Κάνει επίσημα τα φιλικά ματς η UEFA

Κάνει επίσημα τα φιλικά ματς η UEFA

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία μιας νέας διοργάνωσης εθνικών ομάδων με την ονομασία «Νέισονς Λιγκ», ή «Λίγκα των Εθνών» εξήγγειλε χθες από το Καζαχστάν η UEFA. Η νέα διοργάνωση έρχεται από το 2018 να πάρει τη θέση των φιλικών αγώνων που συνήθως δίνουν οι εθνικές ομάδες και ως έπαθλο θα έχει θέσεις στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Αν και το σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, το σχέδιο που ενέκριναν ομόφωνα οι 54 εθνικές ομοσπονδίες κατά το συνέδριο της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας στην Αστάνα προβλέπει ότι οι τέσσερις από τις 24 θέσεις στα τελικά του πρωταθλήματος του 2020 θα πάνε σε ομάδες που θα αναδειχθούν από το Νέισονς Λιγκ και δεν θα έχουν προκριθεί από την κανονική διαδικασία των προκριματικών του θεσμού.

Τα φιλικά παιχνίδια που προβλέπει το καλεντάρι των διεθνών συνομοσπονδιών είναι ολοένα και λιγότερο δημοφιλή μεταξύ των περισσοτέρων χωρών, των συλλόγων που στερούνται τους ποδοσφαιριστές τους, και συχνά των ίδιων των παικτών. Η UEFA δήλωσε χθες μέσω του γενικού γραμματέα της, Τζάνι Ινφαντίνο, ότι έχει τη λύση. Υστερα από τρία χρόνια μελέτης διαφόρων προτάσεων κατέληξε στη δημιουργία μιας νέας διοργάνωσης, που θα είναι ουσιαστικά κάτι σαν τα «προκριματικά των φτωχών».

Το πλάνο προβλέπει τον διαχωρισμό των εθνικών ομάδων σε τέσσερις κατηγορίες με βάση τη δυναμικότητά τους, με τέσσερις ομίλους των τριών ή τεσσάρων ομάδων σε κάθε κατηγορία, και με σύστημα προβιβασμού και υποβιβασμού μεταξύ των κατηγοριών όπως στα εθνικά πρωταθλήματα. Κάθε εθνική ομάδα θα δώσει έτσι τέσσερις έως έξι αγώνες, που θα διεξαχθούν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2018. Οι νικήτριες ομάδες κάθε ομίλου της πρώτης κατηγορίας θα συνθέσουν ένα φάιναλ φορ και θα αναμετρηθούν το 2019.

Μετά τη γλύκα που της αφήνει στα χείλη (και τις τσέπες) το Τσάμπιονς Λιγκ, η UEFA έχει πλέον πάρει πολύ σοβαρά και την εμπορική εκμετάλλευση των αγώνων των εθνικών ομάδων. Ετσι, μετά την αύξηση των ομάδων που συμμετέχουν στα τελικά από 16 σε 24, την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και το σκόρπισμα των αγώνων της ίδιας αγωνιστικής των προκριματικών σε διαφορετικές ημέρες, η UEFA βάζει στο χέρι και τις ημερομηνίες των φιλικών αγώνων των εθνικών ομάδων. Ο Σύνδεσμος των Ευρωπαϊκών Συλλόγων καλωσόρισε διά του προέδρου του, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε, την ιδέα, λέγοντας ότι θα περιμένει να δει τις λεπτομέρειες του σχεδίου. «Μια θετική πτυχή είναι ότι δεν θα έχουν οι παίκτες μας να τρέχουν ανά τον πλανήτη για να δίνουν φιλικούς αγώνες» είπε. Αντιθέτως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών εξέφρασε την ανησυχία της για την πρόσθετη πίεση στους βασικούς ποδοσφαιριστές και την απώλεια των ευκαιριών σε νεότερους που τα διεθνή φιλικά ματς προσέφεραν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή