«Κλαμπ» για λίγους;

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μελετώντας τους προκριθέντες στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, την τελευταία επταετία, έξι μεγάλα κλαμπ έχουν κάνει… κατάληψη στη δεύτερη «χρυσοφόρο» φάση της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Αρσεναλ είναι οι πιο συνεπείς ομάδες, αφού βρίσκονται κάθε χρόνο στις 16 καλύτερες της Ευρώπης. Απο κει κι έπειτα ακολουθούν οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπάγερν και Τσέλσι με 6 παρουσίες, ενώ πολύ μακριά βρίσκεται ο Ολυμπιακός με τρεις, όμως με 15 παρουσίες στους ομίλους από την περίοδο 1997-98, με ό,τι συνεπάγεται οικονομικά αυτό.

Tελικά, είναι το Τσάμπιονς Λιγκ ένα κλειστό κλαμπ ομάδων ή όχι; Ο Μισέλ Πλατινί στήριξε την καμπάνια εκλογής του στην προεδρία της UEFA, το 2007, στον προσεταιρισμό των λεγόμενων μη προηγμένων ποδοσφαιρικά χωρών, τον οποίο πέτυχε υποσχόμενος ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα πάψουν να αποτελούν προνόμιο των 10-15 κορυφαίων κλαμπ της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Στο πλαίσιο του ανοίγματος των ευρωπαϊκών κυπέλλων σε περισσότερους τροπαιούχους εθνικών πρωταθλημάτων και κυπέλλων (τον λεγόμενο «εκδημοκρατισμό τους»), ο Γάλλος παράγοντας επέβαλε τη διαφοροποίηση των οδών εισόδου των ευρωπαϊκών συλλόγων στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ προς όφελος των εθνικών πρωταθλητών.

Ετσι οι πρωταθλητές των χωρών που δεν προκρίνονται αυτομάτως στους ομίλους του κορυφαίου ευρωπαϊκού θεσμού δεν έχουν να αντιμετωπίσουν πια τα μεγαθήρια των κορυφαίων πρωταθλημάτων που μάχονται κι εκείνα για τον ίδιο σκοπό, αφού δεν πήραν το εισιτήριο διά του εγχωρίου τίτλου, αλλά παίζουν μόνο με άλλους εθνικούς πρωταθλητές των μη κορυφαίων χωρών με στόχο το «σεντόνι». Αντιθέτως, οι μη πρωταθλητές των μεγαλύτερων χωρών ακολουθούν άλλη πορεία κόντρα σε άλλες ομάδες σαν τις ίδιες.

Το άνοιγμα του Πλατινί επεκτάθηκε και στο Γιουρόπα Λιγκ, τον θεσμό που καθιέρωσε ως μετεξέλιξη του κυπέλλου UEFA, με την αυτόματη πρόκριση των νικητριών ομάδων των εγχωρίων κυπέλλων των έξι κορυφαίων χωρών στη βαθμολογία της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Αυτό από τη μεθεπόμενη σεζόν θα επεκταθεί στις 12 κορυφαίες χώρες, με τρόπο ώστε να ενισχυθεί και ο θεσμός του Κυπέλλου στις χώρες αυτές, αλλά χωρίς να επηρεαστεί το Τσάμπιονς Λιγκ.

Ωστόσο, ο ουσιαστικός «εκδημοκρατισμός» δείχνει να μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αυστηρή εφαρμογή του «οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι» (financial fair play), γεγονός που παραμένει ζητούμενο και ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή