Οι χορηγοί εγκαταλείπουν την IAAF

Οι χορηγοί εγκαταλείπουν την IAAF

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ της πρώτης σοβαρής συνέπειας των σκανδάλων διαφθοράς και ντόπινγκ που την ταλανίζουν βρίσκεται πλέον η διεθνής ομοσπονδία στίβου (IAAF), αφού μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες αθλητικών ειδών σκοπεύει να τερματίσει πρόωρα το συμβόλαιο χορηγίας που έχει εδώ και χρόνια με την ομοσπονδία, την ώρα που μια ρωσική χορηγία, που χαρακτηρίζεται ύποπτη, δεν ανανεώθηκε.

Δύο μήνες μετά τη δημοσίευση στοιχείων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA) περί συστηματικού ντοπαρίσματος Ρώσων αθλητών και συγκάλυψής τους από κορυφαία στελέχη της IAAF, το BBC αποκάλυψε ότι η Adidas σκοπεύει να μη συνεχίσει τη χορηγική της συνεργασία με τη διεθνή ομοσπονδία, καταφέροντας ουσιαστικό πλήγμα στην οικονομική θέση της τελευταίας.

Παρότι ούτε η IAAF ούτε η Adidas επιβεβαιώνουν την πληροφορία, παραδέχθηκαν ότι η πολυεθνική εταιρεία ζήτησε συνάντηση για διευκρινίσεις από τη διεθνή ομοσπονδία, κάτι που θεωρείται ως προάγγελος για τη λήξη της συνεργασίας των δύο πλευρών.

«Η Adidas έχει ξεκάθαρη πολιτική κατά της χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Επομένως βρισκόμαστε σε στενή επαφή με την IAAF για να πληροφορηθούμε περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων» ανέφερε η γερμανική εταιρεία σε δήλωσή της. Το BBC ανέφερε ότι η Adidas θεωρεί τις κατηγορίες σε βάρος της ομοσπονδίας παραβίαση των όρων του συμφωνητικού των δύο πλευρών.

Βεβαίως, πέρα από τις γνωστές υποθέσεις διαφθοράς και ντόπινγκ -που αυξήθηκαν μετά και τις νέες αποκαλύψεις του WADA προ ημερών περί γνώσης ολόκληρου τoυ διοικητικού συμβουλίου της IAAF για το ρωσικό ντόπινγκ, αλλά και περί εκβίασης άλλων ντοπαρισμένων αθλητών- η Adidas έχει κι άλλο λόγο να αποχωρήσει από τον στίβο: Η άνθιση των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αλλάξει τις χορηγικές προτεραιότητες των μεγάλων εταιρειών, όπως έδειξε και η περυσινή απόφαση για λήξη της χορηγίας της Adidas προς το ΝΒΑ. Αντιθέτως, παρά τις αποκαλύψεις για τεραστίων διαστάσεων διαφθορά στη FIFA, η Adidas αρνείται να αποσύρει τη χορηγία της προς τη διεθνή ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 11ετής χορηγία της γερμανικής εταιρείας αθλητικών ειδών προς την IAAF ανέρχεται στα 8 εκατ. δολάρια τον χρόνο και επρόκειτο να διαρκέσει για άλλα τέσσερα χρόνια. Είναι δε προς το παρόν η μεγαλύτερη χορηγός της διεθνούς ομοσπονδίας.

Εχοντας χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, παραμένει άγνωστο εάν η IAAF προσεγγίσει το αντίπαλο δέος της Adidas, την αμερικανική Nike, για χορηγία με μειωμένο αντίτιμο, όπως κάποιοι αναμένουν.

Επιπλέον, όταν ο WADA αποκάλυψε τον Νοέμβριο τη διαπλοκή Ρώσων παραγόντων και κορυφαίων στελεχών της IAAF, και η ομοσπονδία αποφάσισε τον αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών στίβου από κάθε διεθνή διοργάνωση επ’ αόριστον, μια εκ των κορυφαίων ρωσικών τραπεζών, η VTB, ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει το χορηγικό συμβόλαιο που είχε με την IAAF από το 2007 και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Η ρωσική τράπεζα δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να ανανεώσει τη χορηγία της, αποσυνδέοντας όμως την απόφασή της από τις αποκαλύψεις περί ντόπινγκ και διαφθοράς.

Ωστόσο, η χορηγία της VTB μπήκε στο στόχαστρο του WADA κατά το δεύτερο κύμα των αποκαλύψεων του παγκόσμιου οργανισμού πριν από μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με το πόρισμά του, η VTB κατέβαλε ποσό 25 εκατ. δολαρίων (23 εκατ. ευρώ) στην IAAF το 2012 κατόπιν συναντήσεως αξιωματούχων που περιλάμβαναν τους διά βίου πλέον τιμωρημένους Πάπα Μασάτα Ντιάκ (γιο του τότε προέδρου της IAAF) και Βαλεντίν Μπαλαχνίτσεφ (προέδρου της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου).

Η εκτίμηση του WADA είναι ότι η συμφωνία χορηγίας χρησιμοποιήθηκε αντί πληρωμής για τη συγκάλυψη θετικών δειγμάτων ντόπινγκ από Ρώσους αθλητές.

Ο ισχυρισμός αυτός του WADA προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ρωσικής τράπεζας πριν από μερικές ημέρες, με τον πρόεδρό της, Αντρέι Κόστιν να δηλώνει πως η VTB σκοπεύει να καταθέσει αγωγή κατά των 10 στελεχών του παγκόσμιου οργανισμού κατά του ντόπινγκ που υπογράφουν το πόρισμα, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του οργανισμού, ο Ντικ Πάουντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή