Το μελδόνιο μπερδεύει τον WADA

Το μελδόνιο μπερδεύει τον WADA

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι σαν να έχασε 6-0 το πρώτο σετ, να ηττάται 5-0 στο δεύτερο με τριπλό ματς-μπολ για την αντίπαλό της, και τώρα να πηγαίνει για την απόλυτη ανατροπή από το πουθενά. Ετσι θα πρέπει να αισθάνεται η Μαρία Σαράποβα με την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) να μην οδηγήσει στην τιμωρία τη διάσημη Ρωσίδα τενίστρια και πολλούς ακόμη Ρώσους αλλά και άλλων εθνικοτήτων αθλητές για τη χρήση της προσφάτως απαγορευθείσας ουσίας μελδόνιο.

Εκεί που την εγκατέλειπαν οι χορηγοί της ο ένας μετά τον άλλον, ξαφνικά η Σαράποβα φαίνεται να κάνει το μεγάλο… come back και όχι μόνο να γλιτώνει την τιμωρία και την περιθωριοποίηση, αλλά και να ετοιμάζεται πλέον για συμμετοχή και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο τον Αύγουστο.

Κι αυτό διότι, λόγω της ανεπαρκούς επιστημονικής γνώσης για την επίδραση του μελδονίου στον ανθρώπινο οργανισμό, ο WADA ανακοίνωσε ξαφνικά την περασμένη Τετάρτη μια πολύ επιεικέστερη προσέγγιση των περιπτώσεων χρήσης της ουσίας αυτής, εξαιρώντας έτσι μεγάλο αριθμό αθλητών-χρηστών από την επιβολή ποινών.

Το μελδόνιο απαγορεύθηκε μόλις από την 1η Ιανουαρίου 2016 – πράγμα που ήταν ήδη από τον Σεπτέμβριο γνωστό στους αθλητές ότι θα συνέβαινε. Ωστόσο, επειδή δεν είναι ακόμη σαφές πόσος χρόνος απαιτείται για την ολοκληρωτική αποβολή της ουσίας από τον οργανισμό, ο WADA αποφάσισε να χαλαρώσει το κριτήριό του για το πότε ένας χρήστης μελδονίου θεωρείται σήμερα ντοπαρισμένος.

Ετσι την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι οι αποκλεισμοί αθλητών για χρήση μελδονίου μπορούν να αρθούν, εφόσον κριθεί ότι κάποιος αθλητής έχει λάβει μελδόνιο πριν από την 1η Ιανουαρίου. Σε επιστολή του προς τους εθνικούς οργανισμούς κατά του ντόπινγκ, ο WADA αναγνώρισε ότι «υφίσταται έλλειψη επαρκούς επιστημονικής πληροφόρησης» σχετικά με το πόσο καιρό μένει στο σώμα το μελδόνιο, άρα οι αθλητές που το χρησιμοποίησαν πριν από την 1η Ιανουαρίου «δεν θα μπορούσαν λογικά να γνωρίζουν ή να υποπτευθούν» ότι η αναβολική αυτή ουσία θα βρισκόταν στον οργανισμό τους και μετά την παραπάνω ημερομηνία, όπως ανέφερε ο WADA. «Στις περιπτώσεις αυτές ο WADA θεωρεί ότι μπορεί να υπάρχει βάση για να μη θεωρείται ότι υφίσταται παράπτωμα ή αμέλεια εκ μέρους του αθλητή», πρόσθεσε.

Τεχνικά, η διαπίστωση ότι ο αθλητής στον οργανισμό του οποίου έχει ανιχνευθεί μελδόνιο είχε κάνει πέρυσι χρήση, άρα δεν θα τιμωρηθεί, θα βασίζεται σε νέα αριθμητικά κριτήρια: Ο WADA θεωρεί πως συνίσταται άρση των αποκλεισμών εφόσον η συγκέντρωση μελδονίου στον οργανισμό ενός αθλητή είναι μεταξύ 1 και 15 μικρογραμμαρίων ανά μιλιλίτρο και ο σχετικός έλεγχος διεξήχθη έως την 1η Μαρτίου 2016. Το ίδιο ισχύει για τιμές κάτω του ενός μικρογραμμαρίου ανά μιλιλίτρο για δείγματα που ελήφθησαν μετά την 1η Μαρτίου. Θεωρείται δηλαδή ότι και στις δύο περιπτώσεις το μελδόνιο μπορεί να βρίσκεται στον οργανισμό από το 2015.

Παρά ταύτα, ο WADA προσθέτει ότι ακόμη και με αυτές τις τιμές στους ελέγχους, θα πρέπει να επιβάλλονται ποινές εφόσον οι ίδιοι οι αθλητές ομολογούν ότι συνέχισαν τη λήψη μελδονίου και μέσα στο 2016, γνωρίζοντας δηλαδή ότι κάτι τέτοιο απαγορευόταν πια. Δεν υπάρχει αλλαγή για δείγματα με μελδόνιο περισσότερο του ενός μικρογραμμαρίου ανά μιλιλίτρο που ελήφθησαν μετά την 1η Μαρτίου και για δείγματα άνω των 15 μικρογραμμαρίων ανά μιλιλίτρο που χρονολογούνται από την 1η Ιανουαρίου ώς την 29η Φεβρουαρίου.

Πανηγυρίζουν οι Ρώσοι και στρέφονται στο Ρίο

Για μαζική αμνηστία των Ρώσων αθλητών έκαναν λόγο περιχαρείς τόσο το ρωσικό υπουργείο Αθλητισμού όσο και η ολυμπιακή επιτροπή της Ρωσίας, μετά την ανακοίνωση του WADA περί χαλάρωσης των κριτηρίων θεώρησης ενός αθλητή ως ντοπαρισμένου με μελδόνιο, κατόπιν πιέσεων από διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ για διευκρινίσεις ως προς την αντιμετώπιση της χρήσης μελδονίου.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται αναμφίβολα για μια νίκη του ρωσικού αθλητισμού, που τους τελευταίους μήνες έχει επικριθεί σφοδρά σχετικά με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

«Το ρωσικό υπουργείο Αθλητισμού στηρίζει και καλωσορίζει την απόφαση του WADA, διότι επέδειξε ότι έχει τη βούληση να κατανοήσει την κατάσταση αντί να μείνει κολλημένος στους κανονισμούς» είπε ο Ρώσος υπουργός Βιτάλι Μούτκο. «Ο WADA έδειξε αντικειμενικότητα στη μάχη που δίνει κατά του ντόπινγκ», πρόσθεσε. Ομοίως αρκετές ρωσικές ομοσπονδίες αθλημάτων όπως του καλλιτεχνικού πατινάζ, της ποδηλασίας και του ράγκμπι είναι τώρα βέβαιες ότι οι αθλητές τους που είχαν βρεθεί θετικοί σε χρήση μελδονίου θα μπορούν να επιστρέψουν στους αγωνιστικούς χώρους.

Πάνω από 120 θετικά δείγματα έχουν εντοπιστεί φέτος από διάφορες χώρες και σε διάφορα αθλήματα, αλλά κυρίως στη Ρωσία, καθώς το λετονικής προέλευσης φάρμακο είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Δεκάδες Ρώσοι αθλητές έκαναν χρήση της ουσίας, που κανονικά χορηγείται σε καρδιοπαθείς για μια σχετικά μικρή χρονική περίοδο και είχαν τεθεί σε προληπτικό αποκλεισμό, ενώ η χώρα τους μαχόταν να μην τιμωρηθούν, την ώρα που ο ρωσικός στίβος έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς διοργανώσεις κατηγορούμενος για συστηματικό ντόπινγκ με άλλες ουσίες. Τώρα πολλοί από τους αθλητές με διαπιστωμένη χρήση μελδονίου φαίνεται να γλιτώνουν την επιβολή κυρώσεων και μερικοί από αυτούς είναι πρώτης γραμμής.

Ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας αντισφαίρισης, Σαμίλ Ταρπίστσεφ, δήλωσε ότι ελπίζει πως η Μαρία Σαράποβα θα είναι σε θέση να αγωνιστεί στο τουρνουά τένις των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ο πρόεδρος της κολυμβητικής ομοσπονδίας της χώρας τόνισε ότι μπορεί να επιστρέψει σύντομα στους αγώνες και η τιμωρημένη παγκόσμια πρωταθλήτρια Γιούλια Εφίμοβα. «Η υπόθεση της Σαράποβα θα επιλυθεί μετά τις 21 Απριλίου όταν συναντηθούμε με τον πρόεδρο της διεθνούς ομοσπονδίας», είπε ο κ. Ταρπίστσεφ.

Η Σαράποβα που έχει κατακτήσει πέντε τουρνουά του Γκραν Σλαμ και θεωρείται η πλουσιότερη αθλήτρια στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι λάμβανε μελδόνιο για ιατρικούς λόγους για πάνω από μια δεκαετία και δεν είχε δει την ανακοίνωση του WADA πέρυσι ότι θα απαγορευόταν από τις αρχές του 2016. Ετσι, η Ρωσίδα τενίστρια είχε τεθεί σε… διαθεσιμότητα από τη διεθνή ομοσπονδία αντισφαίρισης ενόψει της πειθαρχικής διαδικασίας.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η υπόθεση αυτή εξακολουθεί και θα υπάρξει εκδίκαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της διεθνούς ομοσπονδίας Νικ Ιμισον την Τετάρτη. «Είδαμε τη δήλωση του WADA και προφανώς για κάθε περίπτωση θα ληφθεί υπόψη η πληροφόρηση από τον WADA, αλλά αυτό δεν σταματά τη διαδικασία», τόνισε. Η Σαράποβα, πάντως, δεν έχει διευκρινίσει πότε σταμάτησε τη λήψη μελδονίου.

Ο δικηγόρος της δημοφιλέστατης Ρωσίδας πρωταθλήτριας του τένις, Τζον Χάγκερτι, δήλωσε μάλιστα ότι ο WADA χειρίστηκε ανεπαρκώς το θέμα και τώρα προσπαθεί να τα μπαλώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή