Η κρίση δεν μιλάει… αγγλικά

Η κρίση δεν μιλάει… αγγλικά

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια ύφεση και ποια κρίση; Με τζίρο αυξημένο σε επίπεδα ρεκόρ τόσο για Αγγλία όσο και για Ισπανία έκλεισε στις αρχές της εβδομάδας το θερινό μεταγραφικό παζάρι, και με αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια τη Μάντσεστερ Σίτι που απέκτησε τους τρεις από τους έξι ακριβότερους παίκτες που μετακινήθηκαν φέτος.

Τα ολοένα και περισσότερα χρήματα που προσφέρουν στους αγγλικούς συλλόγους τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας και η μερική χαλάρωση των όρων του Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι (Financial Fair Play) της UEFA έστειλαν ακόμη ψηλότερα το σύνολο των χρημάτων που δαπανήθηκαν σε κάθε μιά από τις μεγάλες χώρες της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Κι αυτό παρά την απαγόρευση μεταγραφών στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα ώς τον Δεκέμβριο του 2015 και το φιάσκο στην προσπάθεια της Ρεάλ Μαδρίτης να πάρει τον Δαβίδ Ντε Χέα από τη Γιουνάιτεντ.

Ετσι, οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ κατέγραψαν νέο ρεκόρ, δαπανώντας 870 εκατ. λίρες (1,185 δισ. ευρώ), ξεπερνώντας το περυσινό σύνολο κατά 4%. Ρεκόρ έκαναν και οι Ισπανοί, φτάνοντας τα 545 εκατ. ευρώ, αλλά έμειναν στην τρίτη θέση πίσω από τους Ιταλούς που ξόδεψαν 551 εκατ. ευρώ αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με την αναλυτική έρευνα της εταιρείας Deloitte. Πιο πίσω βρέθηκαν ως συνήθως οι ομάδες της Γερμανίας και της Γαλλίας, παρά τις σημαντικές δαπάνες της Παρί Σεν Ζερμέν που δεν έχει πια τον βραχνά του Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι.

Είναι πάντως εντυπωσιακό ότι μέσα σε μια δεκαετία έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί τα χρήματα που ξοδεύουν οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ στις καλοκαιρινές μεταγραφές, από τα 320 εκατ. ευρώ το 2005.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φετινής μεταγραφικής περιόδου στην Ευρώπη ήταν ότι οι έξι από τις εφτά ακριβότερες μεταγραφές στη Γηραιά Ηπειρο είχαν προορισμό τη βορειοδυτική Αγγλία (Μάντσεστερ Σίτι και Γιουνάιτεντ, και Λίβερπουλ). Ανάμεσά τους είναι οι δύο πιο ακριβές, αυτή του Βέλγου μέσου Κέβιν Ντε Μπρούινε από τη Βόλφσμπουργκ (74 εκατ. ευρώ) και του Αγγλου επιθετικού Ραχίμ Στέρλινγκ από τη Λίβερπουλ (69 εκατ. ευρώ). Πρόκειται και για τις πλέον δαπανηρές μεταγραφές στην ιστορία του συλλόγου. Από κοντά και η απόκτηση του διεθνούς Αργεντινού κεντρικού αμυντικού Νικολάς Οταμένδι από τη Βαλένθια έναντι 48 εκατ. ευρώ.

Η συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ πούλησε προς 63 εκατ. ευρώ τον Αργεντινό μεσοεπιθετικό Ανχελ Ντι Μαρία στην Παρί Σεν Ζερμέν, έχοντας πληρώσει 75,5 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα για να τον φέρει στο Ολντ Τράφορντ από τη Ρεάλ. Τα περισσότερα από τα χρήματα που έλαβε για τον Αργεντινό πήγαν για την απόκτηση του Γάλλου Αντονί Μαρσιάλ από τη Μονακό, που με τα 49 εκατ. ευρώ που κόστισε στη Γιουνάιτεντ πήρε το ρεκόρ του ακριβότερου έφηβου ποδοσφαιριστή στην ιστορία, αφού είναι μόλις 19 ετών.

Παρουσία στην πρώτη επτάδα των ακριβότερων αγορών έχει και η Λίβερπουλ με την απόκτηση του Βέλγου επιθετικού Κρίστιαν Μπέντεκε από την Αστον Βίλα και του Βραζιλιάνου μέσου Ρομπέρτο Φιρμίνο από τη Χόφενχαϊμ.

Εκτός Αγγλίας, οι ακριβότερες μεταγραφές ήταν μετά του Ντι Μαρία αυτές του πρωταθλητή Ιταλίας και Νότιας Αμερικής (με την εθνική Χιλής) Αρτούρο Βιδάλ που πήγε από τη Γιουβέντους στην Μπάγερν, του Γιούλιαν Ντράξλερ που έφυγε από τη Σάλκε για να ενταχθεί στη Βόλφσμπουργκ, και του Ματέο Κόβασιτς που άφησε την Ιντερ για τη Ρεάλ.

Πάντως, ούτε η Ρεάλ ούτε η Μπαρτσελόνα (που διάγει περίοδο απαγόρευσης μεταγραφών) ξόδεψαν τα περισσότερα στην Ισπανία. Πρωταθλήτρια στις μεταγραφικές δαπάνες στη χώρα αναδείχθηκε η Ατλέτικο Μαδρίτης, που έχοντας πουλήσει αρκετούς παίκτες όπως ο Αρντά Τουράν (στην Μπαρτσελόνα, αλλά θα παίξει από τον Γενάρη), ο Ραούλ Γκαρθία και ο Μάριο Μάντζουκιτς ξόδεψε 92 εκατ. ευρώ για επτά παίκτες μεταξύ των οποίων οι Φιλίπε Λουίς και Τζάκσον Μαρτίνες. Περισσότερα (100 εκατ. ευρώ) δαπάνησε αυτό το καλοκαίρι η Βαλένθια, αλλά τα περισσότερα δεν πήγαν σε νέους παίκτες, παρά σε απόκτηση ποδοσφαιριστών που ήδη ήταν στο ρόστερ του συλλόγου ως δανεικοί.

Στην Ιταλία μεταξύ άλλων ξεχώρισαν οι μετακινήσεις του Εντιν Τζέκο στη Ρόμα, και των Κάρλος Μπάκα και Λουίς Αντριάνο στη Μίλαν. Αίσθηση επίσης αυτό το μεταγραφικό καλοκαίρι προκάλεσαν και οι μετακινήσεις του Σβαϊνστάιγκερ από την Μπάγερν στη Γιουνάιτεντ, του Κασίγιας από τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Πόρτο, του Τσεχ από την Τσέλσι στην Αρσεναλ και του Γιορέντε από τη Γιουβέντους στη Σεβίλλη, αν και καμιά από αυτές δεν πλησίασε στην πρώτη δεκάδα από άποψη κόστους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή