Καλωσόρισμα στους πρόσφυγες

Καλωσόρισμα στους πρόσφυγες

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως κατεξοχήν άθλημα των πολλών και όχι της ελίτ, το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να κλείσει τα μάτια στο φαινόμενο της κατακόρυφης αύξησης της ροής προσφύγων και μεταναστών από την Ασία και την Αφρική προς την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες. Ετσι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι προσπάθησαν να αναδείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο στο μεγάλο αυτό ζήτημα, άλλοτε με επιτυχία κι άλλοτε όχι.

Πρώτα, πάντως, ήρθαν οι εκφράσεις αλληλεγγύης και φιλοξενίας από τους οργανωμένους οπαδούς συλλόγων, μεταξύ των οποίων ήταν και ελληνικοί με πρώτο τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης από την πρώτη αγωνιστική κιόλας του πρωταθλήματος, όταν ο Ηρακλής αγωνιζόταν στη Λέσβο με την Καλλονή. «Refugees welcome», δηλαδή «πρόσφυγες καλωσορίσατε» ανέγραφε το πανό της Αυτόνομης Θύρας 10 στο γήπεδο της Μυτιλήνης.

Πολλές εξέδρες ομάδων άλλων χωρών –και ιδιαιτέρως συλλόγων με αριστερό προφίλ οπαδών όπως η Ζανκτ Πάουλι στη Γερμανία και η Νέα Σαλαμίνα στην Κύπρο– μιμήθηκαν την πρωτοβουλία αυτή και ανάρτησαν πανό με τις ίδιες λέξεις στα αγγλικά. Ειδικά τα γερμανικά γήπεδα πλημμύρισαν από τα τέλη Αυγούστου με τέτοια πανό (όπως αυτά των φίλων της Βέρντερ, της Ντόρτμουντ κ.λπ.), ώστε πείστηκαν και οι μεγάλοι σύλλογοι στην Ευρώπη ότι έπρεπε κι εκείνοι να κάνουν κάτι σχετικό.

Ετσι τον Σεπτέμβριο ο σύνδεσμος των ευρωπαϊκών συλλόγων (ECA) πρότεινε στις 80 ομάδες που συμμετέχουν στους ομίλους του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ να αυξήσουν κατά τον πρώτο τους εντός έδρας ευρωπαϊκό αγώνα την τιμή των εισιτηρίων κατά 1 ευρώ, και το συνολικό ποσό θα δινόταν υπέρ της στήριξης των προσφύγων.

Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ακολούθησαν την πρόταση αυτή με ενθουσιασμό, τον οποίο πάντως δεν συμμερίστηκαν όλοι οι φίλαθλοι. Τόσο οι φανατικοί της πολωνικής Λεχ Πόζναν όσο και αυτοί της Σπάρτα Πράγας προχώρησαν σε αποχή από τον αγώνα με το αυξημένο εισιτήριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση αυτή. Μάλιστα, η αποχή των οπαδών της τσεχικής ομάδας έγινε στον αγώνα της με τον Αστέρα Τρίπολης προ 10ημέρου, οι οποίοι μάλιστα διερωτήθηκαν γιατί η UEFA τιμωρεί τα πανό πολιτικού περιεχομένου αλλά επιτρέπει αυτά υπέρ των προσφύγων. Επίσης, οι φανατικοί της Μακάμπι Τελ Αβίβ και της Λιόν δεν δίστασαν να αναρτήσουν πανό που ανέγραφαν στα αγγλικά: «Πρόσφυγες ΔΕΝ είστε ευπρόσδεκτοι» («Refugees NOT welcome»).

Κάποιοι σύλλογοι δεν στάθηκαν σε αυτό το 1 ευρώ ανά οπαδό: Στη Γερμανία η Μπάγερν Μονάχου δώρισε 1 εκατ. ευρώ στη γερμανική κυβέρνηση υπέρ της ανακούφισης των προσφύγων και ανακοίνωσε τη δημιουργία ιδρύματος όπου θα παρέχονται στους πρόσφυγες και στα παιδιά τους γεύματα, αθλητική ένδυση, χώρος για ποδόσφαιρο αλλά και μαθήματα γερμανικών. Στη Σκωτία, η Σέλτικ ανακοίνωσε τη δωρεά ποσού υπέρ της αποκατάστασης των προσφύγων μέσω του ιδρύματος που διαθέτει, ενώ σε αντίστοιχες κινήσεις προέβησαν και άλλοι σύλλογοι όπως η Αρσεναλ και η Ντόρτμουντ. Η δε Ζανκτ Πάουλι, ομάδα υποβαθμισμένης συνοικίας του Αμβούργου, προσκάλεσε στο γήπεδό της 1.000 πρόσφυγες για να δουν τον φιλικό αγώνα με την Ντόρτμουντ.

Αλλοι, βλέποντας την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των φιλάθλων και των συλλόγων, επιχείρησαν να συνδέσουν το όνομά τους με αυτή για εμπορικούς σκοπούς: Ετσι η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη Γερμανία, η γνωστή «Μπιλντ», επιχείρησε να ηγηθεί καμπάνιας των συλλόγων για να φορέσουν όλοι οι ποδοσφαιριστές των δύο πρώτων κατηγοριών το μήνυμα «Βοηθάμε, πρόσφυγες καλωσήλθατε» στις φανέλες τους. Αυτό όμως της γύρισε μπούμερανγκ. Με πανό εναντίον της εφημερίδας στις εξέδρες, τουλάχιστον δέκα ομάδες ανέγραψαν: «Bild not welcome» (δηλαδή η Μπιλντ δεν είναι ευπρόσδεκτη).

Αλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις ενδιαφέροντος συλλόγων για τους πρόσφυγες ήταν η πρόσκληση της Ρεάλ στην οικογένεια του Σύρου προπονητή, που λίγες ημέρες μετά την… κλωτσιά που δέχθηκε από Ουγγαρέζα εικονολήπτρια προσελήφθη από ισπανική σχολή προπονητών, περνώντας (ειδικά ο μικρός του γιος) μια αξέχαστη μέρα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», καθώς και η ιταλική ερασιτεχνική ομάδα Λίμπερι Νάντες της Ρώμης, που απαρτίζεται αποκλειστικά από πρόσφυγες και μετανάστες και απολαμβάνει πλέον τη στήριξη της Ρόμα.

H Λίμπερι Νάντες, που έχει ιδρυθεί από το 2007, θα έχει χορηγό τη μεγάλη ομάδα της ιταλικής πρωτεύουσας, σε συνεργασία μάλιστα με… εταιρεία στοιχημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή