Οι παγίδες της Ευρωλίγκας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραδοσιακή εκτίμηση κάθε κλήρωσης «απαγορεύει» τις βιαστικές προβλέψεις για τον βαθμό δυσκολίας που δημιουργείται στην αφετηρία κάθε διοργάνωσης. Ωστόσο, στη συγκρότηση των ομίλων της επόμενης Ευρωλίγκας χρειάζεται μόνο μια γρήγορη ματιά για να διαπιστωθεί ότι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο δυσκολότερο γκρουπ και ο Ολυμπιακός στο ευκολότερο. Και πέραν της εκκίνησης που θα έχουν οι «αιώνιοι» αντίπαλοι του ελληνικού μπάσκετ στα 10 παιχνίδια της πρώτης φάσης, δεν αποκλείονται και νέοι «εμφύλιοι» σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ στους «16», όπως συνέβη και στην περσινή Ευρωλίγκα.

Η συμμετοχή τεσσάρων πρωταθλητριών (Μπαρτσελόνα, Φενέρ, Αρμάνι, Μπάγερν) στον 3ο όμιλο που κληρώθηκε ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός, φανερώνει χωρίς δεύτερη σκέψη ότι για τους «πράσινους», το πρώτο ζητούμενο είναι η πρόκριση στους «16» με την κατάληψη μιας εκ των τεσσάρων πρώτων θέσεων. Οι περσινοί νταμπλούχοι έχουν μεγάλη «ανηφόρα» να διανύσουν με το «καλημέρα» και τον ίδιο, δύσκολο δρόμο, θα χρειαστεί να βαδίσει ο Ολυμπιακός στη φάση των «16», καθώς είναι αναμενόμενη η διασταύρωση των «ερυθρόλευκων» στον ίδιο όμιλο με την Μπαρτσελόνα, τη Φενέρμπαχτσε, την Αρμάνι που έχουν σαφές προβάδισμα πρόκρισης στους «16».

Αν και ακόμα οι ομάδες βρίσκονται σε φάση δημιουργίας, η Μπαρτσελόνα που φέρει τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ισπανίας, θα έχει και πάλι στόχο τη συμμετοχή στο φάιναλ φορ με «κορμό» παικτών από τους Ναβάρο, Τόμιτς, Χουέρτας, Παπανικολάου, Ολεσον, Αμπρίνες.

Η Φενέρ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα είναι πιο ενισχυμένη στη δεύτερη χρονιά του Σέρβου τεχνικού που θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό. Εχει, ήδη, ενισχυθεί με τους Μπογκντάνοβιτς, Χίκμαν και Γκάουντλοκ, ενώ χάνει τον έτερο Μπογκντάνοβιτς. Η Αρμάνι που σταμάτησε το «μονοπώλιο» της Σιένα και καλείται να καλύψει το διπλό κενό των Αμερικανών Τζέρελς και Λάγκφορντ, θα είναι λίαν ανταγωνιστική. Στο Μόναχο, η Μπάγερν του Σβέτισλαβ Πέσιτς στοχεύει σε καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία από την περσινή (φάση των 16) και να ξεφύγει από τη «σκιά» της πανίσχυρης ποδοσφαιρικής ομάδας. Η πολωνική Τουρόφ αποσκοπεί στη συγκέντρωση εμπειριών.

Για τον Ολυμπιακό, η αντιμετώπιση των δύο ισπανικών (Βαλένθια, Λαμποράλ), του «αδελφοποιημένου» σε επίπεδο φιλάθλων Ερυθρού Αστέρα, της πιο αδύναμης εκ των τουρκικών ομάδων, Γκαλατασαράι και της «σταχτοπούτας» λιθουανικής Νεπτούνας, είναι απολύτως διαχειρίσιμη. Η δεύτερη θέση του ομίλου θα είναι… αποτυχία για τη δυναμικότητα και κυρίως για την εμπειρία των πρωταθλητών Ευρώπης του 2012 και του 2013.

Η Βαλένθια είναι θεωρητικά η πιο αδύναμη από τις άλλες τέσσερις ισπανικές ομάδες, ενώ υψηλότερη επικινδυνότητα έχει η Λαμποράλ. Η Γκαλατά είναι ιδιαίτερα υπολογίσιμη, καθώς πέρυσι έφτασε στα πλέι οφ και ο Ερυθρός Αστέρας θα στηριχτεί στη δυνατή έδρα του Βελιγραδίου.

«Εμφύλιοι» σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ θα προκύψουν ξανά, αν βρεθούν στον ίδιο όμιλο των «16» ο πρώτος και ο τρίτος του Γ΄ ομίλου (Παναθηναϊκός) με τον δεύτερο και τον τέταρτο του Δ΄ ομίλου (Ολυμπιακός), ενώ ελληνική διασταύρωση θα συμβεί από τον 2ο και τον 4ο του Γ΄ ομίλου (ΠΑΟ) με τον πρώτο και τον τρίτο του Δ΄ ομίλου (ΟΣΦΠ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή