Μέτρα κατά βίας και διαφθοράς στον νέο αθλητικό νόμο

Μέτρα κατά βίας και διαφθοράς στον νέο αθλητικό νόμο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο μέρος του αθλητικού νόμου που φέρει τον τίτλο «επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο αρμόδιος για τον αθλητισμό υπουργός Στ. Κοντονής, δηλώνοντας: «Επιζητούμε τη συνεργασία όλων των θεσμοθετημένων φορέων και είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε στον κοινό μας στόχο».

Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου που αυξάνει τις αρμοδιότητες του αρμόδιου για τον αθλητισμό υπουργού, θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με την πρόεδρο της Βουλής. Στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

• Τα πρόστιμα στις ΑΑΕ για σοβαρές περιπτώσεις τέλεσης επεισοδίων, παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας, εντός ή εκτός αγωνιστικών χώρων, που φτάνουν στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Σε ιδιαίτερα δε σοβαρές περιπτώσεις δύναται να προβαίνει και σε ανάκληση της υφιστάμενης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης.

• Η δυνατότητα στον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό με αφορμή περιστατικά βίας να απαγορεύει προσωρινά, για μία ή περισσότερες αγωνιστικές, τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων, ή να διακόπτει οριστικά πρωταθλήματα ή άλλες διοργανώσεις, ακόμη δε και να απαγορεύει τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις. Επίσης να απαγορεύει την καθ’ οιονδήποτε τρόπο διάθεση εισιτηρίων και την εν γένει χρήση συγκεκριμένων ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων αθλητικών εγκαταστάσεων. Για τους παραβάτες αυτών των αποφάσεων προβλέπεται πρόστιμο έως 25 εκατ. ευρώ.

• Την απαγόρευση από την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 συμμετοχής οποιασδήποτε ομάδας ποδοσφαίρου και μπάσκετ, εφόσον δεν έχει βεβαιωθεί η λειτουργία της αθλητικής της εγκατάστασης με τα συστήματα ηλεκτρονικής εποπτείας και ηλεκτρονικού ονομαστικού εισιτηρίου.

• Την επιβολή προστίμων στα ΜΜΕ για περιπτώσεις παρότρυνσης, υποκίνησης, ενθάρρυνσης ή επιδοκιμασίας επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας.

• Την πλήρη επαναφορά του ιδιώνυμου αδικήματος για παραβάσεις που αφορούν τη χρήση όπλου, την απειλή σωματικής ακεραιότητας και της ρατσιστικής συμπεριφοράς καθώς και την υποχρέωση του καταδικασθέντος να διαμένει στην κατοικία του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εφόσον υπάρχει αναστολή της ποινής.

• Την απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων στους συνδέσμους φιλάθλων που δεν έχουν ακολουθήσει διαδικασία νομιμοποίησης, όπως προβλέπεται, και την επιβολή προστίμων και ποινής φυλάκισης χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα σε υπαίτιες ΑΑΕ και ΤΑΑ. Επίσης προβλέπονται πρόστιμα σε όσους εκμισθώνουν κτίρια που χρησιμοποιούνται ως σύνδεσμοι.

• Τη στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων του ποδοσφαίρου με τακτικούς δικαστές και τακτικούς εισαγγελείς αντίστοιχα εντός πέντε μηνών. Καταργούνται όλες οι διατάξεις ειδικής μεταχείρισης του ποδοσφαίρου έναντι άλλων ομοσπονδιών, ενώ οι μισθοί των δικαστών θα είναι κρατική δαπάνη και θα καλύπτεται με ποσοστό επί των εισιτηρίων.

• Την υποβολή στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από διαιτητές, βοηθούς διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας επαγγελματικών πρωταθλημάτων για τη διεξαγωγή σχετικών ελέγχων.

• Τη δυνατότητα στον αρμόδιο υπουργό να μεταθέτει την ώρα έναρξης του αγώνα ή να αναβάλει τη διεξαγωγή του, σε ημέρα και ώρα που θα προσδιορισθεί κατόπιν συνεννόησης με την αντίστοιχη διοργανώτρια αρχή και τις διαγωνιζόμενες ομάδες σε περίπτωση που περιέλθουν σε γνώση του εκθέσεις ύποπτου χειραγώγησης αγώνα.

Θέματα που αφορούν το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ και τη διαιτησία θα συζητηθούν με την UEFA (Δευτέρα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή