Δύο επιστροφές, ένας τελικός

Δύο επιστροφές, ένας τελικός

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή της Λίβερπουλ σε ευρωπαϊκό τελικό έπειτα από εννιά χρόνια και την αποτυχία στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2007 στην Αθήνα αποτελεί τη σημαντικότερη πτυχή του τελικού του Γιουρόπα Λιγκ την προσεχή Τετάρτη στη Βασιλεία, όπου οι «Ρεντς» θα αντιμετωπίσουν την ομάδα-δυναστεία του θεσμού Σεβίλλη (ρεκόρ με τέσσερις κατακτήσεις) στον τρίτο συνεχόμενο τελικό για την ομάδα της Ανδαλουσίας.

Στον αγώνα που θα αρχίσει στις 21.45 στο Σεντ Γιάκομπς Παρκ της Βασιλείας με διαιτητή τον 42χρονο Σουηδό Γιόνας Ερικσον, θα συγκρουστούν ομάδες με επιθετικές προτεραιότητες, που έχουν το χαρακτηριστικό να εκδηλώνουν πλήρως τη σχετική φύση τους κυρίως μόλις δεχθούν τέρμα.

Οι προκρίσεις με ανατροπή της Λίβερπουλ επί των Μπορούσια Ντόρτμουντ και Βιγιαρεάλ στους προηγούμενους γύρους της διοργάνωσης ταιριάζουν πολύ τόσο με τον χαρακτήρα της ομάδας του μεγάλου αγγλικού λιμανιού όσο και με αυτόν του από τον περασμένο Οκτώβριο προπονητή της, του Γιούργκεν Κλοπ. Ηταν μάλιστα τέτοιος ο ενθουσιασμός του Γερμανού τεχνικού μετά την πρόκριση στον τελικό, ώστε ζήτησε 100.000 φίλοι της ομάδας να πλημμυρίσουν τη Βασιλεία. Αργότερα το μετάνιωσε και είπε, πιο λογικά, να πάνε στην Ελβετία μόνο όσοι έχουν εισιτήριο του τελικού.

«Την προηγούμενη φορά που μίλησα για τη Βασιλεία, μίλησα σαν οπαδός και κάλεσα όλους τους φίλους της Λίβερπουλ να πάνε στη Βασιλεία» παραδέχθηκε προ ημερών και πρόσθεσε: «Αυτό δεν ήταν σωστό. Η Βασιλεία είναι ωραία πόλη, αλλά δεν είναι έτοιμη για εμάς κι αυτό [που είπα] ήταν λάθος μου. Παρακαλώ, μόνο όσοι έχουν εισιτήρια να πάνε εκεί διότι οτιδήποτε άλλο θα προκαλέσει χάος και δεν το θέλουμε αυτό.

Είναι πραγματικά, πραγματικά, πραγματικά απαραίτητο να με ακούσετε τώρα. Τις περισσότερες φορές μπορείτε να αγνοείτε ό,τι λέω, αλλά τώρα είναι σημαντικό» είπε με το γνωστό του ταμπεραμέντο ο κ. Κλοπ.

Στον τελικό ο Γερμανός θα έχει στη διάθεσή του τον Ντάνιελ Στάριτζ, αλλά ίσως να λείψει ο Τζόρνταν Χέντερσον.

Κι αν για τη Λίβερπουλ ο τελικός της Τετάρτης αποτελεί τον μοναδικό στόχο για φέτος, η Σεβίλλη έχει να δώσει και τον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας τέσσερις μέρες αργότερα (22 Μαΐου) στη Μαδρίτη.

Δεν πρόκειται όμως η επικείμενη μάχη με την Μπαρτσελόνα να αποπροσανατολίσει την ομάδα του Ουνάι Εμερι από τον ευρωπαϊκό της στόχο, με βάση τα αστέρια της, Κέβιν Γκαμεϊρό, Γεβγέν Κονοπλιάνκα και Εβερ Μπανέγα. Αλλωστε η Σεβίλλη έχει αναχθεί στην ομάδα-σύμβολο του Γιουρόπα Λιγκ την τελευταία δεκαετία, αφού από τότε που κατέκτησε το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο, το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ πριν από 10 χρόνια, έχει πάρει τη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση άλλες τρεις φορές, και την Τετάρτη θα πάει για το… θριπίτ, όπως λένε και στο ΝΒΑ, δηλαδή την τρίτη σερί κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ, πράγμα μοναδικό στην ιστορία του θεσμού.

Πώς εξηγείται η επιτυχία της αυτή; Στην Ισπανία έχει τη φήμη της ομάδας που αγοράζει παίκτες σωστά και τους πωλεί… σωστότερα, κάτι σαν την Ατλέτικο Μαδρίτης ή την Πόρτο στην Πορτογαλία.

«Μαράζι» των Ανδαλουσιανών παραμένει ότι όπως και στον περυσινό τελικό στη Βαρσοβία, έτσι και φέτος ο Βασιλιάς της Ισπανίας δεν σκοπεύει να πάει να δει τον τελικό στη Βασιλεία, αν και είχε δώσει το «παρών» στους εντός έδρας ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ που φιλοξένησαν η Ρεάλ και η Ατλέτικο Μαδρίτης προ ημερών – εκτός κι αν κάτι αλλάξει την τελευταία στιγμή, και έρθει στη… Βασιλεία ο Βασιλιάς.

Ο νικητής του τελικού θα προκριθεί απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ του 2016-17, καθώς τόσο η Ρεάλ όσο και η Ατλέτικο που έχουν πάει στον τελικό του κορυφαίου θεσμού, έχουν πάρει ήδη εισιτήριο για τους ομίλους από το ισπανικό πρωτάθλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή