Χορός δισ. στις μεταγραφές

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο ρεκόρ δαπανών για μεταγραφές παγκοσμίως σημειώθηκε το 2015, σύμφωνα με το επίσημο σύστημα καταγραφής μετακινήσεων ποδοσφαιριστών της FIFA. Η βασική ατμομηχανή του μεταγραφικού σιδηροδρόμου ήταν για μια ακόμη χρονιά η Αγγλία, που αναμένεται το καλοκαίρι του 2016 να έχει ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια δαπανών, την ώρα που Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης δεν θα μπορούν να ξοδέψουν ούτε σεντ.

Το μεταγραφολόγιο TMS της FIFA κατέγραψε πέρυσι σε όλο τον κόσμο 13.558 μεταγραφές ποδοσφαιριστών στους περισσότερους από τους 6.500 συλλόγους που ελέγχει, με αύξηση 3,1% σε σχέση με το 2014 και δημιουργώντας ρεκόρ όλων των εποχών.

Οπως μάλιστα τονίζει η έκθεση της διεθνούς ομοσπονδίας για την Παγκόσμια Μεταγραφική Αγορά (GTM), που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες με τα στοιχεία από το TMS, σημειώθηκε ρεκόρ και στις μεταγραφικές δαπάνες των συλλόγων που πέρυσι ανήλθαν στα 4,18 δισ. δολάρια (3,85 δισ. ευρώ), με ετήσια αύξηση 2,6% από το 2014. Η αύξηση που έχει σημειωθεί εντός τεσσάρων ετών (από το 2011) αντιστοιχεί στο εντυπωσιακό 44,2%.

Ο συγκεντρωτισμός στο διεθνές μεταγραφικό παζάρι έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε σχεδόν το 60% όλων των μεταγραφών του κόσμου σε αξία (2,2 δισ. ευρώ) αφορούσε μόνο τις 2.396 αγορές παικτών του καλοκαιριού στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία).

Κι αν η Πρέμιερ Λιγκ σημειώνει μακράν τις υψηλότερες δαπάνες για ποδοσφαιριστές, φτάνοντας μόνο το περασμένο καλοκαίρι τα 1,1 δισ. δολάρια, η έκθεση της FIFA τονίζει ότι το πρωτάθλημα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο στις δαπάνες είναι το πρωτάθλημα της Κίνας!

Ομως η κυριαρχία της Αγγλίας σε ένα μεταγραφικό παζάρι που όλο και διογκώνεται αναμένεται να αποκτήσει χαρακτηριστικά παντοκρατορίας, χάρις κυρίως στην άριστα δομημένη συνδρομητική της τηλεόραση που έχει αποφέρει τεράστια κέρδη στους τηλεοπτικούς οργανισμούς τα οποία με τη σειρά τους επενδύονται σε πανάκριβα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ετσι, η νόμιμη φύση των εσόδων των ποδοσφαιρικών συλλόγων στην Αγγλία, τους επιτρέπει να ξοδεύουν κατά βούληση παρά τους αυστηρούς κανόνες του Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι (Financial Fair Play) της UEFA.

Ειδικά όμως το προσεχές καλοκαίρι προβλέπεται σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Αγγλία οι 20 ομάδες που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Πρέμιερ Λιγκ, να είναι σε θέση να «σπάσουν» κάθε προηγούμενο ρεκόρ μεταγραφικών δαπανών. Κι αυτό, διότι την ώρα που η FIFA θα έχει απαγορεύσει κάθε μεταγραφική κίνηση για όλο το 2016 στη Ρεάλ και την Ατλέτικο Μαδρίτης, οι αγγλικοί σύλλογοι θα πάρουν παχυλή προκαταβολή έναντι των πολύ αυξημένων τηλεοπτικών δικαιωμάτων της επόμενης σεζόν.

Σύμφωνα με τον Τύπο στη Βρετανία, οι αγγλικές ομάδες συνήθως έπρεπε να περιμένουν έως το τέλος του καλοκαιριού, κατά κανόνα τον Αύγουστο, για την καταβολή της πρώτης δόσης από τα τηλεοπτικά δικαιώματα εντός και εκτός Βρετανίας. Τώρα όμως οι σύλλογοι φαίνεται, κατόπιν πιέσεων, να έχουν επιτύχει την καταβολή της πρώτης δόσης αρκετά νωρίς, πιθανότατα από τον Ιούλιο ή ακόμη νωρίτερα, επιτρέποντάς τους… επιδρομή στο μεταγραφικό παζάρι με πακτωλό ζεστού χρήματος.

Οπως αναφέρουν τα βρετανικά δημοσιεύματα, η προκαταβολή αυτή αναμένεται να ανέλθει στο ιλιγγιώδες για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ποσό των 127 εκατ. ευρώ για τις 20 ομάδες, που πιθανότατα θα καταβληθεί τουλάχιστον ένα με δύο μήνες νωρίτερα από την περυσινή προκαταβολή των 81 εκατ.

Τα ποσά αυτά δείχνουν ότι ένα νέο ρεκόρ στη χρονιά που διανύουμε αποτελεί ουσιαστικά βεβαιότητα, την ώρα που στη Γερμανία οι σύλλογοι βλέπουν τα ποσά που τρέχουν στην Αγγλία και ζητούν αύξηση των εκεί τηλεοπτικών δικαιωμάτων, «ώστε να μην παίρνουν οι αγγλικοί σύλλογοι όλους τους καλούς μας παίκτες», όπως δήλωσε προσφάτως ο ισχυρός άνδρας της Μπάγερν Μονάχου, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε.

Το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο των βρετανικών συνδρομητικών δικτύων Sky Sports και BT Sport για τα επόμενα τρία χρόνια προβλέπει αύξηση ύψους 71% από την τρέχουσα τριετία, κι έτσι παρά την ύφεση σε πολλές χώρες της Ευρώπης, το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό αλισβερίσι αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ, καθώς πολλά από τα εκατομμύρια των αγγλικών ομάδων θα κυλήσουν και νοτίως της Μάγχης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή