Στα άκρα Πολιτεία – ΕΠΟ για το νομοσχέδιο

Στα άκρα Πολιτεία – ΕΠΟ για το νομοσχέδιο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρήξη επήλθε την περασμένη Πέμπτη στην, ούτως ή άλλως, εύθραυστη σχέση της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού με την ΕΠΟ, μια ημέρα μετά τη συνάντηση των εμπλεκόμενων μερών με τον γενικό γραμματέα της UEFA, Tζιάνι Ινφαντίνο, και με αφορμή τις τροποποιήσεις στις οποίες προχώρησε ο Στ. Κοντονής στο υπό συζήτηση αθλητικό νομοσχέδιο.

Την ίδια ημέρα, στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», ο ανακριτής διαφθοράς Γ. Ανδρεάδης και ο εισαγγελέας γνωμοδοτήσεων επέβαλαν στους διαιτητές της Σούπερ Λίγκας, Απ. Αμπάρκιολη, Κ. Ιωαννίδη και Ι. Κάμπαξη, οι οποίοι απολογήθηκαν για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο, τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης να διαιτητεύουν σε αγώνες.

Στο θέμα του αθλητικού νομοσχεδίου, ο κ. Κοντονής προέβη σε τροποποιήσεις, οι οποίες –όπως είπε στα μέλη της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής–, έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη της UEFA. Μια από αυτές ήταν η προσθήκη άρθρου για το «αυτοδιοίκητο» της ΕΠΟ, το οποίο αντικαθιστά αυτό που βρίσκεται στον νόμο του 2006. Το νέο άρθρο προβλέπει ότι «θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, στο πλαίσιο της αυτοδιοίκητης λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τους κανονισμούς της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας των όποιων είναι μέλος».

Οι τροποποιήσεις προκάλεσαν την αντίδραση της ΕΠΟ, που με ανακοίνωσή της κατηγόρησε τον κ. Κοντονή ότι δεν περίμενε απάντηση από την UEFA και τη FIFA στις αλλαγές που έκανε και ότι με την τακτική του θέτει σε κίνδυνο το ελληνικό ποδόσφαιρο, που κινδυνεύει με αποκλεισμό.

Σε ανάλογους τόνους ήταν και η απάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, που υποστήριξε ότι «η ΕΠΟ ακολουθεί όχι μόνο εκβιαστική αλλά και παρελκυστική τακτική και έχουν την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβεί. Ο μόνος λόγος για τον οποίο το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει περιέλθει σε κίνδυνο είναι λόγω της ανυποληψίας και της διαφθοράς».

Μετά την αντίδραση της ΕΠΟ, πλευρά του υπουργείου έστειλε στην UEFA μεταφρασμένες τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο και βρίσκεται σε επικοινωνία, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος τιμωρίας.

Σε ανοιχτή γραμμή με την UEFA βρίσκεται όμως και η ΕΠΟ, η οποία διαφωνεί με σημεία του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις με στόχο κοινά αποδεκτές λύσεις που θα αποτυπωθούν στον νόμο να δυσκολεύουν.

Το αθλητικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι απολογίες κατηγορουμένων για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή