Παγκόσμια αναγνώριση Γιαννιώτη

Παγκόσμια αναγνώριση Γιαννιώτη

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους καλύτερους για τα ελληνικά χρώματα οιωνούς άρχισαν στο Καζάν τα παγκόσμια πρωταθλήματα υγρού στίβου. Ηδη οι εκπρόσωποι της χώρας μας έχουν κατακτήσει δύο μετάλλια στην κολύμβηση ανοικτού νερού (ασημένιο η Κέλλυ Αραούζου και χάλκινο ο Σπύρος Γιαννιώτης), αξιόλογες θέσεις σε τελικούς στη συγχρονισμένη κολύμβηση, ενώ η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών άρχισε την προσπάθειά της με σπουδαία νίκη επί της Ιταλίας. Η διοργάνωση συνεχίζεται σήμερα με ελληνικές συμμετοχές.

Στον ποταμό Καζάνκα, ο Σπύρος Γιαννιώτης έγραψε ακόμη μία σελίδα στη χρυσή ιστορία του. Εκανε οικονομία δυνάμεων μέχρι το 7ο χιλιόμετρο και ύστερα άρχισε να κυνηγάει αντιπάλους κατά πολλά χρόνια μικρότερούς του. Στο 9ο χλμ. πέρασε στην 4η θέση, ενώ μέχρι τα τελευταία μέτρα αγωνιζόταν για το ασημένιο μετάλλιο απέναντι στον Ολλανδό Φέρι Βέερτμαν. Τελικά ήρθε 3ος στα 10 χλμ. με 1.50.00.7. Το χρυσό κατέκτησε ο Αμερικανός Τζόρνταν Βιλμόσκι (1.49.48.2), ενώ ο Ολλανδός τερμάτισε σε 1.50.00.3. Ο νεαρός Αντώνης Φωκαΐδης πλασαρίστηκε στην 29η θέση.

Το χάλκινο μετάλλιο έδωσε στον Σπύρο Γιαννιώτη και την πολυπόθητη ολυμπιακή πρόκριση, και έγινε ο 22ος αθλητής μας που έκλεισε «εισιτήριο» για το Ρίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η 5η συμμετοχή του στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, ενώ από τον χώρο της κολύμβησης από το 1896 μέχρι σήμερα μόνο έξι κολυμβητές έχουν καταφέρει κάτι παρόμοιο. «Ηθελα να ξεμπερδέψω από νωρίς με την πρόκριση.

Ευτυχώς το κατάφερα», τόνισε ο πρωταθλητής, ενώ ο προπονητής του, Νίκος Γέμελος, υπογράμμισε: «Ολοι γνωρίζουν ποιος είναι ο Σπύρος ως άνθρωπος και ως αθλητής, και είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος.

Το σημαντικό είναι ότι όλα αυτά, όλες αυτές οι επιτυχίες γίνονται χωρίς να έχουμε μια πισίνα».

To πρώτο μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα το έφερε η Κέλλυ Αραούζου. Το Σάββατο ήρθε 2η στα 5.000 μ. ανοικτού νερού (58.49.8), με πρώτη την Αμερικανίδα Χάλεϊ Αντερσον (58.48.4).

Σήμερα, στα 10.000 μ. ανοικτού νερού γυναικών η χώρα μας θα έχει δύο εκπροσώπους. Μία θέση μέσα στη δεκάδα που θα τους δώσει την πρόκριση και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο θα διεκδικήσουν η Κέλλυ Αραούζου και η Μαριάννα Λυμπερτά. Θα πάρουν μέρος 49 αθλήτριες απ’ όλο τον κόσμο.

Το πρώτο βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης του Καζάν έκανε η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών. Οι διεθνείς μας νίκησαν την Ιταλία με 11-10 (4-4, 2-1, 3-2, 2-3). Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήταν εξίσου καλό στην επίθεση και στην άμυνα, ενώ σε πολύ καλή μέρα βρέθηκαν ο Χρήστος Αφρουδάκης και ο Φουντούλης. «Στο τέλος του αγώνα βάλαμε το γκολ και αμυνθήκαμε σωστά. Πιστεύω ότι 11 γκολ σε αυτό το επίπεδο είναι πολλά για έναν τέτοιο αγώνα. Το σημαντικό είναι πως νικήσαμε αυτό το παιχνίδι, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να πούμε τίποτα γιατί έχουμε μπροστά μας δύο σημαντικά παιχνίδια», δήλωσε ο Χρήστος Αφρουδάκης. Επόμενη αντίπαλος για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα είναι η ομάδα των ΗΠΑ. Ο αγώνας θα διεξαχθεί αύριο.

Αντίθετα, οι γυναίκες ξεκίνησαν την προσπάθειά τους με ήττα από την Αυστραλία (7-8) και σήμερα το πρωί θα παίξουν με την Ολλανδία. Η νίκη είναι απαραίτητη εάν θέλουν να διατηρήσουν ελπίδες πρόκρισης. «Η Ολλανδία είναι πολύ καλή ομάδα. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε η Αλεξάνδρα Ασημάκη.

Στη συγχρονισμένη κολύμβηση, η Ευαγγελία Πλατανιώτη ήρθε 8η στον τελικό του τεχνικού προγράμματος στο σόλο. Στο τεχνικό πρόγραμμα του ομαδικού, η εθνική ομάδα ήρθε 12η. Εξαιρετικό ήταν και το πρόγραμμα του ντουέτου. Οι Ευαγγελία Πλατανιώτη και Ευαγγελία Κουτίδη πλασαρίστηκαν στην 8η θέση. Η Ευαγγελία Πλατανιώτη προκρίθηκε ως 9η στον αυριανό τελικό του ελεύθερου στο σόλο. Η εθνική ομάδα του κόμπο πήρε ως 8η το εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου. Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο στη συγχρονισμένη κολύμβηση, σε όλα τα αγωνίσματα ξεχώρισαν οι Ρωσίδες. Σήμερα οι γοργόνες μας θα αγωνιστούν στο ελεύθερο πρόγραμμα του ντουέτου και του ομαδικού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή