Δέσμη μέτρων της Ομοσπονδίας

Δέσμη μέτρων της Ομοσπονδίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα για τον περιορισμό μεταγραφών ποδοσφαιριστών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο την ενίσχυση των γηγενών ποδοσφαιριστών (όσων έχουν εκπαιδευτεί εντός της χώρας ή έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές ομάδες) ανακοίνωσε ο πρόεδρος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Γκρεγκ Ντάικ. Οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν προβλέπουν ότι:

• Οι ποδοσφαιριστές από 15 έως κάτω των 18 ετών που εγγράφονται σε αγγλικό ή ουαλλικό κλαμπ μπορούν να χαρακτηριστούν «γηγενείς».

• Ο ελάχιστος αριθμός γηγενών παικτών σε κάθε κλαμπ θα αυξηθεί από το 2016 με ορίζοντα το 2020 από οκτώ σε 12 σε σύνολο 25 παικτών.

• Τουλάχιστον δύο γηγενείς ποδοσφαιριστές που βρίσκονται τα τρία τελευταία χρόνια στη δύναμη του κλαμπ θα πρέπει να προέρχονται από το τμήμα υποδομών του. Στα παραπάνω μέτρα προστίθεται ότι «μόνο στους καλύτερους ποδοσφαιριστές εκτός Ε.Ε. θα χορηγείται άδεια για να παίξουν στην Αγγλία».

Τα μέτρα ελήφθησαν επειδή διαπιστώθηκε η μείωση της ανταγωνιστικότητας των Αγγλων ποδοσφαιριστών, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οφείλεται:

• Στην έλλειψη ποιότητας στις προπονήσεις.

• Στην απουσία εγκαταστάσεων υψηλών προδιαγραφών.

• Στην έλλειψη ευκαιριών συμμετοχής στην πρώτη ομάδα ποδοσφαιριστών μεταξύ 18 – 21 ετών από τις ακαδημίες.

• Στην ανισορροπία στα ρόστερ των κλαμπ μεταξύ Αγγλων ποδοσφαιριστών, ποδοσφαιριστών από χώρες–μέλη της Ε.Ε. και ποδοσφαιριστών από χώρες εκτός Ε.Ε.

Παράλληλα, η αγγλική ομοσπονδία ανακοίνωσε σχέδιο για τη δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης ποδοσφαιριστών σε 30 πόλεις έως το 2020, που θα συνιστά αύξηση 130% σε γήπεδα με τεχνητό χλοοτάπητα σε αστικές περιοχές και αύξηση 50% σε γήπεδα κανονικών διαστάσεων προσβάσιμα στους πολίτες. Επίσης ανακοίνωσε πρόγραμμα «παραγωγής» νέων προπονητών. «Οι Αγγλοι ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ετών αγωνίζονται στις ομάδες τους τον μισό χρόνο απ’ ό,τι οι αντίστοιχοι Ισπανοί, Γερμανοί και Γάλλοι», υποστηρίζει ο πρόεδρος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και συμπληρώνει: «Στα 12 κλαμπ που ανελλιπώς τα πέντε τελευταία χρόνια αγωνίζονται στην Πρέμπιερ Λιγκ η συμμετοχή των γηγενών ποδοσφαιριστών μειώθηκε από 11,2% σε 9,4%, κάτι που έχει επίπτωση και στην εθνική ομάδα. Το 2014 μόλις 23 Αγγλοι ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν στο Τσάμπιονς Λιγκ ενώ οι αντίστοιχοι Ισπανοί ήταν 78, οι Γερμανοί 55 και οι Βραζιλιάνοι 51. Αν θέλουμε να τους συναγωνιστούμε, πρέπει να αλλάξουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή