένα άρθρο που τον αποκάλυπτε, χωρίς τη συγκατάθεσή του, ως ομοφυλόφιλο. Ο Τιλ εξήγησε ότι είχε σκεφτεί να κάνει μήνυση, αλλά δεν ήθελε να τραβήξει μεγαλύτερη προσοχή. Μια άλλη επιλογή ήταν να αγοράσει το «Gawker», να απαλλαγεί από τους υπεύθυνους και να αλλάξει το ήθος του. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα επιβράβευε τους ιδιοκτήτες του με μια παχυλή αμοιβή.

Ο Ντ’Σόουζα άκουσε και πρότεινε ευγενικά μια τρίτη επιλογή. Θα μπορούσε ο Τιλ αντ’ αυτού να χρηματοδοτήσει κρυφά τη νομική υπόθεση κάποιου άλλου εναντίον του «Gawker»; «Είπα “Γιατί δεν κάνετε έναν πόλεμο με αντιπρόσωπο;”», θα αποκαλύψει. «Δεν το είχε σκεφτεί ποτέ αυτό. Του είπα ότι έπρεπε να κάνω κάποια έρευνα, να καταλάβω τη νομιμότητα και τους μηχανισμούς και την επόμενη φορά που θα ερχόταν να πιούμε έναν καφέ και να το συζητήσουμε».

Λίγες εβδομάδες αργότερα, σε ένα ακριβό εστιατόριο στο Βερολίνο, ο Ντ’Σόουζα, ο οποίος ήταν ακόμα πολύ φοιτητής, εξέθεσε το σχέδιό του. Για να βρει μια υπόθεση, να δημιουργήσει μια νομική ομάδα και να μηνύσει την «Gawker» οδηγώντας την σε πτώχευση θα χρειαζόταν πέντε χρόνια και 10 εκατομμύρια δολάρια. Ο Τιλ είχε μόνο μια ερώτηση. «Πού να στείλω τα χρήματα;».

Αυτή ήταν η κίνηση που άλλαξε για πάντα τη ζωή του νεαρού, τότε, φοιτητή της νομικής. Τον Μάρτιο του 2016 ο πρώην παλαιστής Χαλκ Χόγκαν κέρδισε αποζημίωση ύψους 115 εκατ. δολαρίων από το «Gawker» αφού δημοσίευσε ένα βίντεο που τον έδειχνε να κάνει σεξ με τη σύζυγο ενός φίλου του. Το «Gawker», τορπιλισμένο από την απόφαση, βούλιαξε και έκλεισε πέντε μήνες αργότερα.

Πίσω από όλα αυτά, που κινούσαν κρυφά τα νήματα και… άνοιγαν το πορτοφόλι, ήταν ο Ντ’Σόουζα και ο Τιλ. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε μέσω άλλων εγχειρημάτων και τώρα των «Enhanced Games», καθώς ο 56χρονος Αμερικανός επιχειρηματίας ήταν ο «σταρ» στην ανακοίνωση της διοργάνωσης τον Ιανουάριο από μια τριάδα επενδυτών της Big Tech. Βέβαια πίσω από την υποστήριξή του δεν κρύβεται μόνο η καλή συνεργασία που έχει με τον Ντ’Σόουζα, αλλά και το κέρδος που θεωρεί ότι θα έχουν και οι δύο.

Αλλωστε τελευταία, ολοένα περισσότερο και στον αθλητισμό δημιουργούνται ή προσπαθούν να δημιουργηθούν νέες πηγές κέρδους. Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ ή και αυτό που θα γίνει στη Σαουδική Αραβία, η αποτυχημένη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Super League και η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων μετάδοσης ήταν όλα στο μυαλό του Ντ’Σόουζα, όταν τον Δεκέμβριο του 2022 ξεκίνησε για να καταρτίσει το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο.

Παράλληλα ο Τιλ, μέσω των Ενισχυμένων Αγώνων, θα προσπαθήσει, κάνοντας ίσως και «πειραματόζωα» τους ίδιους τους συμμετέχοντες να προωθήσει άλλες επιχειρήσεις που διαθέτει, όπως και αρκετοί μεγιστάνες της Silicon Valley, που εξειδικεύονται στην μακροζωία και την έρευνα για την τεχνολογία αντιγήρανσης.

«Οι Ενισχυμένοι Αγώνες μπορούν να μετατρέψουν τους ανθρώπους σε υπεράνθρωπους. Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά αυτό το νέο είδος υπερανθρωπότητας είναι εφικτό στη γενιά μας», υποστηρίζει το Ντ’Σόουζα. «Σε ένα θεμελιώδες, φιλοσοφικό επίπεδο έχουμε την ικανότητα να ξεπεράσουμε την αδυναμία της βιολογικής μας μορφής και να γίνουμε κάτι περισσότερο».

Βέβαια στην πράξη, μόνο ένας (πρώην) αθλητής έχει υπογράψει από τώρα προκειμένου να πάρει μέρος στη διοργάνωση, αν αυτή τελικά γίνει, ο Αυστραλός Ολυμπιονίκης, Τζέιμς Μάγκνουσεν. Ο Ντ’Σόουζα ελπίζει να πείσει περισσότερα ονόματα υψηλού προφίλ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού τον Αύγουστο.

Επίσης, όσον και αν ο Αυστραλός, παρουσιάζεται αισιόδοξος για το εγχείρημά του, υπάρχουν σοβαρά εμπόδια που ακόμα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει.

Το πρώτο είναι η δικαιοσύνη. Οι κανονισμοί αντιντόπινγκ αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι κάθε αθλητής παίζει με τους ίδιους κανόνες. Αν λειτουργούν, η απόδοση ενός αθλητή είναι προϊόν της δικής του σκληρής δουλειάς, της τακτικής και του ταλέντου του και όχι των ουσιών στις οποίες έχει πρόσβαση. Ο Ντ’Σόουζα αμφισβητεί ότι το ιδανικό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Λέει ότι το σύστημα αντιντόπινγκ ελέγχου είναι ήδη ανεπανόρθωτα «σπασμένο». Κατά τη γνώμη του, οι μισοί αθλητές ντοπάρονται, οι άλλοι μισοί είναι ντοπαρισμένοι και δεν το καταλαβαίνουν. Αναφέρει μάλιστα μια μελέτη η οποία διεξήγαγε ανώνυμη έρευνα σε αθλητές το 2011. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 44% των συμμετεχόντων σε μεγάλη διοργάνωση στίβου είχε κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας το προηγούμενο έτος.

Το δεύτερο κομμάτι και πιο επίμαχο, είναι η ασφάλεια της υγείας των αθλητών από τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιήσουν οι συμμετέχοντες. Ο Ντ΄Σόουζα προβλέπει ότι οι αθλητές, οι οποίοι μπορούν να αναζητούν ανοιχτά φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση, αντί να τα αγοράζουν από σκοτεινές, παράνομες πηγές, θα είναι στην πραγματικότητα πιο ασφαλείς στους Ενισχυμένους Αγώνες. Οι ιατρικές συμβουλές και η παρακολούθηση θα είναι σε ετοιμότητα για να εντοπίσουν τυχόν σημάδια κινδύνου στον οργανισμό ενός αθλητή. Τα πάντα θα είναι ανοιχτά σε αντίθεση με το σημερινό σενάριο της συγκάλυψης και της αφαίμαξης.

Τι γίνεται όμως όταν αυτή η πληροφορία καταλήγει σε μια σκληρή, αναπόφευκτη επιλογή: ότι η εντατική χρήση ντόπινγκ (έστω και… νόμιμου) θα αυξήσει τις πιθανότητες βραχυπρόθεσμης αθλητικής επιτυχίας, αλλά θα θέσει επίσης σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη υγεία σας; Συμμετέχετε σε αυτόν τον αγώνα για να ρισκάρετε περισσότερο;

Το κατά πόσον ένα χρηματικό βραβείο και η πρωτοποριακή δοκιμαστική περίπτωση για τους επιστήμονες του biohacking είναι αρκετό ως κίνητρο για τους αθλητές ώστε να θάψουν τις αμφιβολίες τους, να υπογράψουν και να δεσμευτούν να αγωνιστούν στους «Ενισχυμένους Αγώνες» θα αποδειχθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.Κ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή