Κέρδισαν τη «μάχη» της εξέδρας

Κέρδισαν τη «μάχη» της εξέδρας

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαμαρτυρία των οπαδών της Λίβερπουλ για τα πανάκριβα εισιτήρια στο Ανφιλντ, με την αποχώρησή τους από τον αγώνα με τη Σάντερλαντ στις αρχές του μήνα, ήταν η πλέον επιτυχημένη οπαδική δράση των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με έναν εκ των ιδρυτών της αγγλικής ομοσπονδίας φιλάθλων (Football Supporters Federation). Επρόκειτο για το αποκορύφωμα μιας γενικευμένης εκδήλωσης δυσαρέσκειας φιλάθλων λόγω «υπερχρέωσης» από τους συλλόγους τους σε Αγγλία και Γερμανία.

Ο Πίτερ Γκάρετ ήταν από αυτούς που οραματίστηκαν και ίδρυσαν ομοσπονδία φιλάθλων όλων των αγγλικών ομάδων, πέρα από συλλογικά στεγανά, και τώρα, 31 χρόνια μετά την ίδρυση της FSF, βλέπει το σύνολο των φιλάθλων να χαιρετίζει τη δράση των «Ρεντς» κατά αυτού που θεωρούν αισχροκέρδεια. Σε δηλώσεις του στον βρετανικό Τύπο τόνισε ότι οι φίλοι της Λίβερπουλ έδειξαν τον δρόμο που αναμένεται να ακολουθήσουν πολλοί άλλοι φίλαθλοι για να διεκδικήσουν αυτό που θεωρούν δίκαιο από εκείνους που τους θεωρούν πελάτες τους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ποδόσφαιρο τους οφείλει «ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Οι οπαδοί της Λίβερπουλ ήταν αποφασισμένοι να κάνουν όλο τον κόσμο να λάβει το μήνυμά τους ενάντια στην αύξηση των τιμών των εισιτηρίων από τον σύλλογό τους, με το ακριβότερο να ανέρχεται στις 77 λίρες Αγγλίας (98 ευρώ), όχι για κάποιον ιδιαίτερο αγώνα αλλά γενικά για τους αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ από του χρόνου.

Η δράση τους ονομάστηκε «77 κι έξω», δανειζόμενη όρο του κρίκετ, δίνοντας το σύνθημα για την κορύφωση της διαμαρτυρίας που από την αρχή του εντός έδρας αγώνα με τη Σάντερλαντ περιελάμβανε πανό κατά της διοίκησης της Λίβερπουλ και μαύρες σημαίες.

Ετσι, στο 77ο λεπτό του αγώνα η κερκίδα των φανατικών, το περίφημο Κοπ, άρχισε να αδειάζει, με το σκορ στο 2-0 υπέρ των «Ρεντς». Εκατοντάδες οπαδοί από το υπόλοιπο γήπεδο σηκώθηκαν κι εκείνοι να φύγουν τότε, ακολουθώντας το παράδειγμα των φανατικών, που άφησαν πλέον μισοάδειο το Κοπ. Υπολογίζεται ότι συνολικά 10.000 οπαδοί έφυγαν από το γήπεδο, επηρεάζοντας σε τέτοιο βαθμό και την ομάδα τους ώστε η Σάντερλαντ πέτυχε στα τελευταία λεπτά δύο γκολ και άρπαξε έναν ανέλπιστο όσο και πολύτιμο βαθμό στο Ανφιλντ (2-2).

Η κατά γενική ομολογία εντυπωσιακή δράση των οπαδών βρήκε συμμάχους πολλούς παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της Λίβερπουλ, τον πρώην τεχνικό της ομάδας Ρόι Εβανς και άλλους επιφανείς Βρετανούς.

Μέχρι και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον έπιασε τον σφυγμό του κόσμου κι έσπευσε να εκδηλώσει τη στήριξή του.

Το αποτέλεσμα ήταν η διοίκηση των «Ρεντς» να κατεβάσει τις τιμές άμεσα, εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία τίμησε την αντίδραση των οπαδών και δηλώνοντας ότι έκανε λάθος που ανέβασε στα ύψη τις τιμές και έριξε το κόστος του ακριβότερου εισιτηρίου από 77 σε 59 λίρες με την υπόσχεση ότι θα μείνει εκεί τουλάχιστον για τα δύο επόμενα χρόνια.

Της διαμαρτυρίας των οπαδών της Λίβερπουλ προηγήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο εκείνη των φίλων της Μπάγερν που διαμαρτυρήθηκαν για τα υπερβολικά υψηλά εισιτήρια στο Εμιρεϊτς για τον αγώνα Αρσεναλ – Μπάγερν για το Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ακολούθησε μια πραγματικά εντυπωσιακή δράση από τους φίλους της Ντόρτμουντ, στη Γερμανία.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υψηλές τιμές των εισιτηρίων οι οπαδοί της Ντόρτμουντ εκτόξευσαν στον εκτός έδρας αγώνα με τη Στουτγάρδη για το Κύπελλο Γερμανίας εκατοντάδες μπαλάκια του… τένις στον αγωνιστικό χώρο. Το 40% των εισιτηρίων που ήταν διαθέσιμα για τους φιλοξενούμενους κόστιζαν πάνω από 60 ευρώ το καθένα, και οι Βεστφαλοί ένιωσαν την ανάγκη να διαμαρτυρηθούν, αλλά με πρωτότυπο τρόπο.

Η επιλογή της κίτρινης μπάλας του τένις είχε πολλαπλή σημασία για τους οπαδούς της Ντόρτμουντ. Πέρα από το ότι κίτρινο είναι το χρώμα της ομάδας τους, τα μπαλάκια του τένις επελέγησαν λόγω της γερμανικής έκφρασης «σπουδαίο τένις» που περιγράφει κάτι πολύ ωραίο. Πέρα από τη σχετική ειρωνεία, οι οπαδοί ήθελαν να δείξουν ότι στο ποδόσφαιρο δεν ταιριάζει ατμόσφαιρα τένις, αφού είναι λαϊκό άθλημα.

Οι «νεοφίλαθλοι» του ποδοσφαίρου

Οι υψηλές τιμές των εισιτηρίων στην Αγγλία έχουν καταστρέψει την ατμόσφαιρα στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ, κι αυτό πρέπει να αποφευχθεί στη Γερμανία, λέει εκπρόσωπος των οπαδών της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Είναι γεγονός ότι οι καλπάζουσες τιμές των εισιτηρίων στην Αγγλία έχουν αφήσει εκτός γηπέδων πολλούς παραδοσιακούς φίλους του ποδοσφαίρου και πέρα από τη βία έχουν κρατήσει μακριά από τις εξέδρες μεγάλο κομμάτι των πλέον εκδηλωτικών οπαδών. Στις θέσεις τους πλέον έχουν μπει πολλοί «φίλαθλοι» (ή «νεοφίλαθλοι» κατά την αγγλική έκφραση) που έλκονται από τη λάμψη του ποδοσφαίρου ως αντικείμενο μόδας, αλλά και πολλοί… τουρίστες που έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν κάποιο ακριβό εισιτήριο και το κάνουν με τον ίδιο τρόπο που πηγαίνουν για χάζι στο… μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Μαντάμ Τισό.

«Βλέπαμε παλιά τα αγγλικά γήπεδα και τα ζηλεύαμε για την ατμόσφαιρά τους. Τώρα όμως βλέπεις πόσο σιωπηλοί είναι οι φίλαθλοι στις εξέδρες λόγω των ακριβών εισιτηρίων και λες “λοιπόν κάτι τέτοιο δεν το θέλουμε στη Γερμανία“» σχολιάζει ο Μαρκ Κουάμπους, εκπρόσωπος του συνδέσμου οπαδών της Ντόρτμουντ «Κάιν Τσβάνι» (που σημαίνει «όχι στο 20ευρω»). Ο ίδιος αναφέρει με θαυμασμό την ομαδική αποχώρηση οπαδών της Λίβερπουλ από το Ανφιλντ, δηλώνει ότι αποτέλεσε έμπνευση για τη διαμαρτυρία των φίλων της Ντόρτμουντ με τα μπαλάκια του τένις, και χαρακτηρίζει «γελοία» την αύξηση των εισιτηρίων της Λίβερπουλ μέχρι και τις 77 λίρες.

«Εδώ δεν μιλάμε για καμιά συναυλία που γίνεται μια φορά στον αιώνα -ας πούμε αν επέστρεφε ο Μάικλ Τζάκσον στη Γη- μιλάμε για έναν κοινό αγώνα ποδοσφαίρου, για μπάλα!» είπε ο κ. Κουάμπους στο βρετανικό πρακτορείο Πρες Ασοσιέισον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή