Η Βραζιλία υψώνει «τείχος»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν να μην έφταναν στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο οι πολιτικές αναταραχές και ο διχασμός που προκαλεί στη Βραζιλία το πρόσωπο της προέδρου, Ντίλμα Ρούσεφ, πρόσθετο πονοκέφαλο αποτελεί ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης από τζιχαντιστές, σε συνδυασμό με τη συμπάθεια που φέρονται να δείχνουν κάποιοι Βραζιλιάνοι στην ακραία ισλαμιστική οργάνωση του ISIS τους τελευταίους μήνες.

Η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Βραζιλίας εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με τη δήλωση του ισλαμιστή Μαξίμ Οσόρ, που υπογράμμισε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης πέρυσι ότι η Βραζιλία αποτελεί τον επόμενο στόχο των τρομοκρατικών επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον Λουίζ Αλμπέρτο Σαλαμπέρι, διευθυντή του αντιτρομοκρατικού τομέα στη βραζιλιανική υπηρεσία πληροφοριών, το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής έχει ανέβει σημαντικά για τη Βραζιλία κατόπιν των επιθέσεων σε άλλες χώρες. Επιπλέον, ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν είναι λίγοι οι Βραζιλιάνοι που είναι θετικά διακείμενοι στις ιδέες και τις πρακτικές των ακραίων ισλαμιστών, πράγμα που ουσιαστικά υποδεικνύει ότι ο ISIS θα μπορούσε εύκολα να στρατολογήσει συνεργάτες ώστε να καταφέρει πλήγμα στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Αυγούστου.

«Βραζιλία, εσύ είσαι ο επόμενός μας στόχος», έγραψε ο γαλλικής καταγωγής Οσόρ, γνωστός μαχητής του ISIS. Την εγκυρότητα της σχετικής δήλωσης επιβεβαιώνει και ο κ. Σαλαμπέρι. Αξίζει προσοχής το γεγονός ότι η Βραζιλία είναι μια χώρα που δεν έχει μάθει να ζει με τον φόβο της τρομοκρατίας, όπως π.χ. οι ΗΠΑ ή η Βρετανία, λόγω της παραδοσιακής της ουδετερότητας, της θέσης της σε περιοχή εκτός ζώνης επιρροής τρομοκρατικών οργανώσεων, και της πολυπολιτισμικότητάς της.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα μοιραστεί με τις Αρχές της Βραζιλίας τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της αναφορικά με πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα. Το μέτρο αυτό θεωρείται ότι θα αναβαθμίσει την ασφάλεια που θα προσφέρουν οι αρχές στη διοργάνωση των Ολυμπιακών, όπου θα έχουν πέσει τα μάτια όλου του κόσμου επί 17 ημέρες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς είχε δηλώσει ότι μια πολλαπλή τρομοκρατική επίθεση παρόμοια με αυτή στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου μπορεί να επαναληφθεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, άρα απαιτείται μια διεθνής στρατηγική ενάντια στην τρομοκρατία.

Οι Αρχές της Βραζιλίας έχουν προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, σκοπεύοντας να παρατάξουν 85.000 στελέχη δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια των Αγώνων (47.000 αστυνομικούς και 38.000 στρατιώτες), που θα έχουν περάσει και από πρόσθετη εκπαίδευση. Πρόκειται για το διπλάσιο προσωπικό ασφαλείας από εκείνο που είχε αναπτυχθεί κατά τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2012 στο Λονδίνο.

Προβλήματα υπάρχουν και σε θέματα υποδομών για τους διοργανωτές των Αγώνων του Ρίο, με τελευταίο το ζήτημα της επέκτασης της γραμμής 4 του μετρό της πόλης. Ρεπορτάζ από τη βραζιλιανική μεγαλούπολη ομιλούν για τόση καθυστέρηση στην ολοκλήρωση και λειτουργία τής προς Δυσμάς επέκτασης, ώστε γίνεται λόγος επισήμως για πρόσβαση στη γραμμή αυτή τον Αύγουστο μόνο για όσους πηγαίνουν να παρακολουθήσουν κάποιο ολυμπιακό αγώνισμα.

Η επέκταση της «Λίνια 4» πέρα από τον Κόλπο της Ιπανέμα αποτελεί ένα από τα βασικά έργα κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων για την πόλη του Ρίο, ενώ πρόκειται να αποτελέσει το βασικό μέσο μεταφοράς για τη μετακίνηση των φιλάθλων από το κέντρο του Ρίο στο Ολυμπιακό Πάρκο, αποσυμπιέζοντας το επιβαρυμένο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, Σίντνεϊ Λέβι μίλησε για σχέδιο «ήπιας λειτουργίας» της ανωτέρω επέκτασης, χωρίς να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό. Ωστόσο, τα βραζιλιανικά μέσα ενημέρωσης έχουν πληροφορίες περί αποκλειστικής χρήσης του σημαντικού αυτού κλάδου του δικτύου μόνο από όσους φέρουν τη λεγόμενη «Ολυμπιακή Κάρτα», που θα χορηγηθεί σε κατόχους εισιτηρίων για να παρακολουθήσουν ολυμπιακά αγωνίσματα, καθώς και σε όποιον άλλον έχει σχέση με τη διοργάνωση. «Δεν θα είναι ανοικτή σε όλους η επέκταση… Οι εργασίες καθυστέρησαν και ουσιαστικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελούν δοκιμαστική περίοδο για τη γραμμή 4», δήλωσε στα μέσα της Βραζιλίας πηγή που βρίσκεται κοντά στην οργανωτική επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή