Οι Ελληνες των αποψινών τζάμπολ

Οι Ελληνες των αποψινών τζάμπολ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελληνικές… πινελιές στο στάδιο Ο2 του Βερολίνου θα αντικαταστήσουν την απουσία ελληνικής ομάδας από το φετινό φάιναλ φορ. Στο ίδιο γήπεδο όπου έπαιξαν το 2009 ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, τον τίτλο του πρωταθλητή θα διεκδικήσουν δύο Ελληνες προπονητές και δύο παίκτες. Γιατί το ελληνικό μπάσκετ, κόντρα στη μακρόχρονη οικονομική κρίση, εξακολουθεί να καμαρώνει και σε ατομικό επίπεδο για τα καλύτερα… «εξαγώγιμα προϊόντα» του. Μπορεί, για μόλις τέταρτη φορά στην τελευταία δεκαετία (2006, 2008, 2014, 2016), ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός να είναι «θεατές» του φάιναλ φορ, ωστόσο είναι εξασφαλισμένο πριν από το αποψινό εναρκτήριο τζάμπολ, ότι ύστερα από 48 ώρες το τρόπαιο θα σηκωθεί και από ελληνικά χέρια, όποια ομάδα και αν κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης.

Στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ, την «μπαγκέτα» θα κρατάει για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο Δημήτρης Ιτούδης και απέναντι θα βλέπει τον πρώτο Ελληνα συνάδελφό του που έχει κατακτήσει την Ευρωλίγκα, τον Γιώργο Μπαρτζώκα, να καθοδηγεί τη «σταχτοπούτα» του φάιναλ φορ Λοκομοτίβ Κούμπαν. Αντί ελληνικού «εμφυλίου» στον ημιτελικό, όπως είχε συμβεί ξανά στο Βερολίνο, πριν από έξι χρόνια, το ρωσικό μπάσκετ για πρώτη φορά θα έχει διπλή εκπροσώπηση και βέβαιη συμμετοχή στον τελικό.

Στον έτερο ημιτελικό, δύο πρώην συμπαίκτες στον Ολυμπιακό, που συνεχίζουν να είναι μαζί στην εθνική ομάδα, θα διεκδικήσουν τη συμμετοχή των ομάδων τους στον τελικό. Ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Κώστας Σλούκας δεν θα παίξουν «ένας εναντίον ενός» για την πρόκριση της Λαμποράλ Κούτσα ή της Φενέρμπαχτσε, αλλά είναι βέβαιο ότι η απόδοση του Ελληνα σέντερ θα είναι «βαρόμετρο» για την εμφάνιση των Βάσκων, καθώς και ότι η ευρυθμία του παιχνιδιού της τουρκικής ομάδας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο ποσοστό από τον Ελληνα πλέι μέικερ. Ενα «δαχτυλίδι» πρωταθλητή Ευρώπης έχει ο πρώτος και δύο ο δεύτερος.

«Μαθουσάλας» των φάιναλ φορ είναι αναμφισβήτητα η ΤΣΣΚΑ, η οποία, με εξαίρεση το 2011, μετρά 13 παρουσίες και πέντε συμμετοχές σε τελικούς, αλλά η αποτελεσματικότητά της είναι «φτωχή», με τους τίτλους του 2006 και του 2008. Για την ακριβότερη ομάδα των φάιναλ φορ μόνο η κατάκτηση του τίτλου αποτελεί επιτυχία και τη διεκπεραίωση αυτής της ευθύνης έχει αναλάβει ο Δημήτρης Ιτούδης. Πέρυσι με την ΤΣΣΚΑ έφτασε μέχρι τον ημιτελικό της Μαδρίτης, αλλά δεν απέφυγε το σύνδρομο των σοκαριστικών αποκλεισμών που διακατέχει τους Μοσχοβίτες με «θύτη» τον Ολυμπιακό.

Στο Βερολίνο, ως συνεργάτης του Ομπράντοβιτς, ο Ιτούδης κατέκτησε το 5ο τρόπαιο του Παναθηναϊκού και είναι πιθανό, κόντρα στον μέντορά του να διεκδικήσει ως πρώτος προπονητής το στέμμα του πρωταθλητή Ευρώπης, αλλά υπάρχει η αντίρρηση ενός άλλου εκπροσώπου από την ίδια επιτυχημένη γενιά της σχολής Ελλήνων προπονητών. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει να νιώσει «Λονδρέζος» στο… Βερολίνο. Γνωρίζει ότι η πρώτη συμμετοχή της «Λόκο» σε φάιναλ φορ δεν αποτελεί το ταβάνι στα «όνειρα» των φιλόδοξων παικτών του, καθώς και στα προσωπικά του.

H ΤΣΣΚΑ υπερτερεί σε εμπειρία έναντι της φιλόδοξης Λοκομοτίβ και έχει παίκτες όπως ο Τεόντοσιτς και ο Ντε Κολό, που «διψάνε» για τον πρώτο τίτλο πρωταθλητή Ευρώπης, ενώ η Λοκομοτίβ διαθέτει τον καλύτερο Αμερικανό παίκτη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, τον Μάλκολμ Ντιλέινι, η άμυνα της δέχεται λιγότερους από 70 πόντους και ο Μπαρτζώκας αύξησε την ομοιογένειά της.

Οι παρουσίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε 12 φάιναλ φορ και κυρίως η αποτελεσματικότητα των 8 κατακτήσεων του τίτλου σε 9 τελικούς (!), με 4 διαφορετικές ομάδες, θέτουν τη Φενέρμπαχτσε σε θέση ισχύος απέναντι στη Λαμποράλ.

Στη δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή της στο φάιναλ φορ (πέρυσι κατετάγη τέταρτη), η Φενέρ, που έβγαλε το τουρκικό μπάσκετ από την… αφάνεια, μπορεί κάλλιστα να φτάσει ένα βήμα πριν από την κατάκτηση του τίτλου, γιατί διαθέτει μεγαλύτερη πληρότητα από τη Λαμποράλ σε όλες τις θέσεις της πεντάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή