ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο στις κάλπες

infan1

«Παράσταση νίκης» φαίνεται να έχει ο υποψήφιος για την προεδρία της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA), Τζάνι Ινφαντίνο μόλις πέντε ημέρες πριν από την πρώτη εκλογική διαδικασία για πρόεδρο εδώ και δύο δεκαετίες που δεν θα έχει υποψηφιότητα με το όνομα Ζεπ Μπλάτερ.

Μολονότι δεν μπορεί ακόμη κανείς να προβλέψει με βεβαιότητα το αποτέλεσμα της διαδικασίας της προσεχούς Παρασκευής κατά τη Σύνοδο της FIFA με σκοπό τη διαδοχή του κ. Μπλάτερ, φαίνεται ότι ο γενικός γραμματέας της UEFA έχει τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίσει τέτοια δυναμική ώστε να δείχνει ικανός να κόψει το νήμα μπροστά από τον έως πρότινος φαβορί της κούρσας, τον σεΐχη Σαλμάν του Μπαχρέιν.

Οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις εθνικών ομοσπονδιών υπέρ του κ. Ινφαντίνο, μεταξύ των οποίων και της ΕΠΟ, η άνεση που εμφανίζει ο Ελβετός παράγοντας βασισμένη στο ηθικό προβάδισμά του λόγω των κατηγοριών σχετικά με το παρελθόν του σεΐχη Σαλμάν, αλλά και η άρνησή του να συμμετάσχει σε συνάντηση και των πέντε υποψηφίων στη Μόσχα την περασμένη Τετάρτη, φανερώνουν στροφή υπέρ του που ίσως του χαρίσει τις περισσότερες ψήφους μεταξύ των πέντε διεκδικητών του κορυφαίου αξιώματος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ακόμη περισσότερο, η δήλωση του σεΐχη Σαλμάν ότι μπορεί πριν από την ημέρα της εκλογής να ενώσει τις δυνάμεις του με τον κ. Ινφαντίνο, ενώ ο τελευταίος του εκτοξεύει βέλη δημοσίως, καταδεικνύει… προς τα πού οδεύει το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, όπως στην πολιτική –κατά τον Χάρολντ Γουίλσον– έτσι και στην παραγοντική σκηνή της FIFA, μία εβδομάδα είναι πολύς χρόνος, και όλα είναι πιθανά σε μια διαδικασία που ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούνιο: Τότε, μόλις λίγα 24ωρα μετά την εκλογή του για πέμπτη θητεία στην ηγεσία της διεθνούς ομοσπονδίας ο κ. Μπλάτερ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει, υπό την πίεση του όλο και διογκούμενου σκανδάλου της διαφθοράς.

Η εμπλοκή του «προφανούς διαδόχου», δηλαδή του προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί, με την παράνομη κατά το δικαστήριο πληρωμή του το 2011 από τον κ. Μπλάτερ άνοιξε το πεδίο για ένα νέο πρόσωπο που θα αναλάμβανε να καθαρίσει την «κόπρο του Αυγείου» που δεν είναι άλλη από την παραγοντική διαφθορά στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Η αρχική «διαθεσιμότητα» και τελικά ο οκταετής αποκλεισμός του κ. Πλατινί οδήγησαν τον Οκτώβριο την UEFA στην πρόταση να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της FΙFA ο κ. Ινφαντίνο, δεξί χέρι του Γάλλου προέδρου στην συνομοσπονδία, αλλά γνωστός στον περισσότερο κόσμο μόνο από τις… κληρώσεις.

Απέναντί του τέθηκαν τέσσερις άλλοι υποψήφιοι: Ο πρίγκιπας Αλί της Ιορδανίας που είχε καταφέρει να περιορίσει σημαντικά την επιρροή του κ. Μπλάτερ στις προηγούμενες εκλογές, τον Μάιο του 2015, τα δύο αουτσάιντερ που είναι ο Γάλλος Ζερόμ Σαμπάνιε και ο Νοτιοαφρικανός Τόκιο Σεξουάλε, και βεβαίως ο σεΐχης Σαλμάν που ως εκλεκτός των πολυμελών συνομοσπονδιών της Ασίας και της Αφρικής θεωρείτο αρχικά ο επικρατέστερος.

Λέγεται δε ότι το λεγόμενο σύστημα Μπλάτερ ήταν υπέρ της εκλογής του σεΐχη από το Μπαχρέιν, σε αντίθεση με τον κ. Ινφαντίνο που ήταν ο εκλεκτός της πλευράς Πλατινί. Τώρα ακόμη και οι Ρώσοι (φανατικοί υποστηρικτές του κ. Μπλάτερ) λένε ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του γενικού γραμματέα της UEFA.

Σημαντικό ρόλο για τις εντυπώσεις φαίνεται ότι θα διαδραματίσει λοιπόν τον παρελθόν του σεΐχη, αναφορικά με τις κατηγορίες για αποκλεισμούς αθλητών στο Μπαχρέιν επειδή είχαν μιλήσει κατά του εκεί καθεστώτος. Πρώτα ο πρίγκιπας Αλί, μετά ο κ. Ινφαντίνο και εσχάτως η αγγλική ομοσπονδία μίλησαν με σκληρά λόγια για το ύποπτο «ποιόν» του γαλαζοαίματου από το Μπαχρέιν το 2011, αν και ο σεΐχης αρνείται τόσο ότι βασανίστηκαν κάποιοι αθλητές κατά τον  λαϊκό  ξεσηκωμό κατά της κυβέρνησης  όσο  και ότι ο ίδιος είχε  γνώση για αποκλεισμούς αθλητών.

Υπενθυμίζεται ότι ο 45χρονος κ. Ινφαντίνο έχει υποσχεθεί πολλά σε πολλούς, όπως την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε περιφέρειες (π.χ. στη Σκανδιναβία, τη βόρεια Αφρική κ.λπ.) αντί της ανάθεσης σε μία ή το πολύ δύο χώρες όπως γίνεται σήμερα. Επίσης υποσχέθηκε υπερδιπλάσια χρηματοδότηση στις εθνικές ομοσπονδίες. Σε αντίθεση, πάντως, με τον κ. Πλατινί, ο κ. Ινφαντίνο είναι υπέρ της διείσδυσης της τεχνολογίας προς αρωγή της διαιτησίας του ποδοσφαίρου.