Στη δίνη σκανδάλου η Βραζιλία

Στη δίνη σκανδάλου η Βραζιλία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tώρα εξηγούνται όλα. Τώρα μαθαίνουμε, ουσιαστικά, πράγματα για τον μυστηριώδη τελικό του Μουντιάλ του 1998 και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υποχρεώθηκε ο Ρονάλντο να παίξει αν και προερχόταν από κρίση επιληψίας, αλλά και για το σύστημα που επιβάλλει στους εκλέκτορες της εθνικής Βραζιλίας να παίρνουν στην ομάδα -ακόμη και ντεφορμέ- τα μεγάλα αστέρια της χώρας της σάμπα. Το μόνο που μένει είναι να μάθουμε και το όνομα της εταιρείας η οποία υποχρέωσε τον Ρονάλντο να παίξει κορώνα – γράμματα την υγεία του στο Παρίσι το ’98.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Εσταντάο ντε Σάο Πάουλο» αποκαλύπτει σκάνδαλο χειραγώγησης διά συμβολαίου της εθνικής Βραζιλίας από σκοτεινή εταιρεία χορηγών που από το 2006 έχει πλήρη εξουσία επί της «σελεσάο». Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- αυτό που συμβαίνει εδώ και εννέα χρόνια με την εδρεύουσα στα… Νησιά Κέιμαν σαουδαραβική εταιρεία ISE, προφανώς συνδέεται και με τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι φήμες οργίαζαν ότι τον Ρονάλντο τον υποχρέωσε κάποιος χορηγός να μπει να παίξει τον Ιούλιο του 1998 στο «Σταντ ντε Φρανς».

Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα της μεγαλύτερης πόλης στη Βραζιλία, το συμβόλαιο της εταιρείας που κανονικά αφορούσε μόνο τη διοργάνωση και προώθηση των φιλικών αγώνων τής «πεντακαμπεάο», έχει και πολλούς άλλους όρους, ασφυκτικούς για τη διοίκηση και την τεχνική ηγεσία της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας, οι οποίες ώς ένα βαθμό εξηγούν και την αποτυχία της στο περσινό Μουντιάλ.

Ο πρώτος και κύριος όρος προβλέπει ότι η εταιρεία καταβάλλει στην βραζιλιάνικη ομοσπονδία (CBF) 1,05 εκατ. δολάρια για κάθε φιλικό αγώνα της εθνικής ομάδας, αλλά εάν ο προπονητής δεν παρατάσσει τους δημοφιλείς παίκτες και επιλέξει αναπληρωματικούς ή νεαρούς παίκτες, το ποσό θα μειώνεται στο μισό – δηλαδή θα επιβάλλεται πρόστιμο 500.000 δολαρίων αν ο προπονητής δοκιμάζει άλλους ποδοσφαιριστές!

Νέος παίκτης στη «Σελεσάο» μπορεί να κληθεί μόνο κατόπιν αιτήσεως της CBF και εγκρίσεως της εταιρείας, η οποία θα κρίνει κατά πόσον είναι επαρκώς εμπορικός ο… νεοσύλλεκτος.

Στην περίπτωση τραυματισμού κάποιου παίκτη, λέει το συμβόλαιο, θα πρέπει να εξετάζεται από γιατρούς που εγκρίνει η εταιρεία για να επιβεβαιωθεί ότι όντως δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί, και τότε θα πρέπει να αντικαθίσταται από άλλον ποδοσφαιριστή εξίσου ή σχεδόν εξίσου επιφανή, βάσει λίστας που φέρεται να έχει καταρτίσει η εταιρεία!

Οι ασφυκτικοί αυτοί όροι φέρονται να επιβλήθηκαν από το 2011 όταν η Βραζιλία έπαιξε φιλικό κόντρα στην Γκαμπόν παρατάσσοντας αναπληρωματικούς.

Η διάψευση

Η CBF έσπευσε χθες να διαψεύσει το δημοσίευμα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στο έργο του Ντούνγκα, του ομοσπονδιακού τεχνικού της Βραζιλίας. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν έχει πωληθεί η εθνική ομάδα, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα» ανέφερε η ανακοίνωση της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή