Η ώρα της αλήθειας για τους «αιωνίους»

Η ώρα της αλήθειας για τους «αιωνίους»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα μπορούσαν, κάλλιστα, να είχαν ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο της φάσης των «16» στην Ευρωλίγκα, με το ίδιο, θετικό πρόσημο στη βαθμολογία, με πέντε νίκες και μόλις δύο ήττες. Η εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ερυθρό Αστέρα, καθώς και αυτές του Ολυμπιακού από την Μπάμπεργκ, στο ΣΕΦ και από τη Ζαλγκίρις, στο Κάουνας, ήταν εκτός προγράμματος. Οι «αιώνιοι» απώλεσαν πολύτιμο έδαφος από τις δύο πρώτες θέσεις των ομίλων τους και τη διεκδίκηση του πλεονεκτήματος έδρας στα πλέι οφ, ενώ είναι αναγκασμένοι πλέον, να έχουν πρώτο στόχο την εξασφάλιση της πρόκρισης στον δεύτερο γύρο του Τοπ-16 που ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Στις στατιστικές κατηγορίες των επτά πρώτων αγωνιστικών, ο Παναθηναϊκός έχει μέσο όρο επίθεσης 74 πόντους (52% δίποντα, 34% τρίποντα, 72% βολές, 34 ριμπάουντ, 18 ασίστ) και οκτώ παίκτες έχουν παίξει σε όλα τα παιχνίδια, με τον Νικ Καλάθη (224 λεπτά) να έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο απ’ όλους τους συμπαίκτες του (6 αγώνες ο Διαμαντίδης). Πρώτος σκόρερ είναι ο Ραντούλιτσα (μ.ό. 15 π.) και ακολουθούν ο Γκιστ (10 π.), ο Καλάθης (9,3 π.), ο Φελντέιν (8,4 π.), ο Γιάνκοβιτς (6,6 π.), ο Διαμαντίδης (6,2 π.), ο Πάβλοβιτς (6,1 π.) και ο Φώτσης (5,9 π.). Η αδυναμία του Πάβλοβιτς να βοηθήσει στην παραγωγικότητα του σκορ από τη θέση του βασικού φόργουορντ -αποκτήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό- είναι εμφανέστατη και ο καταμερισμός του χρόνου συμμετοχής με τον Γιάνκοβιτς, πρόσφερε στον Παναθηναϊκό, μέσο όρο 12 πόντων από τη συγκεκριμένη θέση. Η επιλογή των Ουίλιαμς και Χέινζ στην περιφέρεια ήταν «μονόδρομος», προκειμένου να δώσει «ανάσες» στον Καλάθη για τη δημιουργία του παιχνιδιού και να γίνει πιο απειλητικός. Αν ολοκληρωθεί και τρίτη μεταγραφή που αναζητείται για τη θέση του σέντερ, εναπόκειται στον Σάσα Τζόρτζεβιτς να βρει την καλύτερη «χημεία» της νέας σύνθεσης, ενώ η χρονική προσαρμογή όλων των νεοαποκτηθέντων θα κρίνει την επιτυχία του νέου ξεκινήματος.

Στον δεύτερο γύρο του Τοπ 16, ο Παναθηναϊκός θα παίξει τρεις αγώνες στο ΟΑΚΑ, με τη Φενέρ, τη Λοκομοτίβ και την Τσεντεβίτα, ενώ θα είναι φιλοξενούμενος από τη Μάλαγα, τον Ερυθρό Αστέρα, την Νταρουσάφακα και την Εφές. Αν το βαθμολογικό κριτήριο της πρόκρισης είναι οι 7-8 νίκες, οι «πράσινοι» εφόσον επικρατήσουν στα δύο ντέρμπι με τις ομάδες του Ομπράντοβιτς και του Μπαρτζώκα, θα αναζητήσουν μία ή ακόμα και δύο νίκες, εκτός έδρας. Πού μπορούν να «σπάσουν» ευκολότερα αντίπαλη έδρα; Στη Μάλαγα και στην Τουρκία, με την Νταρουσάφακα.

Ο Ολυμπιακός έχει στατιστικές ομοιότητες με τον Παναθηναϊκό, αλλά διαθέτει περισσότερους παίκτες με μέσο όρο διψήφιο αριθμό πόντων (Πρίντεζης 13,3 π., Σπανούλης 11 π., Χάντερ 10,9 π., Χάκετ 10,6 π.), ενώ η επιθετική παραγωγή φτάνει τους 76 πόντους (49% δίποντα, 35% τρίποντα, 75% βολές, 34 ριμπάουντ, 16 ασίστ).

Ο Ολυμπιακός θα παίξει στο ΣΕΦ με τη Λαμποράλ, τη Ρεάλ, τη Ζαλγκίρις και την ΤΣΣΚΑ, ενώ εκτός έδρας την περιμένουν η Μπαρτσελόνα, η Μπάμπεργκ και η Χίμκι. Τέσσερις νίκες στο ΣΕΦ, είναι… αδιαπραγμάτευτες. Οι «ερυθρόλευκοι», όμως, θα χρειαστούν και δύο εκτός έδρας νίκες, λόγω του δυνατού ανταγωνισμού του ομίλου τους και του ύψους που θα φτάσει ο πήχυς των νικών για την πρόκριση. Η προσθήκη του Παπανικολάου έχει την αυτονόητη και αναμενόμενη προσδοκία για την αύξηση του ποιοτικού παιχνιδιού των Πειραιωτών, ενώ αν τελικά ευοδωθεί η αναζήτηση ενός ψηλού παίκτη, θα υπάρξει πληρότητα για την αντεπίθεση διαρκείας που καλείται να εξαπολύσει ο φιναλίστ του περσινού φάιναλ φορ. Ενισχυμένες, πάντως, θα εμφανιστούν και αρκετές ομάδες του Τοπ 16 όπως η Μπαρτσελόνα που απέκτησε τον Τζόι Ντόρσι, η Λοκομοτίβ τον Ματ Τζάνινγκ και η Ζαλγκίρις τον Τζερόμ Ραντλ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή