Στο «βασίλειο» του Ράφα Ναδάλ

Στο «βασίλειο» του Ράφα Ναδάλ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα… άγια χώματα του Ρολάν Γκαρός στρέφει από αύριο το βλέμμα η παγκόσμια κοινότητα του τένις, καθώς αρχίζει η 15ήμερη περιπέτεια των κορυφαίων τενιστών και τενιστριών στο… βασίλειο του Ράφα Ναδάλ, το μοναδικό τουρνουά του Γκραν Σλαμ που διεξάγεται σε χωμάτινη επιφάνεια.

Ο εννιά φορές νικητής του Γαλλικού Οπεν, ο Ισπανός Ναδάλ είναι και πάλι το πρώτο φαβορί για το τρόπαιο, «απειλώντας» να γίνει ο πρώτος που θα στρογγυλέψει τον αριθμό των κατακτήσεων του τουρνουά που συμβολίζει το πέρασμα από την άνοιξη στο καλοκαίρι για τους Παριζιάνους.

Απέναντί του ως βασικό αντίπαλο δεν φαίνεται τόσο πιθανό να έχει τον κορυφαίο τενίστα της ιστορίας, Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ, αλλά τον φορμαρισμένο Σκωτσέζο Αντι Μάρεϊ, που θα παλέψει για τον πρώτο του θρίαμβο στο Παρίσι, και κυρίως τον πάντα επικίνδυνο Σέρβο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Το πιο ανησυχητικό για τον Ναδάλ δεν είναι το σερί των δέκα νικών του Μάρεϊ τις τελευταίες εβδομάδες αλλά ότι ο Σκωτσέζος κατέκτησε τα τρόπαια σε Μόναχο και Μαδρίτη, τα πρώτα του σε χωμάτινη επιφάνεια, με το δεύτερο να περνά στα χέρια του μέσα στο «σπίτι» του Ναδάλ με νίκη επί του Ισπανού και μάλιστα με ιδιαίτερη άνεση (6-3, 6-2).

Ο δε Τζόκοβιτς, πάντα το νούμερο 1 στον κόσμο, δεν έχει πάρει ποτέ το κύπελλο του Ρολάν Γκαρός, και προερχόμενος από 22 σερί νίκες ελπίζει κι αυτός να πανηγυρίσει στον τελικό της 7ης Ιουνίου. «Φέτος ο Ράφα δεν είναι το πρώτο φαβορί· ο Νόβακ είναι» δήλωσε πριν από μερικές μέρες ο μόνος άνθρωπος που έχει καταφέρει να νικήσει τον Ναδάλ στο Ρολάν Γκαρός, ο Σουηδός Ρόμπιν Σόντερλινγκ.

Στο ταμπλό των γυναικών τα πράγματα παραμένουν απρόβλεπτα. Η περυσινή νικήτρια, Ρωσίδα Μαρία Σαράποβα, στοχεύει στον τρίτο της τίτλο στο Παρίσι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και αναμένεται να είναι η βασική αντίπαλος της κορυφαίας τενίστριας στον κόσμο, της Αμερικανίδας Σερίνα Γουίλιαμς. Στο πρόσφατο ιταλικό όπεν η Σαραπόβα επικράτησε με άνεση, ενώ η Γουίλιαμς είχε αποσυρθεί λόγω ενόχλησης στον αγκώνα. Δεν αναμένεται πάντως να έχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα στο Παρίσι.

Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι έστω μια από τις δύο θα βρίσκεται στον τελικό της 6ης Ιουνίου, αφού οι ισορροπίες στο γυναικείο τένις είναι εξαιρετικά λεπτές τα τελευταία χρόνια. Ετσι ουσιαστικές ελπίδες για παρουσία στον τελικό διατηρούν τόσο η Τσέχα Πέτρα Κβίτοβα, η μόνη που έχει νικήσει φέτος τη Γουίλιαμς αλλά δεν έχει ποτέ φτάσει σε τελικό του Γκραν Σλαμ εκτός Γουίμπλεντον, όσο και η περσινή φιναλίστ, η μόλις 23χρονη Ρουμάνα Σιμόνα Χάλεπ, που διανύει περίοδο φόρμας και προσβλέπει στον πρώτο της τίτλο στο μονό ενός τουρνουά του Γκραν Σλαμ.

Το βλέμμα μας βεβαίως θα είναι στραμμένο και στον 20χρονο Ελληνοαυστραλό Νικ Κύργιο, που μετά την επικράτηση-έκπληξη επί του Ναδάλ πέρσι στο Γουίμπλεντον κατάφερε πριν από λίγες ημέρες να νικήσει και τον Φέντερερ, στη Μαδρίτη.

Αυτή μάλιστα η νίκη του τον ανέβασε για πρώτη φορά στην καριέρα του στην πρώτη 30άδα (στο νούμερο 29) της παγκόσμιας κατάταξης, που σημαίνει ότι, επίσης για πρώτη φορά, συμπεριλήφθηκε μεταξύ των 32 κορυφαίων τενιστών που είχαν ευνοϊκή κλήρωση στο Ρολάν Γκαρός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή