Ενα διήμερο σπουδαίων τελικών

Ενα διήμερο σπουδαίων τελικών

7' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειδή στην Ευρώπη ξέρουν να διοργανώνουν σωστά τελικούς Κυπέλλου, οι μεγαλύτερες εθνικές ομοσπονδίες απόψε και αύριο θα κλείσουν την εγχώρια ποδοσφαιρική περίοδο με την ανάδειξη του Κυπελλούχου τους σε ματς-γιορτή για κάθε χώρα και τους φιλάθλους της, όπως ήταν κάποτε και στην Ελλάδα. Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά έξι μεγάλοι τελικοί προγραμματίζονται γι’ αυτό το διήμερο, με πρώτο χρονικά τον τελικό στο Γουέμπλεϊ μεταξύ της Κρίσταλ Πάλας και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο τελικός του FA Cup αρχίζει στις 19.30 (Nova) και είναι πολύ περισσότερο αμφίρροπος από τα ονόματα που θα τεθούν απέναντι στο «χαλί» του Ναού του Ποδοσφαίρου. Η ασταθής φέτος Γιουνάιτεντ, με τον προπονητή Λούις Φαν Χάαλ να έχει αβέβαιο μέλλον στο Ολντ Τράφορντ, δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη ούτε στους δικούς της οπαδούς. Τα πανό και τα συνθήματα στον αγώνα της Τρίτης με την Μπόρνμουθ, που… αποχαιρετούσαν τον Ολλανδό τεχνικό, ήταν χαρακτηριστικά!

Από την άλλη μεριά βρίσκεται μια Πάλας που ξεπέρασε φέτος τις προσδοκίες της και επιστρέφει σε τελικό Κυπέλλου μετά το 1990, διεκδικώντας τη ρεβάνς από την ήττα της τότε από τους «κόκκινους διαβόλους» με σκορ 1-0 στον επαναληπτικό τελικό (πρώτο ματς 3-3).

Ο 32χρονος επιθετικός των Λονδρέζων Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ ελπίζει να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο στην Αγγλία, αφού με τις Αρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ δεν τα είχε καταφέρει. «Στην ηλικία που βρίσκομαι πρέπει να το κερδίσω. Δεν μπορώ πια να λέω “μπορεί τα τα καταφέρω άλλη φορά”. Θα κάνω ό,τι μπορώ να τα καταφέρω τώρα» δηλώνει ο διεθνής με το Τόγκο. Ακολουθεί χρονικά ο τελικός του Κυπέλλου Γερμανίας στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου (OTE TV 21.00), φέρνοντας αντιμέτωπες τις δύο μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, την πρωταθλήτρια Μπάγερν Μονάχου με τη διαχρονικά μεγάλη της αντίπαλο, Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Η Μπάγερν είναι το φαβορί για να ολοκληρώσει το νταμπλ για φέτος, ώστε να αποχαιρετήσει μετά τρία χρόνια στον πάγκο της τον τεχνικό Πεπ Γκουαρδιόλα (που θα αναλάβει τη Μάντσεστερ Σίτι) με έναν ακόμη τίτλο. Ωστόσο, εάν υποτιμήσει τους Βεστφαλούς, θα το πληρώσει ακριβά.

Ερωτηθείς για τον αντίπαλο της Μπάγερν απόψε, ο επιθετικός των Βαυαρών, Τόμας Μίλερ, κάθε άλλο παρά επαναπαυμένος μοιάζει: «Θα μας περιμένουν με το μαχαίρι στα δόντια» είπε. Μάλιστα, μετά την αποτυχία του στο πέναλτι του ημιτελικού του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Μίλερ δήλωσε ότι παραχωρεί στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι τα… καθήκοντα εκτέλεσης για τον τελικό απόψε: «Αν κερδίσουμε πέναλτι και ο “Λέβι” είναι στο γήπεδο, θα το εκτελέσει αυτός» δήλωσε ο Γερμανός επιθετικός. «Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναεκτελέσω εγώ πέναλτι» πρόσθεσε.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η παρουσία του Ματς Χούμελς, καθώς ο αρχηγός της Ντόρτμουντ θα δώσει το τελευταίο του παιχνίδι με την κίτρινη φανέλα πριν φορέσει το καλοκαίρι την κόκκινη της Μπάγερν. Οταν στο Βερολίνο ο διαιτητής θα σφυρίζει για το ημίχρονο, στη Ρώμη θα βρίσκονται στη σέντρα Μίλαν και Γιουβέντους (Nova 21.45), στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας, με ξεκάθαρο φαβορί τους «μπιανκονέρι» που στοχεύουν στην κατάκτηση του νταμπλ απέναντι σε μια μέτρια, για μια ακόμη σεζόν, Μίλαν.

Στόχος των Μιλανέζων είναι και η έξοδος στην Ευρώπη μέσω του Κυπέλλου, για την οποία απαιτείται πλέον η κατάκτησή του, αν και η επιστροφή των «ροσονέρι» σε τελικό Κυπέλλου μετά 13 χρόνια συνιστά πρόοδο από μόνη της για την ομάδα του Μιλάνου… Παίκτες-κλειδιά για τις δύο ομάδες απόψε θεωρούνται οι Μάριο Μπαλοτέλι της Μίλαν και Πολ Πογκμπά της Γιούβε, αλλά πολλά θα κριθούν από το αν ο Πάολο Ντιμπαλά της Γιουβέντους βρεθεί σε καλή βραδιά, έχοντας σκοράρει 19 φορές στο πρωτάθλημα φέτος.

Το μενού απόψε κλείνει στις 22.00 (OTE TV), με το «Λε Κλασίκ», την αναμέτρηση δηλαδή της Μαρσέιγ με την Παρί Σεν Ζερμέν για τον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας, σε ένα ματς που αποτελεί και πρόβα τζενεράλε για το Εuro 2016. Ο τελικός θα γίνει μεν στο Παρίσι, όχι όμως στην έδρα της ΠΣΖ, αλλά στο μεγαλοπρεπές Σταντ ντε Φρανς, όπου θα γίνουν, μεταξύ άλλων, το εναρκτήριο ματς και ο τελικός του Euro. Η Παρί έχει σαρώσει τα πάντα εγχωρίως για μια ακόμη σεζόν, ενώ η Μαρσέιγ έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά την απόλυση του Μίτσελ, ωστόσο είναι σαφώς το αουτσάιντερ για απόψε.

Τα ιβηρικά ντέρμπι

Τέσσερις μέρες μετά τη μάχη της στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ με τη Λίβερπουλ, η Σεβίλλη δίνει αύριο το βράδυ (Nova 22.30) έναν ακόμη πιο δύσκολο αγώνα, αντιμετωπίζοντας την πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα στον τελικό του «Κυπέλλου του Βασιλιά» στο «Βιθέντε Καλδερόν», την έδρα της Ατλέτικο στη Μαδρίτη.

Η Μπαρτσελόνα έσωσε τη χρονιά με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και θέλει να καθίσει το επόμενο Σάββατο στον καναπέ να δει τον τελικό Ρεάλ-Ατλέτικο για το Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας ολοκληρώσει το νταμπλ.

Ετσι, αν και ο Λουίς Ενρίκε χρησιμοποίησε αρκετούς αναπληρωματικούς στην πορεία προς τον τελικό, αύριο θα παρατάξει «τους 11 της βιτρίνας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η καταλανική εφημερίδα «Σπορτ».

Για τους Ανδαλουσιανούς, από την άλλη πλευρά, η νέα πρόκληση μπροστά τους είναι διπλή, αφού εκτός από τον καταλανικό γίγαντα έχουν να αντιμετωπίσουν και την  κόπωση από τον απαιτητικό  τελικό  της Βασιλείας την Τετάρτη.

Τελικό όμως έχει αύριο το απόγευμα (19.15) και η γειτονική Πορτογαλία. Η αναμέτρηση θα είναι υπόθεση του πορτογαλικού βορρά, αφού θα συγκρουστούν η Πόρτο με την Μπράγκα, στο «Εστάντιο Νασιονάλ», στα περίχωρα της Λισσαβώνας, στην περιοχή Οέιρας, όπου διεξάγεται παραδοσιακά ο τελικός του θεσμού από το 1946 (με πέντε μόνο εξαιρέσεις).

Η Πόρτο έρχεται από μια αποτυχημένη χρονιά σε πρωτάθλημα και Ευρώπη και επιθυμεί διακαώς μια εξιλέωση με την κατάκτηση του «Τάσα ντε Πορτουγάλ». Απέναντί της όμως θα βρει μια διψασμένη για διάκριση Μπράγκα, στον δεύτερο σερί τελικό Κυπέλλου για την επιλεγόμενη και «Αρσεναλ της Πορτογαλίας», λόγω της κόκκινης φανέλας της με τα λευκά μανίκια. Και ενώ ο τερματοφύλακας της Πόρτο Ικερ Κασίγιας μάλωνε με Ισπανό δημοσιογράφο για το αν αξίζει να πάει στο Euro 2016, ο πρόεδρος της Μπράγκα, Αντόνιο Σαλβαδόρ, εξέφραζε την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι «σε έναν τελικό όλα γίνονται και εμείς θα πάμε εκεί και θα νικήσουμε».

Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ στέλνουν στο Γουέμπλεϊ Αφρικανό φίλαθλο

Η τρομακτική στιγμή της εκκένωσης του Ολντ Τράφορντ την περασμένη Κυριακή λίγα λεπτά πριν από τον αγώνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Μπόρνμουθ, με την πληροφορία πως στο γήπεδο υπάρχει ένα «ύποπτο» πακέτο, φόβισε αρκετά την αγγλική κοινωνία. Οι επιθέσεις στο Παρίσι, άλλωστε, ήταν ιδιαίτερα πρόσφατες και οι μνήμες ακόμη νωπές.

Η ιστορία, τελικώς, εξελίχθηκε σε μέγα φιάσκο, καθώς, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, ένας άνδρας της εταιρείας ασφαλείας που εργάζεται στο Ολντ Τράφορντ είχε ξεχάσει το περιβόητο πακέτο, που περιείχε τελικώς μια ψεύτικη «βόμβα», η οποία είχε τοποθετηθεί στο πλαίσιο άσκησης ασφάλειας της εταιρείας.

Οι παράπλευρες απώλειες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αγγίζουν τα τρία εκατομμύρια ευρώ, λόγω επιστροφής του αντιτίμου των εισιτηρίων, ενώ αν συνυπολογιστούν και τα διαφυγόντα κέρδη των αγορών από τους θεατές, το ποσό μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Ευτυχώς, η όλη ιστορία ήταν απλώς μια μεγάλη παράλειψη ενός ανθρώπου.

Τα όσα συνέβησαν το απόγευμα της Κυριακής στη θρυλική έδρα των «κόκκινων διαβόλων», δημιούργησαν ακόμη έναν ήρωα. Ενας οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τη Σιέρα Λεόνε, ονόματι Μόουζες, ταξίδεψε στο Μάντσεστερ προκειμένου να παρακολουθήσει για πρώτη φορά από κοντά την αγαπημένη του ομάδα. Λόγω της εκκένωσης του γηπέδου, αποχώρησε μαζί με τους υπόλοιπους 75 χιλιάδες ανθρώπους, μην μπορώντας να πιστέψει την ατυχία που τον βρήκε.

Οπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, ο Μόουζες εξερχόμενος του Ολντ Τράφορντ μονολογούσε βουρκωμένος και αυτό ήταν που κέντρισε την προσοχή διάφορων περαστικών. Ο πρόεδρος του οργανισμού των φιλάθλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ιαν Στίρλινγκ, ανέφερε: «Οταν επιβεβαιώσαμε πως ο αγώνας έχει αναβληθεί, έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να το πούμε στον Μόουζες. Ηταν περίλυπος, βρισκόταν τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά από το όνειρό του, να δει για πρώτη φορά από κοντά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».

Σε αυτή την περίπτωση, η δύναμη των social media δημιούργησε μια νέα, πολύ όμορφη ιστορία. Συγκεκριμένα, ο οργανισμός φιλάθλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «ανέβασε» σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του Μόουζες, με λεζάντα την εξιστόρηση του περιστατικού τού άτυχου οπαδού. Φίλαθλοι που έμαθαν την ιστορία, συνεισέφεραν ένα σεβαστό ποσό προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές στα αεροπορικά εισιτήρια του Αφρικανού Μόουζες, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα εισιτήριο για τον αποψινό τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας με την Κρίσταλ Πάλας στο Γουέμπλεϊ. Τέλος καλά, όλα καλά για τον φίλαθλο της ομάδας από τη Σιέρα Λεόνε.

Η Γιουνάιτεντ μπορεί να μην είναι η πιο δημοφιλής ομάδα στην Αγγλία βάσει του κόσμου που την υποστηρίζει, ωστόσο στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως χώρας και ηπείρου, διαθέτει πολλούς φανατικούς και αφοσιωμένους φιλάθλους, όπως ο «ήρωας» της ιστορίας. Στο στρατόπεδο της ομάδας του Λουίς Φαν Χάαλ, εύχονται ο Μόουζες να αποδειχθεί πιο τυχερός στον σημερινό αγώνα για την ομάδα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή