FIFPro: Ολες οι χώρες απειλούνται από στήσιμο

FIFPro: Ολες οι χώρες απειλούνται από στήσιμο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξαγωγή και κωδικοποίηση συμπερασμάτων μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας «Don’t fix» προχώρησε η FIFPro δίνοντας την ονομασία «οδηγός για την αντιμετώπιση του στησίματος αγώνων». Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα την οποία δημοσίευσε χθες η «Κ» πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μπίρκμπεκ του Λονδίνου σε συνεργασία με τη FIFPro, την UEFA και την Ευρωπαϊκή Ενωση με τη συμμετοχή 1.585 ποδοσφαιριστών από εννέα ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

Για το ποδόσφαιρο της χώρας μας αναφέρεται ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, ενώ η πλειοψηφία των 211 ποδοσφαιριστών που απάντησαν, υποστήριξαν ότι υποκινητές του στησίματος αγώνων είναι οι ιδιοκτήτες και οι παράγοντες των ομάδων.

Τα κύρια συμπεράσματα σύμφωνα με τη FIFPro είναι τα ακόλουθα:

• Ολες οι χώρες είναι ανοιχτές στον κίνδυνο του στησίματος αγώνων, της νόθευσης του αποτελέσματος, του παράνομου στοιχηματισμού και της ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφοριών.

• Η προσπάθεια στησίματος αγώνων παίρνει διαφορετική μορφή σε κάθε χώρα. Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες στη δράση των επιτήδειων, όμως το προφίλ και η μεθοδολογία τους μπορεί να αναλυθεί καλύτερα σε εθνικό επίπεδο.

• Οι λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι πιο αποτελεσματικές όταν αναπτύσσονται σε τοπικό επίπεδο ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει κάθε χώρα.

• Για την καταπολέμηση του φαινομένου θα πρέπει να υπάρξει συνολική προσέγγιση σε όλες τις συνθήκες και σαφείς κανόνες για την αντιμετώπιση.

• Η δημιουργία μηχανισμών ανώνυμων καταγγελιών είναι σημαντική αλλά δεν αποτελεί τη μοναδική λύση.

• Η εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών για την αποφυγή εμπλοκής στο στήσιμο αγώνων καλό θα είναι να γίνεται από πρόσωπα που οι ποδοσφαιριστές γνωρίζουν και εμπιστεύονται.

• Είναι απαραίτητη η συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ειδικότερα των κυβερνήσεων, της δικαιοσύνης, της αστυνομίας και των ποδοσφαιρικών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή