Σκληρή μάχη για το «αυτοδιοίκητο»

Σκληρή μάχη για το «αυτοδιοίκητο»

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετ’ εμποδίων, παρά τις κινήσεις προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης των διαφορών, γίνονται οι διαπραγματεύσεις με στόχο τον έντιμο συμβιβασμό που επιχειρείται ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού και τις διεθνείς ποδοσφαιρικές συνομοσπονδίες. Οπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Στ. Κοντονή και εκπροσώπων των υπόλοιπων κομμάτων της Βουλής, με τον γενικό γραμματέα της UEFA, Tζιάνι Ινφαντίνο και αντιπροσωπεία της ΕΠΟ, δεν έχει επέλθει οριστική συμφωνία σε τρία βασικά ζητήματα που είναι ο διορισμός τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου, η νέα διάταξη που θα περιγράφει το «αυτοδιοίκητο» της ΕΠΟ και η δικαιοδοσία του υφυπουργού Αθλητισμού να απαγορεύει τη συμμετοχή ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις.

Με βάση όσα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, η πλευρά της κυβέρνησης, που έχει πάρει με το μέρος της τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στην αρχή είχαν εντονότερες επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο, επιχειρεί υπό την απειλή του διεθνούς αποκλεισμού να κάνει τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση της σύγκλισης, χωρίς όμως να νοθεύει τον βασικό πυρήνα του νομοσχεδίου. Η UEFA, σε κάποια θέματα εμφανίζεται διαλλακτική και συζητήσιμη, ενώ η ΕΠΟ είναι αυτή που ανθίσταται προβάλλοντας αντιρρήσεις σχεδόν σε όλα. Αυτό αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις που ακολούθησαν, στις οποίες ο πρόεδρός της είπε ότι δεν έχει απομακρυνθεί το ποδοσφαιρικό «grexit».

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος της UEFA, που παραδέχτηκε ότι οι στημένοι αγώνες και η βία είναι τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου εμφανίστηκε διαλλακτικότερος λέγοντας: «Είναι ξεκάθαρο ότι η ανεξαρτησία της ΕΠΟ δεν πρέπει να αμφισβητείται. Για μας είναι ένα θεμελιώδες άρθρο που η παραβίασή του θα είχε συνέπεια τον αποκλεισμό της ΕΠΟ, και λέω θα είχε και όχι θα έχει, γιατί είμαι σίγουρος μετά και από το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) θετικό μήνυμα ότι δεν θα φτάσουμε εκεί και θα τα βρούμε».

Στη συζήτηση για τον διορισμό τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα προέκυψε διαφωνία UEFA – ΕΠΟ. Η UEFA συμφώνησε με την κυβέρνηση και διαφώνησε με την ΕΠΟ που επέμεινε να αρνείται, ενώ όπως αποκαλύφθηκε είχε παράσχει προς την UEFA στρεβλή ενημέρωση περί διορισμού των τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά της όργανα από το κράτος.

Στο θέμα της διατύπωσης του αυτοδιοίκητου ο Στ. Κοντονής πρότεινε να περιληφθεί στον νόμο διάταξη που θα αναφέρει ότι «θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία στο πλαίσιο της αυτοδιοίκητης λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τους κανονισμούς της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας των όποιων είναι μέλος». Ωστόσο, η διατύπωση αυτή δεν ικανοποιεί την ΕΠΟ που θέλει να διατηρηθεί η υφιστάμενη εξαίρεσή της από τον νόμο σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της.

Στο θέμα του αποκλεισμού των ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις με απόφαση του αρμόδιου για τον Αθλητισμό υπουργού, προστέθηκε η διαβούλευση με τις διεθνείς ομοσπονδίες, όμως και πάλι υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά του ποδοσφαίρου. Συμφωνήθηκε να σταλεί στην UEFA το κείμενο που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και επ’ αυτού να διατυπωθούν οι θέσεις της.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε από την πλευρά της UEFA η πιθανότητα αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία.

Αποκλεισμοί προσώπων;

Στο τέλος της, ο κ. Κοντονής παρέδωσε στην UEFA τη λίστα με τα ονόματα των προσώπων που κατηγορούνται για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» και τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Ο κ. Ινφαντίνο φέρεται να είπε ότι η UEFA προχωρά σε αποκλεισμούς προσώπων που κατηγορούνται, βάσει του κώδικα ηθικής, προκειμένου να μην κάνουν κακό στο άθλημα και έως ότου υπάρξει οριστική απόφαση.

Σήμερα, θα συνεχιστεί η συζήτηση στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Κατά την προχθεσινή συζήτηση ο ΠΣΑΤ διαφώνησε με τη διάταξη που προβλέπει πρόστιμα σε ΜΜΕ που παρακινούν σε πράξεις βίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή