Ο στρατός του… ντόπινγκ

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ώθηση στις φωνές εκείνων που ζητούν να «σβηστούν» όλα τα παγκόσμια ρεκόρ στον στίβο και να αρχίσουν τα βιβλία των επιδόσεων να γράφονται φέτος από την αρχή, έδωσε η αποκάλυψη επιστολής Κινέζας ρεκορντγούμαν εδώ και 20 χρόνια. Εκεί αναδεικνύεται το συστηματικό ντοπάρισμα δρομέων από την Κίνα, που είχαν αφήσει τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό κατά τη δεκαετία του ’90 καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Η εδώ και δυόμισι δεκαετίες κάτοχος των παγκοσμίων ρεκόρ στα 3.000 και 10.000 μέτρα, Γουάνγκ Γιουνξιά, απέστειλε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 επιστολή σε Κινέζο δημοσιογράφο που έως σήμερα δεν την είχε δημοσιοποιήσει. Στο γράμμα αυτό η Κινέζα δρομέας ανέφερε με λεπτομέρειες πώς η ομάδα δρομέων του αμφιλεγόμενου προπονητή Μα Γιουνρέν έφτανε στα σαρωτικά ρεκόρ, αποκαλούμενη «ο στρατός του Μα».

Η επιστολή, που φέρεται να έχει συνταχθεί το 1995 και τη συνυπογράφουν εννέα ακόμη Κινέζοι δρομείς, αναφέρει ότι η ίδια η Γουάνγκ και αρκετοί συναθλητές της υποχρεώθηκαν «στη λήψη μεγάλων δόσεων παράνομων σκευασμάτων επί χρόνια», για να τονίσει στον παραλήπτη, δημοσιογράφο Ζάο Γιου: «Είμαστε άνθρωποι όμως, όχι ζώα!». Οι αθλητές λένε ότι προσπαθούσαν να απορρίψουν τις ουσίες εκείνες, αλλά οι προπονητές τούς έκαναν οι ίδιοι ενέσεις.

Εδειξε όμως και αμφιβολία για το αν αυτές οι ομολογίες θα πρέπει να βγουν προς τα έξω, λέγοντας: «Εχουμε ανάμεικτα και θλιβερά συναισθήματα αποκαλύπτοντας τις πράξεις του Μα. Ανησυχούμε μήπως πλήξουμε τη φήμη της πατρίδας μας και μειώσουμε την αξία των χρυσών μεταλλίων για τα οποία εργαστήκαμε τόσο σκληρά όλα αυτά τα χρόνια». Προφανώς αυτός ήταν και ο λόγος που το γράμμα είδε το φως της δημοσιότητας 21 χρόνια αργότερα.

Η επιστολή φέρεται να γράφτηκε τη χρονιά που η Γουάνγκ έφυγε από την καθοδήγηση του Μα και είχε πια προπονητή τον Μάο Ντεζέν. Η Κινέζα πρωταθλήτρια συνέχισε να διακρίνεται, κατακτώντας δύο μετάλλια στους Ολυμπιακούς στην Ατλάντα το 1996 στα 5.000 (χρυσό) και 10.000 μέτρα (αργυρό), πριν εγκαταλείψει την ενεργό δράση το 1997, μόλις στα 24 χρόνια της. Καμία δρομέας δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει ούτε κατά 20 δευτερόλεπτα το ασύλληπτο ρεκόρ των 29 λεπτών και 31,78 δευτερολέπτων που σημείωσε η Γουάνγκ στα 10 χιλιόμετρα το 1993.

Η Γουάνγκ δεν συνελήφθη ποτέ ντοπαρισμένη και συνέχισε να αρνείται πως πήρε ποτέ αναβολικά στις επίμονες ερωτήσεις του διεθνούς Τύπου. Ομως η πρόσφατη ανάδειξη της Ρωσίας ως χώρας με συστηματικό ντόπινγκ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA) φαίνεται ότι άνοιξε το πεδίο και για νέες αποκαλύψεις.

Η υπόθεση φέρνει ξανά στο προσκήνιο την προσωπικότητα του προπονητή Μα Γιουνρέν, του οποίου οι αθλήτριες είχαν σαρώσει τα χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1993 στη Στουτγάρδη, από τα 1.500 μέχρι τα 10.000 μέτρα.

Ο «στρατός του Μα» κινούσε ανέκαθεν υποψίες με τα απίστευτα ρεκόρ που επιτύγχανε. Ο ίδιος ο προπονητής απέδιδε τις επιτυχίες των αθλητριών του στις έντονες προπονήσεις που διεξάγονταν στις Θιβετιανές Αλπεις, στην απαγόρευση που επέβαλλε στα μακριά μαλλιά και στις σεξουαλικές σχέσεις, και στην κατανάλωση αίματος χελώνας και μύκητα μεταξοσκώληκα! Μόνο το 1993 η ομάδα του Μα κατέρριψε 66 εθνικά και παγκόσμια ρεκόρ.

Ο ίδιος έχει ομολογήσει ότι συχνά έδερνε τους αθλητές του, ενώ κατηγορείται και ότι οικειοποιείτο πριμ που προορίζονταν για τους δρομείς του. Τελικά απολύθηκε από την κινεζική ομοσπονδία όταν έξι αθλητές του πιάστηκαν ντοπαρισμένοι πριν από τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, το 2000.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) κίνησε ήδη τη διαδικασία διερεύνησης της αυθεντικότητας της επιστολής της Γουάνγκ με τη συνδρομή της κινεζικής ομοσπονδίας, ενώ αντηχεί ακόμη η έκκληση της βρετανικής ομοσπονδίας στίβου για… μηδενισμό του κοντέρ των παγκόσμιων ρεκόρ ώστε να αρχίσει από την αρχή η καταγραφή επιδόσεων χωρίς τις πάμπολλες αμαρτίες του παρελθόντος.

Η παραγραφή των σχετικών αδικημάτων μετά τόσα χρόνια δένει κάπως τα χέρια της IAAF, ωστόσο εκπρόσωπός της τονίζει ότι σε περίπτωση ομολογίας λήψης ουσιών μπορούν να διαγραφούν τα ρεκόρ. Καλό θα είναι, μάλιστα, η διεθνής ομοσπονδία να αναθεωρήσει την τοποθέτηση της Γουάνγκ το 2012 στο πάνθεον των κορυφαίων αθλητών της, το Χολ οφ Φέιμ της IAAF.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή