Ολο και πιο θολή γίνεται η εικόνα της διοργανώτριας του επικείμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου, Βραζιλίας, καθώς η έναρξή του είναι σε περίπου τέσσερις μήνες και κανείς δεν είναι σίγουρος ούτε για την ετοιμότητα των εγκαταστάσεων ούτε για την ασφάλεια της διοργάνωσης.
Πέρα από τα γνωστά προβλήματα με την ελλιπή υποδομή ξενοδοχείων και μεταφορών, τις καθυστερήσεις στις εγκαταστάσεις και τους νεκρούς εργάτες σε τρία γήπεδα, την αισχροκέρδεια και την απουσία κέντρου ελέγχου κατά του ντόπινγκ, οι Βραζιλιάνοι αντιμετωπίζουν πλέον την κριτική ότι έχουν ουσιαστικά χάσει μια μεγάλη ευκαιρία ανάδειξης της χώρας τους στον κόσμο και κινδυνεύουν με φιάσκο.
Μετά τις επικρίσεις από τη FIFA, που κατηγόρησε τη Βραζιλία ότι άργησε υπερβολικά να αρχίσει τις προετοιμασίες για τη διοργάνωση και τώρα πρέπει να τρέξει, ο Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα, βοηθός προπονητής της εθνικής Βραζιλίας και θριαμβευτής του Μουντιάλ του 1994 με τη «Σελεσάο», εξέφρασε την απογοήτευσή του λέγοντας «χάσαμε την ευκαιρία να δείξουμε μια διαφορετική Βραζιλία» και χαρακτήρισε ως «ανέκδοτο» την καθυστέρηση των διοργανωτών.
Την ίδια άποψη έχουν εκφράσει οι βετεράνοι άσοι της «Σελεσάο» Καφού και Μπεμπέτο, καθώς κι ο «δικός μας» Ριβάλντο, αφού πολλές από τις υποδομές που είχαν προβλεφθεί για το φετινό τουρνουά δε θα είναι έτοιμες ούτε καν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Η κατάρρευση πεζογέφυρας την Τρίτη στο Ρίο με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων πολιτών, κατόπιν πρόσκρουσης φορτηγού σε αυτήν, επιδείνωσε την εικόνα της πόλης.
Επιπλέον οι αντιδράσεις των Βραζιλιάνων για το υπέρογκο κόστος των διοργανώσεων αυτών δεν φαίνεται να αμβλύνονται. Το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν διαδηλώσεις με επεισόδια στο Σάο Πάολο και άλλες 35 πόλεις με αποτέλεσμα 128 συλλήψεις. Η FIFA καταδίκασε τους πυροβολισμούς από την αστυνομία και τον τραυματισμό ενός 22χρονου διαδηλωτή στο Σάο Πάολο, που βρίσκεται σε κώμα. Η αστυνομία αντέτεινε ότι ο νεαρός έφερε εκρηκτικό μηχανισμό.
Το γήπεδο στην πόλη Νατάλ εγκαινιάστηκε την περασμένη Κυριακή και είναι το έβδομο από τα 12 της διοργάνωσης που είναι έτοιμο. Αλλα τέσσερα εκτιμάται ότι θα προλάβουν να ετοιμαστούν, όμως υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσον η Κουριτίμπα θα παραμείνει ως διοργανώτρια πόλη για αγώνες του Μουντιάλ καθώς οι καθυστερήσεις εκεί είναι τεράστιες. Η FIFA έχει δώσει στους διοργανωτές προθεσμία ώς τις 18 Φεβρουαρίου να αποδείξουν ότι η έδρα της Ατλέτικο Παραναένσε θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο, αλλιώς θα γίνουν αλλού οι τέσσερις αγώνες που έχουν προγραμματιστεί για εκεί.
Το… φάντασμα του ’50
Η σχέση των Βραζιλιάνων με το ποδόσφαιρο είναι πολύ έντονη, σε βαθμό που καμία άλλη χώρα δεν προσεγγίζει έτσι το σπορ. Η επιτυχία μιας τέτοιας διοργάνωσης, οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο που διαχειρίζονται οι ντόπιοι φίλαθλοι την αποτυχία της ομάδας τους. Ο Μπαρσίμιο Σικουπίρα, πρώην ποδοσφαιριστής, ήταν έξι ετών το 1950, τη χρονιά που η Ουρουγουάη κατέκτησε το Μουντιάλ στην έδρα της διοργανώτριας Βραζιλίας. «Στο άκουσμα του γκολ του Τσίντζια, ο πατέρας μου έσπασε το ραδιόφωνο στη μέση», αναφέρει ο Σικουπίρα. Η ήττα ήταν μια εθνική καταστροφή, όλος ο κόσμος ήταν δυστυχισμένος, άνθρωποι που είχαν άμεση, ή έμμεση σχέση με την ομάδα δεν ξαναδούλεψαν ποτέ ξανά. Τα πράγματα έκτοτε έχουν σίγουρα αλλάξει, ωστόσο το πάθος για ποδόσφαιρο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η παράδοση λέει πως η Βραζιλία θα φθάσει πολύ ψηλά στη φετινή διοργάνωση, καθώς μένει εκτός των πρώτων θέσεων για τρεις διαδοχικές διοργανώσεις. Αν όμως κάτι τέτοιο συμβεί; Tην απάντηση θα τη μάθουμε τον Ιούλιο, καθώς τότε θα γίνουν οι αγώνες της τελικής οκτάδας.