Στο ΟΑΚΑ κρίνεται το προβάδισμα

Στο ΟΑΚΑ κρίνεται το προβάδισμα

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφορετική ψυχολογική αφετηρία του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, όπως έχει διαμορφωθεί από την πορεία τους στη φετινή Ευρωλίγκα, παύει να υφίσταται στο σημερινό ντέρμπι των «αιωνίων», του οποίου το αποτέλεσμα θα κρίνει την πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος.

Μπορεί η χρονική συγκυρία της διεξαγωγής του ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, στο ΟΑΚΑ, να βρίσκει τους γηπεδούχους να έχουν αποκλειστεί από το επικείμενο φάιναλ φορ της Μαδρίτης και τον Ολυμπιακό να έχει δικαίωμα και πίστη διεκδίκησης του τέταρτου ευρωπαϊκού τίτλου του, αλλά κάθε ντέρμπι «πράσινων» και «ερυθρόλευκων» δεν έχει περιθώριο πρόβλεψης για το τελικό αποτέλεσμα.

Για του λόγου το αληθές, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναδρομή στις «μονομαχίες» των δύο ομάδων στα βάθη του χρόνου, παρά τα αμέτρητα παραδείγματα που υπάρχουν στη νεότερη ιστορία τους, αφού μόλις τον προηγούμενο Οκτώβριο, στην αρχή της φετινής περιόδου, όλα τα λογικά προγνωστικά για τον προημιτελικό Κυπέλλου διαψεύστηκαν παταγωδώς με τη νίκη του ελλιπέστατου Παναθηναϊκού στο κεκλεισμένων θυρών ΟΑΚΑ. Και στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός μπορεί να καυχιέται για τη συντριβή που επιφύλαξε στον πρωταθλητή Ευρώπης του 1996, Παναθηναϊκό, με την αναπάντητη -μέχρι τώρα- διαφορά των 35 πόντων. Κάθε ντέρμπι έχει την αυτοτελή ψυχολογία και το πάθος που εκδηλώνεται από τους παίκτες, πάνω στο παρκέ για σαράντα λεπτά και ξεπερνούν την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των πάγκων και την τακτική τους.

Το ζητούμενο στο ντέρμπι του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος που θα κρίνει τον κάτοχο της πρώτης θέσης και του απόλυτου πλεονεκτήματος έδρας στα πλέι οφ, είναι -όπως πάντα- η νίκη. Για τον Παναθηναϊκό, υπάρχει και το «πρέπει» της επίτευξης διαφοράς 7 πόντων, καθώς έχει ηττηθεί στο ΣΕΦ και μόνο ο συνδυασμός αποτελέσματος και σκορ, θα τον φέρει στην πρώτη θέση και θα αφήσει στη δεύτερη, τον ισόβαθμο Ολυμπιακό.

Ο διττός στόχος νίκης και διαφοράς ελλοχεύει αύξηση άγχους -πέραν του δεδομένου που έχουν αυτά τα ντέρμπι- καθώς και πνευματικού αποπροσανατολισμού, αν οι παίκτες κοιτούν το ταμπλό, το σκορ και τον χρόνο για τη διαφορά πόντων και μπορεί να λειτουργήσει ως «μπούμερανγκ» που θα έχει κατάληξη την ήττα.

Η παράδοση κρίσιμων αγώνων με τη συγκεκριμένη αναγκαιότητα στόχου, καταδεικνύει ότι το «κυνήγι» της διαφοράς στο τελικό σκορ, γίνεται ακόμα και στο τελευταίο λεπτό ή και… δευτερόλεπτο, εφόσον δεν έχει δημιουργηθεί  απόσταση  ασφαλείας από την εξέλιξη των προηγούμενων 39 λεπτών.

Στην απέναντι πλευρά του γηπέδου, ο Ολυμπιακός μπορεί να διαθέτει το «μαξιλαράκι» της «γλυκιάς» ήττας με διαφορά έξι πόντων (είναι καλύτερος και στη συνολική διαφορά πόντων), αλλά θα έχει αποκλειστικό στόχο τη νίκη στο ΟΑΚΑ για περισσότερους λόγους από το γόητρό του, ενώ στην τελευταία αγωνιστική, θα είναι αδιάφορος κόντρα στον Αρη (6/5).

Στη… ζυγαριά του ντέρμπι, ο Παναθηναϊκός θα μετρήσει το ποσοστό δύναμης που αντλεί από την εξέδρα και το κίνητρο νίκης επί του αντιπάλου που συνεχίζει να είναι… Ευρωπαίος. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός θα αντιπαραθέσει τη «δίψα» ανατροπής για την εν γένει ηττοπάθεια που έχει δείξει στη συγκεκριμένη έδρα, ενώ θα τον συνοδεύουν οι νωπές δάφνες του πανομοιότυπου επιτεύγματος στη Βαρκελώνη, με την πρώτη νίκη κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ύστερα από οκτώ ήττες.

Το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς των πλέι οφ, δίνει προβάδισμα στον κάτοχό του, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια.

Οι αριθμοί του ντέρμπι

Ο Παναθηναϊκός έχει τη «μερίδα του λέοντος» στα 22 χρόνια της επαγγελματικής λίγκας μπάσκετ με τις 15 κατακτήσεις τίτλων, έναντι έξι του Ολυμπιακού, αλλά στην κανονική διάρκεια των προηγούμενων πρωταθλημάτων και στα οποία κρίθηκε η κατοχή του απόλυτου πλεονεκτήματος έδρας για τα πλέι οφ, οι «ερυθρόλευκοι» υπερτερούν έναντι των «πρασίνων». Οκτώ φορές από την περίοδο 1992-93 μέχρι και πέρυσι, ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει την πρώτη θέση της βαθμολογίας στην κανονική διάρκεια των 26 αγωνιστικών, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει βρεθεί έξι φορές στη θέση του «πιλότου», πριν από την έναρξη των πλέι οφ.

Η ειδοποιός διαφορά των «αιωνίων» αντιπάλων έγκειται στην αποτελεσματικότητα που έχει ο Παναθηναϊκός στα προγενέστερα πλέι οφ (έξι τίτλοι με πλεονέκτημα και τέσσερις με μειονέκτημα), σε αντίθεση με τους Πειραιώτες που έχουν καταφέρει μόνο μία φορά (1992-93) να ανατρέψουν το μειονέκτημα έδρας και να κατακτήσουν τον τίτλο. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός έχει ανατρέψει τέσσερις φορές το οκτάκις πλεονέκτημα έδρας που είχε εξασφαλίσει ο Ολυμπιακός από την πρώτη θέση του πρωταθλήματος για τα πλέι οφ. Η αρχή έγινε πριν από 16 χρόνια (1999, 2-3 νίκες), συνεχίστηκε δέκα χρόνια, αργότερα (2009, 1-3 νίκες) και η «άλωση» του ΣΕΦ επαναλήφθηκε το 2011 (1-3 νίκες) και το 2013 με το απόλυτο 0-3 νίκες.

Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός, εκτός από το 1993 «άγγιξε» την ανατροπή στο πλεονέκτημα έδρας του Παναθηναϊκού, πέρυσι, όταν νίκησε στο ΟΑΚΑ για τον τρίτο τελικό (1-2 νίκες), αλλά ηττήθηκε στο ΣΕΦ και με αξιοποίηση της έδρας στο πέμπτο παιχνίδι, ο ΠΑΟ στέφθηκε πρωταθλητής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή