Οι Βρετανοί… μηδενίζουν το κοντέρ

Οι Βρετανοί… μηδενίζουν το κοντέρ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις περί ντοπαρίσματος αθλητών στο πρόσφατο αλλά και το μακρινό παρελθόν οδήγησαν τη Βρετανική Ομοσπονδία Στίβου στην πρόταση να σβηστούν όλα τα υπάρχοντα παγκόσμια ρεκόρ και να ανοίξει από την αρχή νέο βιβλίο ρεκόρ σε κάθε αγώνισμα, κάτι που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από σημερινούς κατόχους επιδόσεων, όπως ο Γιουσέιν Μπολτ και η Πόλα Ράντκλιφ.

Η Βρετανική Ομοσπονδία, γνωστή ως UK Athletics, πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να διαγραφούν όλα τα παγκόσμια ρεκόρ της αποδεδειγμένα διεφθαρμένης διεθνούς ομοσπονδίας (IAAF), κορυφαία στελέχη της οποίας συναινούσαν ή ακόμη και συνεργούσαν στη συγκάλυψη υποθέσεων χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

Σε ανακοίνωσή της που φέρει τον τίτλο «Μανιφέστο για έναν καθαρό στίβο», η ομοσπονδία του Ηνωμένου Βασιλείου ζητεί ριζικές κινήσεις για την εκκαθάριση του κλασικού αθλητισμού, την ώρα που το νέο πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) προσέθεσε Κενυάτες, Τούρκους και Μαροκινούς αθλητές στους Ρώσους που είναι ύποπτοι χρήσης αναβολικών και πιθανόν καλύφθηκαν από τη διεθνή ομοσπονδία.

Η UK Athletics προτείνει συγκεκριμένα τον μηδενισμό όλων των ρεκόρ και αποκλεισμό διά βίου αθλητών με σοβαρές παραβιάσεις των κανονισμών περί ντόπινγκ. «Η εμπιστοσύνη στο άθλημα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε περισσότερη διαφάνεια, σκληρότερες ποινές, μεγαλύτερους χρονικά αποκλεισμούς, ακόμη και να μηδενίσουμε το ρολόι των παγκόσμιων ρεκόρ, προς μια νέα εποχή» ανέφερε η βρετανική ομοσπονδία.

Αντιστοίχως, για ανάγκη «πολιτιστικής επανάστασης» και για «σεισμικές εξελίξεις» έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου. Ο Νορβηγός Σβάινε Αρνε Χάνσεν πρότεινε σε επιστολή του προς τις εθνικές ομοσπονδίες στίβου της Ευρώπης επανέλεγχο όλων των σημερινών ευρωπαϊκών ρεκόρ στον στίβο και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε όσους συλλαμβάνονται ντοπαρισμένοι. Πρόσθεσε ότι θα αναθεωρηθούν και οι ιστορικοί κατάλογοι των Καλύτερων Αθλητών της Χρονιάς με βάση τις αποκαλύψεις για επιδόσεις υπό την επήρεια ουσιών.

Εντονα αρνητική ήταν όμως η αντίδραση σημερινών κατόχων παγκόσμιων επιδόσεων, που βλέπουν όχι μόνο τα ρεκόρ τους αλλά και την υστεροφημία τους να τίθενται σε κίνδυνο.

Σε δηλώσεις από την πατρίδα του, την Τζαμάικα, ο παγκόσμιος ρέκορντμαν των 100 και 200 μέτρων, Γιουσέιν Μπολτ, δήλωσε για τον μηδενισμό των παγκόσμιων ρεκόρ ότι «κατά τη γνώμη μου κάτι τέτοιο θα ήταν άσκοπο. Ο,τι έγινε, έγινε. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες, τα πρωταθλήματα και τα επόμενα ρεκόρ όσο καλύτερα μπορούμε, και να στραφούμε προς το μέλλον. Δεν μπορείς να ανησυχείς για το παρελθόν, αλλά να προσπαθείς να χτίσεις το μέλλον». Από την πλευρά της, η κάτοχος της καλύτερης επίδοσης στον κόσμο στον Μαραθώνιο, Βρετανίδα Πόλα Ράντκλιφ, υποστήριξε πως τυχόν εφαρμογή της βρετανικής πρότασης «θα τιμωρήσει και τους αθώους αθλητές. Δεν θα συμφωνούσα ποτέ διότι γνωρίζω 100% ότι τουλάχιστον ένα από τα παγκόσμια ρεκόρ αυτά ήταν καθαρό, κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν κι άλλα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή