Πληγωμένη και επικίνδυνη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια περίμενε η Κολομβία την επιστροφή της στα σαλόνια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού μετά το 1998 στη Γαλλία δεν είχε καταφέρει ξανά να προκριθεί. Φέτος όμως ξεκινά με αξιώσεις στη διοργάνωση, αν και θεωρείται μια από τις κλασικές ομάδες που στις μεγάλες διοργανώσεις διαψεύδει τις προσδοκίες. Μπορεί οι «καφετέρος» να πήραν την πρόκριση από το προκριματικό πρωτάθλημα της Νότιας Αμερικής τερματίζοντας δεύτεροι, και μάλιστα με σπουδαίες αμυντικές επιδόσεις, κάτι που την έφερε και επικεφαλής σε όμιλο στο Μουντιάλ, όμως τα πράγματα άλλαξαν άρδην με τον τραυματισμό του μεγάλου της αστεριού, του Ραδαμέλ Φαλκάο. Ο σούπερ σταρ της Μονακό τραυματίστηκε σε αγώνα του Κυπέλλου Γαλλίας (με ομάδα τρίτης κατηγορίας!) τον Ιανουάριο και κόπηκε από την αποστολή πριν από λίγες ημέρες καθώς ο τεχνικός της Κολομβίας, Χοσέ Πέκερμαν, περίμενε τον 28χρονο στράικερ μέχρι την τελευταία στιγμή μήπως προλάβει το τουρνουά στη Βραζιλία. Το θέμα με την Κολομβία δεν είναι ότι δεν διαθέτει το ταλέντο και την ποιότητα να αντικαταστήσει επάξια τον Φαλκάο, αλλά ότι ο πρώην άσος της Ατλέτικο είναι ο παίκτης – σημαία μιας Εθνικής που υφίσταται τεράστια πίεση από τις προσδοκίες του λαού της. Ποιος ξεχνάει άλλωστε την εν ψυχρώ εκτέλεση του αμυντικού Αντρές Εσκομπάρ, το 1994, λόγω του αυτογκόλ του που καταδίκασε την Κολομβία σε αποκλεισμό και τους «βαρώνους» της κοκαΐνης στο να χάσουν τα στοιχήματα που είχαν βάλει;

Χωρίς τον σημαιοφόρο της, λοιπόν, η Κολομβία καλείται να αντεπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις ποντάροντας στο πλούσιο ρόστερ μεσοεπιθετικά, ενώ η αμυντική της λειτουργία αποτελεί ερωτηματικό.

Με κινητήριο μοχλό τον Τζέιμς Ροδρίγες, επίσης της Μονακό, και εκτελεστές τους Τεόφιλο Γουτιέρες της Ρίβερ Πλέιτ, Τζάκσον Μαρτίνες της Πόρτο και Κάρλος Μπάκα της Σεβίλλης, η κολομβιανή επιθετική μηχανή μπορεί να λειτουργεί εντυπωσιακά και χωρίς τον… Τίγρη της (που είναι το παρατσούκλι του Φαλκάο). Εκεί το όποιο πρόβλημα δεν θα είναι στην ποιότητα, αλλά στην ψυχολογία των επιθετικών.

Το βασικό ζήτημα πάντως είναι τι άμυνα θα παρουσιάσει η Κολομβία στο Μουντιάλ. Το αμυντικό δίδυμο που χάρισε στην ομάδα του κ. Πέκερμαν τη δεύτερη θέση στα προκριματικά έχει σπάσει, καθώς ο 35χρονις Λουίς Περέα αφήνει λόγω τραυματισμού μόνο του τον Κάρλος Γιέπες. Ωστόσο, ο τελευταίος, στα 38 του, έχει ένα θέμα με τους γρήγορους αντιπάλους και ελπίζει πως ο παρτενέρ του θα τον καλύπτει. Αυτός θα είναι ένας από τους Κάρλος Βάλδες και Κρίστιαν Σαπάτα, που όμως υστερούν σε πείρα. Αντιθέτως, πλούσια πείρα έχει ο τερματοφύλακας Φαρίντ Μονδραγόν. Ο 43χρονος αναπληρωματικός του Οσπίνα θα γίνει ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της διοργάνωσης αν πάρει χρόνο συμμετοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή