Ο βασιλιάς Μέσι και οι άλλοι

Ο βασιλιάς Μέσι και οι άλλοι

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την περσινή συνταγή

Οπως υπαγορεύει και το γνωστό ποδοσφαιρικό κλισέ, «ενδεκάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Στην περίπτωση της Μπαρτσελόνα όμως το ρόστερ δεν θα άλλαζε ακόμη και αν υπήρχε λόγος, καθώς οι Καταλανοί είναι τιμωρημένοι από την UEFA (για τις μεταγραφές ανήλικων παικτών) και θα ξεκινήσουν τη σεζόν με τους ήδη υπάρχοντες. Οι νεοαποκτηθέντες Αρντά Τουράν και Αλέις Βιδάλ θα ενσωματωθούν στην ομάδα από την πρώτη του νέου έτους. Ακόμη κι έτσι πάντως, η Μπαρτσελόνα είναι πανίσχυρη, το πρώτο φαβορί και για τον φετινό τίτλο. Η χρονιά, βέβαια, ξεκίνησε με την αναπάντεχη απώλεια του Σούπερ Καπ Ισπανίας από την Μπιλμπάο, γεγονός που ίσως λειτουργήσει αφυπνιστικά για τους παίκτες, που καλούνται από πολύ νωρίς να αποδείξουν ότι είναι οι καλύτεροι.

Η τελευταία ευκαιρία του Πεπ

Τα δύο πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει ο Γκουαρντιόλα με την Μπάγερν δεν σημαίνουν τίποτα. Οι δύο χαμένοι ημιτελικοί στο Τσάμπιονς Λιγκ σημαίνουν τα πάντα. Είναι κοινό μυστικό ότι, αν ο τίτλος δεν καταλήξει φέτος στη Βαυαρία, ο Πεπ θα αποχαιρετήσει το Μόναχο. Οι εταιρείες στοιχημάτων προτείνουν την Μπάγερν ως δεύτερο φαβορί πίσω από την Μπαρτσελόνα. Ετσι είναι. Με την προσθήκη του Αρτούρο Βιντάλ στα χαφ γίνεται ακόμη πιο ευέλικτη, ενώ ο Ντάγκλας Κόστα που αποκτήθηκε από τη Σαχτάρ θα λειτουργήσει σαν μαξιλαράκι ασφαλείας στην περίπτωση που οι επιρρεπείς στους τραυματισμούς Ρόμπεν και Ριμπερί δεν είναι διαθέσιμοι την κρίσιμη στιγμή. Ο Πεπ διαθέτει όλα τα υλικά που χρειάζεται για να χτίσει φέτος την ομάδα που ονειρεύεται. Ολα εκτός από τον Μέσι.  

«Βασίλισσα» σε κρίση

Αν θα θυμόμαστε κάτι από το φετινό καλοκαίρι της Ρεάλ, θα είναι το φιάσκο της μη απόκτησης του Νταβίντ ντε Χέα, με την εκπρόθεσμη κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων στην Ισπανική Ομοσπονδία. Το πρόβλημα για τους Μαδριλένους δεν είναι τόσο ότι θα στερηθούν των υπηρεσιών ενός εξαιρετικού τερματοφύλακα, όσο ότι υπέστησαν ένα τεράστιο επικοινωνιακό χτύπημα. Στην ισπανική πρωτεύουσα ακούγεται σήμερα μόνο γκρίνια. Για τη στάση του προέδρου Φλορεντίνο Πέρεθ, για την επιλογή του αμφιλεγόμενου Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο, για την ελάχιστη ενίσχυση του ρόστερ, για την ακεφιά και τα νεύρα του Ρονάλντο. Στην πρεμιέρα στο πρωτάθλημα έχασαν και τους πρώτους τους βαθμούς κόντρα στην αδύναμη Σπόρτινγκ Χιχόν. Η «βασίλισσα» δεν στερείται ποιότητας, αυτό είναι δεδομένο. Οι ισορροπίες όμως είναι τόσο εύθραυστες, που δίνεται η εντύπωση ότι ανά πάσα στιγμή θα τιναχτούν όλα στον αέρα.   

Το ρίσκο του Φαν Χάαλ 

Επειτα από ένα χρόνο απουσίας, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιστρέφει στη διοργάνωση με τον Λουίς Φαν Χάαλ να έχει ολοκληρώσει τα περσινά του πειράματα και να υπόσχεται μια ανταγωνιστή ομάδα. Η Γιουνάιτεντ, όμως, εξακολουθεί να είναι ένας γρίφος. Εκανε πολλές αλλαγές στο ρόστερ, ξοδεύοντας 157 εκατ. ευρώ – περίπου το ένα τρίτο αυτού του ποσού κατέληξε στη Μονακό για την υπογραφή του 19χρονου Γάλλου Αντονί Μαρσιάλ. Μια περίεργη (και παράλογα ακριβή) επιλογή για την κορυφή της επίθεσης, με την πορεία της ομάδας να εξαρτάται εν πολλοίς από το πώς θα αποδώσει αυτός ο σχετικά άσημος νεαρός φορ – ο Φαν Χάαλ εν τω μεταξύ άδειασε το ρόστερ από επιθετικούς (Φαν Πέρσι, Ερνάντες). Υποθέτουμε ότι κάτι παραπάνω θα ξέρει ο Ολλανδός, ωστόσο αμφιβάλλουμε αν η Γιουνάιτεντ θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστική όταν έρθει η ώρα των νοκ άουτ. 

Η ώρα της Παρί

Πέρυσι κατέρρευσε μπροστά στην ασταμάτητη Μπαρτσελόνα, αλλά φέτος, με τις ουσιαστικές κινήσεις που έκανε για να ενισχυθεί, μοιάζει πανέτοιμη για την υπέρβαση. Από τις νέες αφίξεις ξεχωρίζει, φυσικά, αυτή του Ανχελ ντι Μαρία – ο Αργεντινός αλλάζει επίπεδο στην ομάδα του Μπλαν και αποτελεί ίσως την κορυφαία μεταγραφική κίνηση του φετινού καλοκαιριού. Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, όμως, ο Ντι Μαρία προσθέτει «βάρος» στη φανέλα της Παρί. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα των Γάλλων. Να μην είναι πια η ομάδα των εκατομμυρίων των Αράβων, αλλά η ομάδα του Ζλάταν, του Καβάνι, του Ντι Μαρία. Να μην είναι η νεόπλουτη ομάδα του Παρισιού, αλλά ένα κλαμπ που θα κοιτάζει στα μάτια την Μπαρτσελόνα, την Μπάγερν, τη Ρεάλ. Φέτος μπορεί να είναι η χρονιά της.  

Το νέο πρόσωπο της Γιουβέντους 

Αν δούμε ποιοι εντάχθηκαν στο ρόστερ της περσινής φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ, θα υποθέσουμε ότι η Γιουβέντους στοχεύει και φέτος στην κορυφή: ο Σάμι Κεντίρα και ο Μάριο Μάτζουκιτς ήρθαν από τη Ρεάλ και την Ατλέτικο, ο Χουάν Κουρδάδο από την Τσέλσι, ο Αλεξ Σάντρο από την Πόρτο και αρκετοί ακόμη ποιοτικοί παίκτες που πολλαπλασιάζουν τις επιλογές του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι σε όλες τις θέσεις του γηπέδου. Πρέπει, όμως, να δούμε και ποιοι έφυγαν. Χωρίς τους Πίρλο, Βιντάλ και Τέβες η Γιουβέντους θα πρέπει να βρει ξανά τη φυσιογνωμία της, την ταυτότητά της, το χαρακτήρα της. Στη Σέριε Α ξεκίνησε με δύο ήττες. Μια νέα εποχή ξεκινάει στο Τορίνο.

Οι ελπίδες της Αγγλίας

Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά έπειτα από 22 χρόνια που δεν υπήρχε αγγλική ομάδα στα προημιτελικά. Το ποδοσφαιρικό γόητρο στο «νησί» δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Με την Αρσεναλ να αποτελεί, ως συνήθως, μυστήριο και τη Γιουνάιτεντ σε μεταβατική φάση, οι ελπίδες για κάτι καλό στρέφονται στην Τσέλσι και τη Σίτι. Οι Λονδρέζοι διατηρούν τον ίδιο κορμό με πέρυσι, πρόσθεσαν τους Πέδρο και Φαλκάο, αλλά έχουν ξεκινήσει κάκιστα στην Πρέμιερ Λιγκ, με τον Μουρίνιο να ξεσπάει στη γιατρό της ομάδας Εύα Καρνέιρο. Από την άλλη, η Σίτι ξόδεψε, κατά την προσφιλή της συνήθεια, άλλα 154 εκατ. λίρες για μεταγραφές (Ντε Μπρούνε, Στέρλινγκ κ.ά.), αλλά παράλληλα αποδέσμευσε και μια ντουζίνα ποδοσφαιριστές. Για πρώτη φορά στα χρόνια των Αράβων, οι «πολίτες» μοιάζουν να έχουν βρει ισορροπία στο ρόστερ τους, με βάθος, ωριμότητα, ηρεμία. Μπαίνουν στη μάχη του Τσάμπιονς Λιγκ με ρεαλιστικές αξιώσεις ακόμη και για να το κατακτήσουν.

Η μοίρα του Ολυμπιακού

Κόντρα σε Μπάγερν και Αρσεναλ, το όνειρο για πρόκριση μοιάζει απαγορευτικό. Οχι απίθανο, όμως, δεδομένης της αναξιοπιστίας της ομάδας του Βενγκέρ. Αν ο Ολυμπιακός τα καταφέρει, θα έχει πετύχει ένα ιστορικό κατόρθωμα. Ηταν, λοιπόν, άτυχος στην κλήρωση; Ας πούμε καλύτερα ότι δεν ήταν τυχερός. Σε λίγες περιπτώσεις το έργο του θα ήταν αισθητά ευκολότερο. Τα μπάτζετ των (περίπου) 15 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κλαμπ έχουν ανέβει τόσο πολύ, ώστε δεν μένουν πολλά περιθώρια για τις ομάδες που έρχονται από πίσω. Παρά τις σημαντικές του επενδύσεις, το ρεαλιστικό πλάνο του Ολυμπιακού είναι ξανά η τρίτη θέση και μια σοβαρή παρουσία στο Europa League.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή